Een muis legt gemiddeld 80 keutels per dag! Daarnaast laten ze overal urine achter. Niet alleen om hun territorium af te bakenen, maar ook omdat muizen door hun slechte zicht de weg weer terugvinden door de geur van urine. Ze herkennen hun familie aan de urine en het is hun manier om met elkaar te communiceren.
Muizenurine heeft namelijk een zeer penetrante en sterke geur. Deze geur lijkt het meeste op ammoniak. Muizen verspreiden de urinegeur doordat urine aan de buik blijft hangen. Zo vegen ze met hun vacht over de vloer en langs wanden.
Muizen kunnen urineren op bijvoorbeeld voedsel of in het water. Als je dit tot je neemt kun je ziek worden. Aangevreten etensverpakkingen kun je daarom beter weggooien. Er is namelijk een kans dat het eten besmet is geraakt.
Het herkennen van muizenkeutels is vaak erg eenvoudig. De uitwerpselen zijn ongeveer 3 tot 8 millimeter groot en lijken op hagelslag of rijstkorrels. Muizenkeutels zijn donker van kleur. Als de keutels zacht en glanzend zijn dan is dit een teken dat het vers is.
Er zijn geuren waar muizen niet van houden. Bijvoorbeeld pepermunt, kamille, lavendel, kruidnagel en chilipeper. Als deze geuren effect hebben, dan is dat alleen in geconcentreerde vorm, zoals etherische olie. Dit soort oliën hebben in Nederland geen toelating als bestrijdingsmiddel.
Nee, want muizen willen voedsel, warmte en beschutting.
Gezondheidsrisico's door muizen
Ze kunnen met hun urine en poep je eten besmetten met salmonellabacteriën. Daardoor kun je een voedselvergiftiging krijgen. Ze kunnen de ziekte van Weil overbrengen.
Huismuizen kunnen 2 jaar oud worden maar gemiddeld leven ze niet langer dan 6 maanden tot een jaar.
Niet alleen is het een vies idee dat er een dode muis in uw huis ligt.Ook kan een dode muis stankoverlast veroorzaken en een groot aantal bacteriën bij zich dragen. Om te voorkomen dat u, uw gezinsleden of uw huisdieren ziek worden, is het belangrijk om de muis zo snel mogelijk op te ruimen.
Muizen en ratten zijn dag en nacht actief, maar overdag houden ze zich vrij koest omdat er dan vaak mensen of huisdieren in de tuin rondlopen. Is er niemand meer in zicht? Dan komen ze uit hun schuilplaatsen en gaan ze op zoek naar voedsel en nestmateriaal.
Om je gerust te stellen: muizen zijn bang voor mensen, ook als je slaapt.Hierdoor is de kans klein dat muizen over je heen lopen als je ligt te slapen.
Muizen houden niet van chloor, peper, thee, munt, eucalyptus, ammoniak en waarschijnlijk een heleboel andere, ook chemische geuren. Ze zullen de plekken mijden waar ze iets vies ruiken, maar waarschijnlijk doen ze net als mensen: ze nemen gewoon een omweg om daar te komen waar ze willen zijn.
De muizenkeutels zijn door uw gehele pand te vinden, omdat muizen op verschillende plaatsen eten en daarom overal lopen. Muizenkeutels zijn klein, 3-8mm groot en lijken een beetje op extra grote hagelslag. Als de keutels zacht zijn en glanzen is dit een teken van een actieve muizenplaag.
Als u bijvoorbeeld last hebt van geur door muizenurine – het hantavirus kan er tot twee weken lang in overleven – is het beter om de ramen open te zetten dan om de afzuigkap te gebruiken. Wat overigens ook niet werkt, is de stofzuiger gebruiken.
Huismuizen piepen vooral. Soms hard en soms schel. Dit laatste gebeurt als een mannetje en vrouwtje wil versieren. Bosmuizen of veldmuizen maken eerder een bijna fluitend of zelfs tjilpend geluid.
Vooral ratten en muizen komen vaak voor in de winter. Ratten en muizen vallen onder het ongedierte dat in alle seizoenen opduikt, maar omdat ze dus op zoek zijn naar warmte zul je er vooral in de winter last van ervaren.
Muizen kunnen het best zien in zwak licht.
Muizen dragen helaas vaak bacteriën en virussen met zich mee. Ze verspreiden die via hun speeksel, urine of poep. De verspreiding kan heel snel gaan, want muizen lopen overal en knagen aan veel dingen. Gooi aangetast voedsel daarom altijd weg en houd je woning of bedrijfspand zo schoon mogelijk.
De werking van muizengif
Muizengif werkt op basis van anticoagulantia, een antistollingsmiddel, ook wel bloedverdunner genoemd. De muis krijgt door het gif een inwendige bloeding en gaat dood. De bloedstolling moet hiervoor ernstig ontregelt zijn, wat pas gebeurt wanneer de muis meerdere keren van het gif eet.
Muizenkeutels van een muizenplaag herkennen
Een enkele muis legt namelijk al zo'n 50 tot 80 muizenkeutels per dag. Deze zult u niet op een enkele plek terugvinden maar door uw hele huis. De keutels hebben een grootte van 3 tot 8 mm en lijken op hagelslag.
Knaagdieren klimmen op ladders, schalen muren, lopen over draden en zwemmen door de riolering (ja, ze kunnen door je toilet komen!) om in je huis te komen.
Muizen zijn groepsdieren, dus als je er 1 gezien hebt is de kans groot dat er meerdere zitten. Vaak wel van dezelfde 'groep', want muizen bakenen graag hun territorium af voor andere groepen. Muizen planten zich ook snel voort, dus het is aan te raden om snel actie te ondernemen.
Een belangrijke reden waarom muizen niet in de val trappen is omdat het verkeerde lokaas wordt gebruikt. Vaak wordt gedacht dat muizen dol zijn op kaas. In principe eten muizen ook kaas, maar vaak gaat de voorkeur uit naar ander voedsel. Hierdoor werkt kaas vaak niet zo effectief als gedacht.
Muizen zijn erg beweeglijk en kunnen goed klimmen, springen en rennen. Net als veel andere knagers zijn muizen nachtdieren. Ze komen uit veiligheidsoverwegingen vooral in actie als het schemerig of donker is. Muizen brengen een groot deel van de dag slapend door, maar kunnen overdag ook af en toe actief zijn.