De sauna is een fijne plek om te ontspannen. Maar mag je ook naar de sauna als je zwanger bent? Jazeker!Een dagje wellness tijdens de zwangerschap is een dag compleet ontspannen.
Vanaf week 32 van de zwangerschap raden wij het geheel af om nog in de jacuzzi te gaan. In een jacuzzi of hottub blijft het water namelijk lange tijd op dezelfde temperatuur, waardoor er makkelijk bacteriën in ontstaan.
Wij raden in alle situaties een saunabezoek af tijdens de eerste drie maanden van de zwangerschap. Je lichaam is extra kwetsbaar tijdens deze verhoogde temperaturen en dit kan effect hebben op de ontwikkeling van de baby.
Blijf altijd maximaal 10 minuten in de sauna. Langere tijd in de sauna kan zorgen voor kunstmatige koorts, wat gevaarlijk kan zijn voor je ongeboren baby. Ga zitten op het laagste bankje om zo minder hitte te vangen. Vermijd de echt hete sauna's met temperaturen van 85-95 graden.
Wanneer mag je niet zwanger in bad? Het advies van verloskundigen is om niet in bad te gaan als je gebroken vliezen hebt en nog geen weeën. De vliezen sluiten de baarmoeder dan niet meer af, waardoor er kans is dat bacteriën in de baarmoeder en bij de baby komen. Dit geeft een iets verhoogd risico op een infectie.
Heet baden is gevaarlijk.
Neem tijdens het einde van de zwangerschap enkel een bad op lichaamstemperatuur (niet meer dan 37°). Warm water kan een verhoogde hartslag bij de baby veroorzaken.
We vatten het even samen voor jullie: Je moet een normale zwangerschap hebben. Vermijd een saunabezoek tijdens je eerste trimester en de laatste 6 weken van jou zwangerschap. Dit mag je blijven doen onder enkele voorwaarden: Sauna, stoombad,koude douche,jacuzzi,scrubben.
Een te heet bad, sauna of jacuzzi
Zorg ervoor dat je temperatuur niet meer dan 1 graad stijgt. Dit kan namelijk voor stress bij je baby zorgen. Een lekker warm bad of een jacuzzi nemen kan prima, maar let erop dat het water niet warmer is dan 37 of 38 graden.
Zwemmen, fietsen en fitness zijn sporten die je heel goed tot het einde van de zwangerschap kunt doen. Sportte je al en ben je zwanger, dan kun je gewoon blijven sporten.
Want jij bent zwanger ; ). Tip: Nu je zwanger bent, is heel warm badwater (39 graden of meer) niet aan te raden. Dit in verbad met de kans op oververhitting. Zorg dat het badwater lauwwarm van temperatuur is (onder de 39 graden) en blijf niet te lang in bad zitten.
Een warmtemassage, bijvoorbeeld een hot stone-massage, wordt sterk afgeraden voor zwangere vrouwen. Hier horen ook massages op warmtekussens bij. Hierbij komen namelijk ontzettend veel afvalstoffen vrij, die eventueel in de baarmoeder terecht kunnen komen.
Je kan het gedurende je hele zwangerschap doen.
Andere sporten, zoals hardlopen, zijn in het laatste trimester soms lastig uit te oefenen. Zwemmen kan je echter gedurende je hele zwangerschap doen.
Sauna na de eerste drie maanden van de zwangerschap
Een te hoge stijging van de lichaamstemperatuur (kunstmatige koorts) kan nadelig zijn voor de baby, dus verblijf niet meer dan 10 minuten in de sauna en ga niet in het heetste gedeelte zitten.
Zwanger en in de jacuzzi zitten, denk dan hieraan
Het ligt namelijk aan de omstandigheden. Het is bijvoorbeeld belangrijk om goed op de watertemperatuur te letten. Men raadt aan om de temperatuur zeker niet hoger dan 38 graden Celsius te zetten en niet veel langer dan 10 à 15 minuten te blijven zitten.
Overrompel hem niet door nu naar een concert te gaan waar de muziek en de trillingen van de muziek te hard doordringen in je buik.Dat soort harde geluiden kun je vanaf nu beter vermijden.
Het wordt afgeraden om in de zwangerschap voor het eerst onder een zonnebank te gaan, omdat je lichaam niet gewend is aan de temperatuurstijging. Ook kun je de zonnebank de eerste drie maanden beter vermijden, omdat een hoge lichaamstemperatuur een iets verhoogd risico geeft op aangeboren afwijkingen van de baby.
Alcohol heeft invloed op de hormoonhuishouding. Je kunt hier het beste al mee stoppen als je weet dat je zwanger wilt worden. Vermijd producten met veel suiker, cafeïne, zout en verzadigd vet.
Seks tijdens de zwangerschap is in de meeste gevallen ongevaarlijk, behalve bij medische problemen, zoals een voorliggende placenta. Dat hoor je dan van je verloskundige. Sommige standjes zijn misschien niet meer zo gemakkelijk met een dikke buik, maar seks tijdens je zwangerschap kan heel prettig zijn.
Warm weer en zwangerschap
In diverse studies is aangetoond dat zwangere vrouwen vooral aan het einde van de zwangerschap een hoger risico op hittestress lopen. De blootstelling aan extreem hoge temperaturen in de laatste dagen of week van de zwangerschap kan de kans op een dood- of vroeggeboorte verhogen.
Denk eraan dat wanneer je in je eerste trimester amper hebt kunnen sporten, je eerst 4 weken consistent aan krachttraining doet voor je die HIIT sessies toevoegt. Cardio met een lage tot gemiddelde intensiteit zoals wandelen, fietsen en tot week 20-23 hardlopen mag je nog steeds 2 – 4 keer per week blijven doen.
Het hartje klopt op dit moment razendsnel, waarschijnlijk nog meer dan 160 slagen per minuut. Wat later in de zwangerschap neemt de snelheid van de hartslag iets af tot ongeveer tussen de 110 en de 160 slagen per minuut.
Ja, dat kan zeker!Als je graag fietst en je bent zwanger, hoef je niet te stoppen met fietsen. Het is zelfs goed voor je, zolang je een paar dingen in gedachten houdt. Natuurlijk zijn er ook andere sporten die erg goed zijn tijdens de zwangerschap, zoals zwemmen.
Zwemmen is goed voor je. Doordat je je gewichtloos voelt in het water, kun je je vrij bewegen zonder extra belasting op je gewrichten. Je mag dus zwemmen en snorkelen in het zwembad, in zee of in een meer.
Wat mag niet? Een zwangerschapsmassage, evenals bijna elke andere massage, is tijdens het eerste trimester af te raden. Het zit zo: tijdens massages worden afvalstoffen versneld afgevoerd en zo wordt uw lichaam eigenlijk 'schoongemaakt'.