Je kan variëren met de hoogte, wat gevarieerde houdingen geeft tijdens het eten. Wordt er gewerkt met maar 1 slowfeeder hooinet, bijvoorbeeld in een box dan is de ideale standaard hoogte ongeveer tussen borst en knie hoogte.
De juiste manier van bevestigen is het hooinet hoog genoeg ophangen en deze met een of twee extra (stro)trouwtjes vastzetten, bijvoorbeeld aan de raampjes. Je kunt ook twee extra ringen laten monteren om je hooinet hieraan te verzekeren.
In de medium slowfeeder (90 cm x 80 cm) gaat ongeveer 6,5 kg hooi wat ongeveer 3 dikke plakken zijn. In de large slowfeeder (120 cm x 80 cm) gaat ongeveer 8,5 kg hooi wat ongeveer 4 dikke plakken zijn.
Voordelen van het gebruik van een hooinet of slowfeeder
Zo ontstaat een gelijkmatige opname van ruwvoer, waardoor minder kans is op maag- en darmproblemen, zoals maagzweren en koliek. Het paard is met het gebruik van een hooinet of slowfeeder dus langer bezig met het opnemen van het voer.
Een slowfeeder voor het paard is een voersysteem waarbij paarden de mogelijkheid krijgen om niet van de grond te eten, maar uit een net of voerbak. Door het paard hooi aan te bieden in een slowfeeder of hooinet wordt de voertijd verlengd waardoor het paard langer over zijn hooi doet en minder snel verveeld raakt.
Hooinet voor hooiruif Ideaal
De hooinetten hebben een maaswijdte van 6cm.
Het advies is om een paard niet langer dan 3 uur zonder ruwvoer te hebben staan, maar het mag niet langer dan 6 uur zonder staan. Anders wordt de kans op maagzweren (zeer) groot.
Rekening houdende met de hoeveelheid droge stof dat een paard maar dagelijks kan opnemen, betekent dat het paard nog 10,2 kg D.S. in de vorm van hooi kan opeten. Dat komt overeen met 12 kg hooi. Meer geven heeft dus eigenlijk geen zin en leidt tot overschot of tot te veel opname!
Daarom is het niet eenvoudig om precies aan te geven hoeveel kg er in de avond en nacht beschikbaar moet zijn. Je kunt er voor het gemak vanuit gaan dat het paard minimaal de helft van zijn behoefte gedurende de dag eet. Daarom zou je 's avonds nog een paar kg hooi hoeven geven.
Echter brood is speciaal gemaakt voor menselijke consumptie en is niet het meest ideale paardenvoer. Veel vers brood is niet goed, omdat een paard deegballen kan vormen die slecht verteerbaar zijn en verstoppingen kunnen veroorzaken. Ook kan vers brood aan het gehemelte van een paard gaan plakken.
Hooi van goede kwaliteit is meestal diep groen tot geel-groen in plaats van geel of bruin van kleur. Maar let op: de kleur zegt niet altijd iets over het ruwvoer. Let daarnaast op onkruiden die eventueel giftig kunnen zijn. Een groot aandeel onkruid heeft ook invloed op de voedingswaarde.
Paarden mogen maximaal ca. 1,2 – 2 kg wortelen per 100 kg lichaamsgewicht per dag krijgen. Dit betekent voor een volwassen paard van 600 kg ca. 7,2 – 12 kg wortels per dag.
Antwoord: De richtlijn voor de hoevelheid hooi voor een paard per dag is ca. 1,5 kg per 100 kg lichaamsgewicht. Een paard van 600 kg zou dus ongeveer 9 kg ruwvoer per dag moeten krijgen.
Een kleine baal hooi weegt ca. 15 - 20 kg en bevat meestal ca. 7 - 8 plakken. Een plak weegt normaal gesproken 1,5 - 2,5 kg.
Maas 2, voor paarden die niet van ophouden weten. Deze maaswijdte mag zich met recht 'fijnmazig' noemen! Is je paard een getraind slowfeeder gebruiker maar gaat het nog altijd te snel? Dan kom je uit bij een net van deze mazen van 2x2cm.
Na het persen van de baaltjes hooi dient ca. 6 tot 8 weken gewacht te worden, alvorens het hooi gevoerd kan worden. Het hooi moet afsterven, waarbij het laatste vocht uit het hooi gehaald wordt.
45 % droge stof) en bij de hooiwinning (ca. 65 % droge stof) (6). Hierbij werd zo mogelijk één keer per dag geschud. Er wordt echter nog vaak geadviseerd twee maal per dag te schudden om de droog- snelheid nog meer te bevorderen.
Zolang het droog heeft gelegen kun je het jaren "goed'' houden. Hou er rekening mee dat vitamines/mineralen wel (sterk) verminderd zullen zijn. Begin de winter voerde ik hooi van 2011, nu van 2012. Ik heb enkele jaren terug nog hooi gevoerd wat 10 jaar oud was.
Bananen voor paarden kunnen een lekker tussendoortje voor het paard zijn. De meeste vitamines zitten in bananen. Vitamine B6 bijvoorbeeld helpt je paard bij het opbouwen van een goede weerstand. Bananen bevatten Kalium.
Fruit bevat namelijk relatief veel suikers en teveel fruit werkt verstorend op de darmflora van je paard. Wil je toch fruit geven, neem dan een appel, banaan, peer, perzik of een pruim. Bij de laatste twee niet vergeten om de pit te verwijderen! Andere fruitsoorten kan je beter niet aan je paard voeren.
Begin met een half uur tot een uur en ga geleidelijk meer graastijd geven maar ook dan minder hooi of krachtvoer. Voor de meeste paarden is ongeveer 7 uur weidegang meer dan genoeg om voldoende energie en eiwit op te nemen, als ze daarnaast nog ander voer krijgen kan het zelfs al teveel zijn.
De behoeften van paarden kunnen echter verschillen. Een zeer mager jong of oud paard zou bijvoorbeeld baat kunnen hebben bij een ruwvoer van hoge kwaliteit, bijvoorbeeld fijn, groen hooi of luzerne. Terwijl een dik paard dat moet afvallen beter gevoerd kan worden met een zeer grofstengelige kwaliteit hooi.