Er zijn sommige stoffen en materialen die van nature waterdicht zijn, zoals rubber en plastic. Anderen hebben beschermende, waterdichte coatings, zoals zeildoek, of zijn gelamineerd met dunne, waterdichte folies.
Polyester is van nature waterbestendig, en wanneer de polyester garen worden gecoat met vinyl of PVC en ze dan worden samengeweven, wordt de waterbestendigheid alleen maar groter. De coating op elke garenstreng in de stof beschermt het polyester en zorgt ervoor dat het water niet doordringt in de vezels.
Er bestaan waterafstotende stoffen in allerlei verschillende soorten. Zo zijn ze bijvoorbeeld in de vorm van gecoat katoen, waxdoek, outdoorstof van polyester, ripstop, softshell en andere weeftechnieken verkrijgbaar.
Twee sneldrogende stoffen zijn linnen en nylon. De enige twee nadelen hiervan zijn dat linnen in de regen sneller doorschijnt (dus ga vooral niet voor wit), en dat nylon slecht ademt, waardoor je sneller last krijg van zweetluchtjes. Je kunt daarom ook voor stoffen gaan die water goed absorberen, zoals katoen of zijde.
Op dit moment worden Olefin en Sunbrella gezien als de beste soorten buitenstof. Zij scoren zeer goed op basis van de criteria en zijn daarom beide buitengewoon goede stoffen.
Het verschil tussen waterbestendig en waterdicht zit in het materiaal. Een waterbestendig materiaal is zo nauw geweven dat het water er moeilijk doorheen komt. Materialen als polyester en nylon zijn dus van nature beter bestand tegen water dan katoen, alleen al vanwege de samenstelling van het weefsel.
Katoen waterdicht maken via de handwasmethode:
Doe 6 liter water in een emmer en voeg de hele flacon HG waterdicht voor textiel toe. Doe de te behandelen kleding in de emmer en wentel deze gedurende 15 minuten geregeld om. Spoel de kleding hierna af met koud water, hang ze op en laat ze drogen.
Waterdichtheid van kleding
Bij een waterkolom vanaf 1.000 mm (1 meter dus) wordt het als waterdicht aangemerkt. Daaronder, dus bij een waterkolom van 0 tot 1.000 mm, mag de stof als waterafstotend aangeduid worden, maar niet als waterdicht.
Nylon, ripstop nylon en polyester zijn dus vanuit zichzelf als stof niet erg waterafstotend. Polyethyleen of polypropyleen zouden beter zijn, maar worden voor dergelijke stoffen bijna nooit gebruikt. De waterafstotende eigenschappen kunnen echter aanzienlijk worden verbeterd door impregnering.
Door de open structuur van het textiel heeft katoen als voordeel dat het ademend is. Daarnaast voelt katoen comfortabel zacht aan en is het slijtvast. Vanwege deze eigenschappen wordt katoen veel gebruikt in tuinkussens. Het nadeel van katoen is dat deze stof gevoeliger is voor verkleuren.
Satijn is een glanzende stof die erg soepel valt. Kunstmatige kledingstoffen worden gemaakt van vezels die niet in de natuur voorkomen. Die kunstmatige vezels ondergaan dan vaak nog eens een chemisch proces, waarna ze tot stof kunnen geweven worden.
Je kunt polyester gewoon in de wasmachine wassen op maximaal 40 graden.
Volgens de Europese norm genaamd EN 343: 2003 is een product zoals een regenjas of een andere waterdichte jas met een waterkolom van 800 mm "waterdicht, klasse 2" en met een waterkolom van 1300 mm "waterdicht, klasse 3." Tussen deze twee aantallen wordt een jas dus waterdicht genoemd.
Katoen is een natuurlijk materiaal dat waterdicht is en goed ademt, waardoor er een erg prettig leefklimaat in de tent ontstaat. Goed bestand tegen uv-straling. Erg geschikt voor warme gebieden.
waterproof = waterproof bijv. naamw. Uitspraak: [`wɔ:tərpruf] als iets geen water doorlaat of niet beschadigd raakt als het nat wordt Voorbeelden: `waterproof make-up opdoen als je gaat zwemmen`, `een waterproof ...
Geen zorg: een waterdichte jas kun je gewoon wassen. Daarbij is je waterdichte jas wassen – mits het op de juiste manier gebeurt – alleen maar goed. De poriën blijven dan schoon waardoor het ademend vermogen optimaal blijft. Om het maximale uit je jas te halen, is het dus belangrijk om deze regelmatig te onderhouden.
Een softshell jas is vaak niet geheel waterdicht, maar wel waterafstotend en zeer ademend. Dit houdt in dat regendruppels goed van de softshell jas afrollen en dat je transpiratievocht goed wordt afgevoerd. Je wordt daardoor dus niet klam en nat. Dit is vaak veel fijner dan een echte waterdichte (hardshell) jas.
Regenkleding wordt meestal gemaakt van de plastics polyester, polyurethaan en PVC. Deze plastics worden gemaakt uit chemische stoffen en aan deze plastics worden ook weer chemische stoffen toegevoegd om ze bepaalde eigenschappen te geven.
0 – 1.000 mm:Waterafstotend, maar niet waterdicht. 000 mm – 5.000 mm:Waterdicht tegen regen, maar niet bestand tegen enige vorm van druk. Lekt bij het zitten of bij het leunen tegen natte oppervlakken. 000 mm – 15.000 mm:Compleet waterdicht in de regen en bestand tegen veel vormen van druk.
Jassen van polyester zijn wind- en waterdicht. Dat heeft vooral te maken met de coating. Waterdruppels blijven niet op het materiaal vastzitten. Een polyester jas heeft meestal lassen en tapes.
Bij een waterkolom van 3.000 mm wil dat dus zeggen dat het materiaal pas lekt wanneer het onder druk staat van 3 meter water. Wanneer je een tent wil kopen houd er dan rekening mee of je de tent intensief wil gaan gebruiken.
1.000 - 5.000 mm: De stof is waterdicht, maar niet bestand tegen enige vorm van druk. Lekt bij het zitten of bij het leunen tegen natte oppervlakken. 5.000 - 15.000 mm: De stof is waterdicht en is bestand tegen de meeste vormen van druk tijdens een flinke regenbui. 15.000 - 30.000 mm: De stof is volledig waterdicht.
Impregneren stof
Impregneren van stof of stof vuilafstotend maken is belangrijk voor de levensduur van het product. Het impregneermiddel voor stof maakt niet alleen het stof vuilafstotend en waterafstotend maar zorgt er ook voor dat het stof niet wordt aangetast door UV licht.
Het canvasdoek dat gebruikt wordt voor een foto op canvas is gemaakt van 100% katoen. Het canvas materiaal is niet UV- en waterbestendig. Het is dus niet aan te bevelen om de canvassen buiten op te hangen.
Wij vinden de Nikwax Tech Wash & TX Direct de beste waterafstotende spray van 2022 omdat je daarmee je kleding in de wasmachine waterdicht maakt.