Een ideale kamertemperatuur voor een slapende baby is 16 tot 20 graden Celsius. Je baby mag dan slapen in slaapkleding met een dekentje of slaapzakje. Slaapkleding is fijn zittende kleding. Dat hoeft niet perse een pyjama te zijn.
Is de temperatuur van de babykamer 23 of 24 graden? Dan kun je jouw baby in een luier met romper onder een laken laten slapen. Kies voor katoen: synthetische stoffen kunnen ervoor zorgen dat je kind het te warm krijgt.
Voelt je kindje zweterig of erg warm aan, doe dan een laagje uit of doe een dekentje weg. Het is beter dat je je kindje een extra laagje geeft en de omgevingstemperatuur iets lager is dan te hoog. Een hoge lichaamstemperatuur door te warm aangekleed te zijn, kan gevaarlijk zijn voor een baby'tje.
Doe jouw kindje in een lauwwarm badje voor het slapengaan. De lichaamstemperatuur van jouw kindje daalt na een badje en zorgt voor beter in- en doorslapen. Leg koude koelelementen in het bedje van jouw kindje zodat de lakens lekker fris zijn bij bedtijd. Richt een ventilator of airco nooit direct op jouw kindje.
Pas de slaapkleding van je kleine aan op de temperatuur en combineer het met zijn slaapzak. Is het erg koud, gebruik dan een wat warmere pyjama en romper onder zijn slaapzak.Valt het mee, dan kan een dunne pyjama of zelfs alleen een romper genoeg zijn.
Hoelang je baby het best een mutsje kan dragen is afhankelijk van een aantal factoren. Een te vroeg geboren baby heeft vaak meer moeite zichzelf warm te houden en daarom langer een babymutsje nodig dan een gezonde, voldragen baby. In het laatste geval kan het zijn dat een mutsje geen 24 uur nodig is.
De temperatuur in de slaapkamer samen met het beddengoed bepaalt hoe warm het is om te slapen. Als je wilt controleren of je slapende baby het niet te warm of te koud heeft, voel dan met de bovenkant van je vingers aan de achterkant van het nekje.Voelt dit lauw aan, dan heeft je baby het aangenaam.
Controleer de temperatuur in de hals of bij de voetjes
Controleer de temperatuur van je baby in de hals of bij de voetjes. Pas als deze koud zijn kun je concluderen dat je baby het koud heeft. Als de hals en voetjes klam aanvoelen, heeft je baby het te warm.
Je baby kan koude voeten en handen hebben, terwijl zijn lichaamstemperatuur verder goed is. Als je wilt weten of jouw baby het niet te warm of te koud heeft, kun je even met je vinger in zijn of haar nekje voelen.Voelt het klam, dan heeft je baby het te warm.
Om te beginnen is het natuurlijk belangrijk dat je je baby niet te warm kleedt. Een luier en een rompertje bijvoorbeeld volstaan al als de temperatuur 20-23 graden is. Is het nog warmer in de kamer, dan mag je je baby gewoon zijn luiertje laten slapen. Een katoenen luier is frisser dan een wegwerpluier.
De meeste gevallen van wiegendood komen voor in de eerste levensmaanden, wanneer de baby tussen 2 en 4 maanden oud is. Het risico op wiegendood neemt flink af wanneer de baby ouder is dan 6 maanden en al zelf kan omrollen.
Soms overlijden kinderen tussen de 0 en 2 jaar onverwacht in hun slaap, terwijl ze verder gezond leken. Dat heet wiegendood, ook wel 'Sudden Infant Death Syndrome' (SIDS) genoemd. Per maand sterft er in Nederland nog altijd gemiddeld 1 baby aan wiegendood. Dat is er elke maand 1 te veel.
In het bed is het goed om uw baby: Strak in te stoppen tot op/onder de kaaklijn met laken en deken (bij heel warm weer kan alleen een laken worden gebruikt). Het is wel belangrijk om de mond goed vrij te laten. Zo laag mogelijk in bed te leggen, zodat hij niet onder de dekens kan zakken.
Als de slaapkamer van je kindje warmer is dan 25 graden, dan is het voor hem al voldoende om in een katoenen rompertje te slapen. Ligt de temperatuur tussen de 20 en 25 graden, dan kan je hem laten slapen in een romper en een zomerslaapzak.
Wanneer je baby acht weken of jonger is, is de temperatuur in de babykamer het beste circa 20 graden. Als hij twee maanden of ouder is, is een temperatuur tussen de 16 en 18 graden ideaal. Dit klinkt misschien koud, maar je baby zal goed kunnen slapen onder deze omstandigheden.
Tip bij koude handen baby
Ook kraamverzorgster Charlotte stelt ouders gerust: 'Er zijn veel baby's die vaak koude handjes hebben, maar zolang de voetjes en het nekje van de baby warm is, kan het geen kwaad. Als je baby te warme handen heeft, is dit wel een teken dat de baby het te warm heeft.
In het algemeen ligt de TOG-waarde voor een babydeken of slaapzak tussen 1 tot maximaal 3.5 TOG. Als standaard kan 2 TOG worden aangehouden voor veilig babyslaapcomfort. Hierbij wordt uitgegaan van een normale lichaamstemperatuur tussen de 36,5 tot 37,5° C en een ideale kamertemperatuur van 18 tot 20° C.
Om er voor te zorgen dat je baby veilig en comfortabel slaapt is het belangrijk om je baby de juiste nachtkleding aan te doen. Vóór de eerste verjaardag draagt hij/zij als pyjama een boxpakje of onesie.Een romper met daarover een slaapzak is ook een optie.
Wat kan je doen om koude handjes te voorkomen? De baby heeft er op zich geen last van, maar als ouder wil je graag dat je kleine spruit comfortabel kan slapen. Als je toch die koude handjes wat warmte wil toe stoppen dan kan je dit het beste oplossen met het dragen van wantjes.
De kinderen huilen vaak opvallend veel, zijn ontroostbaar, spugen veel, slapen slecht, willen constant in beweging zijn, willen niet graag geknuffeld worden, huilen bij het aan- en uitkleden of zodra hun hoofdje aangeraakt wordt, liggen niet graag plat in de box, hebben last van 'koemelkallergie'.
Als het echt huilen wordt, probeer je baby dan in bed te troosten met wat aaien en door er naast te zitten. Werkt dat niet en gaat je baby harder huilen? Pak je kind dan op om het te troosten en leg het weer neer als het helemaal gekalmeerd is.
Bij warmtestuwing is er geen balans tussen de lichaamstemperatuur en de omgevingstemperatuur. De temperatuur van het lichaam stijgt omdat het de overtollige warmte niet kwijt kan aan de omgeving. De huid kan rood en vochtig (transpiratie) zijn, maar ook droog aanvoelen door de verdamping van transpiratie.
Baby's komen vanaf de leeftijd van 4 maanden 's nachts meestal toe met 2 voedingen. Met nachtvoedingen wordt alles bedoeld vanaf de bedtijd tot het moment waarop er 's ochtends wordt opgestaan. Moest je je baby een droomvoeding geven, dan telt dit ook als nachtvoeding.