In Microsoft Excel worden datums opgeslagen als seriële getallen, zodat deze in berekeningen kunnen worden gebruikt. 1 januari 1900 is standaard het seriële getal 1 en 1 januari 2008 is het seriële getal 39448, omdat deze datum 39.447 dagen na 1 januari 1900 valt.
Opmerking: In Excel worden datums opgeslagen als seriële getallen, zodat ze in berekeningen kunnen worden gebruikt.
Wanneer u op een toetscombinatie zoals Ctrl+; drukt om de huidige datum in te voegen in een cel, wordt een 'momentopname' van de huidige datum gemaakt en wordt de datum vervolgens in de cel ingevoerd. Omdat de waarde van deze cel niet verandert, wordt deze als statisch beschouwd.
Microsoft Excel is vooraf geprogrammeerd om het gemakkelijker te maken datums in te voeren. 12/2 wordt bijvoorbeeld gewijzigd in 2 dec. Dit is erg frustrerend als u iets typt dat u niet wilt wijzigen in een datum. Helaas is er geen manier om dit uit te schakelen.
Oorzaak. Dit probleem treedt op omdat de SQL OLE DB-provider het gegevenstype Tekenreeks retourneert als de gegevensbron een kolom van het type Datum, Tijd of Datum/tijd2 bevat. In deze situatie kunnen de gegevens in Excel 2013 niet worden herkend als het datumtype.
In het Nederlands is de volgorde dag, maand, jaar; in Amerika maand, dag, jaar: 9/11/2001 is dan niet 9 november maar 11 september 2001.
In brieven en in een lopende tekst heeft een notatie in cijfers en woorden de voorkeur: 9 augustus 2021. In de referentieregels van brieven is ook de volgende notatie in cijfers gewoon: 09.08.2021. Die notatiewijze wordt ook dikwijls gebruikt op affiches en in aankondigingen van evenementen.
De functie “=Vandaag( )” is een van de vele datum/tijd-functies die Excel biedt. Deze functie zal altijd de huidige datum weergeven.
Een datum wordt bij voorkeur als 14 april 2011 geschreven. De dag wordt als cijfer genoteerd, de naam van de maand wordt met kleine letters voluit geschreven en het jaartal bestaat uit vier cijfers. In een verkorte datumnotatie wordt de maand met een cijfer van 01 tot 12 weergegeven.
De functie DATUMVERSCHIL kan je niet vinden als je gebruik maakt van de formulebouwer (fx). Als je deze formule rechtstreeks in de formulebalk of cel typt werkt deze wel. Deze functie berekent het verschil tussen twee datums. In dit voorbeeld dus het verschil tussen je geboortedatum en de datum van vandaag.
Ga naar 'Instellingen' > 'Algemeen' > 'Tijdzone'.Controleer of 'Stel automatisch in' is uitgeschakeld en kies een tijdzone.
De Excel MONTH-functie haalt de maand van een bepaalde datum als getal tussen 1 en 12 uit. U kunt de MONTH-functie gebruiken om een maandnummer uit een datum in een cel te halen, of om een maandnummer in een andere functie zoals de DATE-functie in te voeren. Een getal tussen 1 en 12.
Als u telkens wanneer u een waarde, formule of naam wijzigt, alle afhankelijke formules wilt herberekenen, klikt u in het gedeelte Berekeningsopties onder Werkmap berekenen op Automatisch. Dit is de standaardinstelling voor berekeningen.
=(JAAR(NU())-JAAR(A2))
Het resultaat is de leeftijd van de persoon, het verschil tussen vandaag en de geboortedatum in A2. In dit voorbeeld worden de functies JAAR en NU gebruikt. Als in deze cel geen getal wordt weergegeven, controleert u of deze is opgemaakt als een getal of Algemeen.
Een combinatie van dagen, maanden en jaren optellen bij een datum. Stel dat u een combinatie van dagen, maanden en jaren wilt optellen bij een specifieke datum. Typ op een nieuw blad 9-6-2012 in cel A2. Typ =DATUM(JAAR(A2)+3;MAAND(A2)+1;DAG(A2)+5) in cel A4 en druk op Return.
Klok verzetten om aan te sluiten bij buurlanden
Veel andere Europese landen hebben de zomertijd ingevoerd om energie te besparen. De Nederlandse overheid voerde de zomertijd in 1977 in, zodat Nederland dezelfde tijd had als de buurlanden. Sinds 1980 is de zomertijd Europees geregeld.
In Datum & tijd kunt u ervoor kiezen om Windows 10 uw tijd en tijdzone automatisch in te stellen, of u kunt ze handmatig instellen. Als u uw tijd en tijdzone in Windows 10 wilt instellen, gaat u naar Start > Instellingen > Taal tijd & > Datum & tijd.
Hoe werken tijdzones? Omdat de aarde in 24 uur om haar as draait, zijn de meridianen het uitgangspunt voor het instellen van tijdzones. Zo wordt de aarde in 1884 als een sinaasappel in 24 partjes verdeeld, steeds met een uur tijdsverschil tussen de tijdzones.
De standaardtijd UTC zorgt er dus voor dat 12:00 uur UTC altijd min of meer het hoogste punt van de zon in Greenwich representeert. Maar deze conventie is ook handig om te gebruiken buiten Greenwich, daarom zijn er tijdzones uitgevonden.