Rijgeschikt betekent dat u geestelijk en lichamelijk in staat bent om te rijden. Twijfelt u of u nog rijgeschiktheid bent? Bijvoorbeeld omdat u een oogoperatie heeft gehad of last hebt van dementie? Dan is het verstandig met uw arts te bespreken wat dit betekent voor uw verkeersdeelname.
De definitieve uitslag ontvangt u binnen 16 weken na het onderzoek. U ontvangt eerst een voorlopige uitslag, omdat het CBR soms nog vragen heeft over het rapport. Binnen 2 weken nadat u de voorlopige uitslag van het onderzoek heeft gekregen, kunt u ook zelf nog een tweede onderzoek aanvragen.
Beoordeling rijgeschiktheid door het CBR
Om uw rijgeschiktheid te kunnen beoordelen, stelt het CBR u een aantal vragen over uw gezondheid. Deze vragen staan op het formulier Eigen verklaring. Op basis hiervan bekijkt het CBR of u wel of niet rijgeschikt bent.
U bent niet rijgeschikt:
U mag helaas niet of niet meer rijden. U kunt geen rijbewijs halen, vernieuwen of omwisselen. Als u een rijbewijs heeft, wordt dat ongeldig.
Hoe ziet een rijtest eruit? Eerst is er een korte kennismaking met de deskundige van het CBR en daarna gaat u samen de weg op voor de rijtest. Tijdens de rit kijkt de deskundige of u het voertuig nog op voldoende verantwoorde wijze kunt bedienen en besturen en of u goed reageert in verschillende verkeerssituaties.
Vaak is één rijtest voldoende voor de beoordeling van uw rijgeschiktheid, soms zijn er meerdere rijtesten nodig. Zodra het resultaat van de rijtest is verwerkt, ontvangt u schriftelijk ons besluit over uw rijgeschiktheid. Rijden met gezondheidsproblemen of een beperking. In veel gevallen mag u (blijven) rijden.
Een rijtest is géén examen. Tijdens de rijtest kijkt de deskundige of uw (medische) situatie geen probleem vormt om veilig te kunnen rijden. Na afloop van de rijtest hoort u direct hoe het is gegaan. Soms is vervolgonderzoek nodig, een training of een aanpassing aan het voertuig.
Wanneer krijg ik bericht van het CBR? Als u bent aangehouden, geeft de politie dit in de meeste situaties door aan het CBR. Wanneer het CBR deze informatie krijgt, hangt af van de politie. Maar meestal is dit binnen zes maanden.
u bent tussen de 65 en 70 jaar: uw nieuwe rijbewijs is geldig tot 75 jaar. u bent tussen de 70 en 75 jaar: uw nieuwe rijbewijs is vijf jaar geldig. u bent 75 jaar of ouder: uw nieuwe rijbewijs is 5 jaar geldig na een medische keuring.
Als de arts besluit dat de patiënt niet meer mag rijden, moet de betreffende persoon zijn rijbewijs medisch laten schorsen bij de bevoegde overheid (= Dienst bevolking van uw gemeente) binnen de vier werkdagen na de diagnose. De neuroloog zal u een zogenaamd “formulier VII” geven, waarop staat dat u niet mag rijden.
Vanaf 75 jaar
Om uw rijbewijs te verlengen, moet u een arts laten beoordelen of u gezond genoeg bent om auto te rijden. Op hogere leeftijd is de kans op lichamelijke problemen groter.
Door uw medische situatie kan het zijn dat uw rijbewijs minder dan 10 jaar geldig is. Uw rijbewijs is dan 1, 3, of 5 jaar geldig. Daarna moet u een Gezondheidsverklaring indienen en beoordelen we uw medische situatie opnieuw. Dit doen we om zeker te weten dat u nog veilig kunt rijden.
De rijbewijskeuring kost € 36,50 (tarief per januari 2021). Leden van een ouderenbond krijgen € 2,50 korting. U kunt deze kosten bij uw bezoek contant betalen, pinnen of een eenmalige machtiging invullen. De kosten van de rijbewijskeuring vallen buiten het basispakket van de zorgverzekering.
Waarom is het in Nederland zo duur? Volgens het CBR zijn de kosten van het behalen van een rijbewijs als volgt opgebouwd: Zo'n 1590 euro voor de rijlessen. Dat is het gemiddelde aantal lesuren (ruim 38) keer de gemiddelde lesprijs (meer dan 41 euro);
Het gehalte CDT wordt gerapporteerd als percentage van de totale transferrine waarde in bloed. Gezonde personen die geen of een weinig alcohol consumeren hebben met de door ons gebruikte methodiek, capillaire elektroforese, een CDT-uitslag onder de bovengrens (1.3%) van de referentiewaarde 0.3 – 1.3%.
Een verhoogde waarde van bijvoorbeeld glucose of nitriet kan meerdere oorzaken hebben. Daarom wordt deze urinetest gebruikt als screening. *Glucose (suiker) is de primaire bron van energie van ons lichaam. Normaliter hoort in de urine geen glucose te zitten.
Is uw rijbewijs verlopen? Dan mag u niet meer rijden totdat u een nieuw rijbewijs heeft. U kunt een boete krijgen als de politie u staande houdt en u geen geldig rijbewijs kunt laten zien. De hoogte van deze boete vindt u in de Boetebase van het Openbaar Ministerie (OM).
Op het rijden met een verlopen rijbewijs staat een boete van 90 euro, zolang je rijbewijs minder dan een jaar is verlopen. Is hij langer dan een jaar verlopen dan bedraagt de boete 340 euro.
Een eerste overtreding wordt met een geldboete afgedaan. Bij een tweede overtreding wordt de verdachte gedagvaard voor de Kantonrechter en wordt er een geldboete en 1 week hechtenis voorwaardelijk geëist. Bij een derde overtreding vordert de officier van justitie een hechtenis van twee weken.
Bij invordering stuurt de politie uw rijbewijs binnen 3 dagen naar de officier van justitie. Die beslist binnen 10 dagen of uw rijbewijs wordt ingehouden of dat u uw rijbewijs terugkrijgt. In de periode dat u uw rijbewijs kwijt bent, mag u geen enkel motorrijtuig besturen.
Maakt u een ernstige fout in het verkeer? Dan moet de politie het rijbewijs invorderen. Bijvoorbeeld bij veel te hard rijden of rijden onder invloed van alcohol of drugs. De politie stuurt het rijbewijs dan naar het OM.
Bij een onderzoek naar uw rijvaardigheid bekijkt het CBR of u rijvaardig en rijgeschikt bent. Dat wil zeggen: u kent de verkeersregels, u kunt veilig een voertuig besturen en u bent geestelijk en lichamelijk in staat om te rijden.
Rijervaring is het ervaren en vertrouwd raken op de weg bij het besturen van een auto. Autorijden moet namelijk op een gegeven moment natuurlijk gaan aanvoelen en je moet niet meer steeds hoeven denken 'oh, hoe moest ik ook alweer schakelen' of 'oh, stress, hij slaat weer af'.
Praktijkgedeelte: u doet een rijvaardigheidstest. Tijdens deze test kijken naar uw gedrag op de weg en uw beheersing van het voertuig. Ook controleren we of u de verkeersregels en verkeersborden kent.