Hoe rol je deeg uit zonder dat het vast blijft plakken? Het uitrollen van een deeg doe je altijd op een licht bebloemd werkblad, zodat het deeg er niet aan vast kan plakken. Ook op het deeg strooi je wat bloem, zodat je met de deegroller over het deeg kunt rollen zonder dat het blijft plakken.
(Glazen) fles als deegroller
Geen zorgen, als u iets uit moet rollen kunt u ook een grote, glazen fles gebruiken. Dat werkt ook prima, mits u 'm eerst afwast, goed afdroogt en daarna bedekt met wat bloem. U kunt hier overigens ook een fles van ander materiaal voor gebruiken.
Om te voorkomen dat het deeg überhaupt aan je handen plakt kun je je handen bloemen.Dep je handen in de bloem voordat je gaat kneden. Helaas werkt deze tip vaak maar kort. Een andere methode is je handen insmeren met olie.
Geen deegroller bij de hand? Gebruik een schone fles. Als het deeg aan de roller blijft plakken, rol dan het deeg uit tussen 2 vellen bakpapier. Gebruik een beetje bloem om plakken tegen te gaan.
Rusten en rijzen
Dek af met een vochtige, schone theedoek of vershoudfolie en zet op een warme, tochtvrije plek. Laat het deeg rijzen tot het in volume is verdubbeld. De tijdsduur is afhankelijk van de temperatuur. Bij kamertemperatuur duurt het ongeveer 2 uur.
Het opbollen versterkt het glutennetwerk van het deeg en geeft het uiteindelijke brood een gelijkmatige structuur. Goed opbollen maakt het verschil tussen een mooi gevormd rond brood of een uitgezakt brood.
Deeg dat is afgedekt droogt niet uit.Zo voorkom je dat bij het bakken korstvorming of hardere stukken in het deeg ontstaan. Je kunt deeg afdekken met plastic folie, met een vochtige theedoek of met een deksel. Maar het kan ook anders.
Tip 4: Laat je koekjesdeeg rusten in de koelkast
Anderzijds zorgt dit terugkoelen ervoor dat de gluten in het deeg kunnen ontspannen, waardoor je een knapperiger koekje krijgt. Hoe langer je koelt, hoe beter het resultaat is. Maar zorg er in ieder geval voor dat je minstens een half uur koelt.
Strooi voldoende bloem
Tenzij er tijdens het afwegen van de ingrediënten een te grote hoeveelheid vocht toegevoegd is en dat de reden is van het plakken. Draai het deeg tijdens het uitrollen een paar keer en strooi er zo nodig nog wat extra bloem op en / of onder.
What is this? Als je je deeg met de hand kneedt, heb je meestal nog wel wat meer tijd nodig. Trek hier gerust 20-25 minuten voor uit. Ook met een handmixer ben je langer bezig dan wanneer je een staande mixer hebt, vaak zo'n 15-20 minuten.
Een mooie metafoor is het kauwen van een stukje kauwgom. Pas na een tijd kauwen kun je er een bel van blazen. Dat lukt niet in de eerste paar minuten. Hoe soepeler en elastischer het deeg is, hoe meer vocht het deeg kan opnemen en vasthouden en hoe minder plakkerig het uiteindelijk wordt.
Richtlijnen voor de kneedtijd
KitchenAid raadt aan om brooddeeg niet langer dan 2 minuten te kneden op snelheid 2, en in totaal niet langer dan 4-6 minuten te mixen en kneden.
Goed kneden
Door het brooddeeg te kneden, ontwikkel je gluten in het deeg. Dankzij gluten kan het deeg rijzen en wordt het deeg lekker luchtig. Vraag je je dus af: hoe maak je deeg luchtig? Dit doe je door het brooddeeg goed te kneden.
Een nieuwe deegroller koop je gemakkelijk online op hema.nl. Of je nu zoekt naar een houten deegroller of een klein exemplaar, je vindt het bij HEMA. Je bestelling wordt snel bij je thuisbezorgd zodat je direct heerlijke baksels kunt gaan maken. Natuurlijk kun je ook even langsgaan bij een van de HEMA-winkels.
Deegrollers koop je online bij Blokker.
Een deeg dat een te lange rijs heeft gehad kan in gaan zakken tijdens het bakken, ook kan het deeg extreem plakkerig worden waardoor het niet meer te bewerken is (dit noemen we ook wel overfermentatie).
Het deeg zal wat minder snel rijzen omdat het op een lagere temperatuur rust. Maar de volgende dag kan je het gerezen deeg gewoon afbakken zoals je normaal zou doen. Haal het voor de zekerheid een half uurtje voor het bakken uit de koelkast om wat op kamertemperatuur te komen.
Pastadeeg dat je niet laat rusten zal veel te elastisch zijn, laat pastadeeg minstens een halfuurtje rusten na het kneden, zodat de gluten kunnen ontspannen en je een stevig deeg bekomt.
Handige warme plekjes om je kom met deeg of desem in te laten rijzen zijn: lege vaatwasser die nog warm is omdat hij net gelopen heeft. lege magnetron met een groot glas heet water ernaast.
De tweede rijs is nodig om het deeg zijn volume en luchtigheid te geven. Als je het deeg maar één keer laat rijzen zal het al snel plat en zwaar worden.
De ideale temperatuur voor het rijzen van deeg ligt tussen de 21ºC en 32ºC. Wanneer de temperatuur hoger of lager is, zal de gist gaan sterven.
Deeg is kneedbaar en dik van consistentie, beslag is een vloeibare substantie. Deeg moet gekneed of geroerd worden om de ingrediënten te mengen en een luchtige structuur van het gebak te verzekeren.
Deeg is te plakkerig
Zet de mixer aan en voeg steeds een eetlepel bloem toe tot het deeg niet meer plakkerig is. Gebruik je in jouw recept zelfrijzend bakmeel?
Re: deeg rijzen in de oven
Volgens mij kan je je deeg prima op kamertemperatuur laten rijzen, zeker met gist. Je moet wel zorgen dat je begintemperatuur van je deeg in orde is, dwz na het kneden moet het een graad of 26 zijn. Als je het dan goed afgedekt wegzet rijst het echt wel, ook al koelt het langzamerhand af.