Oftewel: zodra je doorslaat in de kernkwaliteit autonoom ontstaat er eigenwijsheid of eigengereidheid. Op dat moment verlies je teveel het contact met de omgeving, ga je teveel jouw eigen weg, luister je te weinig naar feedback van andere mensen en stel je je te weinig open voor de omgeving.
Eigenwijze mensen zijn meestal van jongs af aan erg zelfstandig; ze weten goed hoe ze voor zichzelf moeten zorgen. Aan hulp hebben ze geen behoefte; ze doen het 'zelluf' wel. Doordat ze alles zelf willen ontdekken, is hun creativiteit vaak goed ontwikkeld. Ze zijn zowel in hun hoofd als met hun handen creatief.
De eigenschap eigenzinnigheid (in dit artikel vaak benoemd als “op eigen wijze”) en het gedrag dat er uit voortkomt zijn noch positief noch negatief. Het hangt af van de situatie of het tot zijn recht komt of niet.
Die waren wel lastig, maar veelbelovend. Ging de eigenwijsheid wat verder dan louter verbale exercities en leidde zij tot koppige volharding en praktische consequenties, dan werd en wordt zo'n optreden 'eigengereid' genoemd.
Eigenwijs zijn is een goede eigenschap mits goed toegepast
Eigenwijs zijn heeft een negatieve klank, maar eigenwijs zijn heeft ook een positieve klank en dat wordt vaak vergeten. Je hoeft niet te doen wat iedereen doet. Wat iedereen doet hoeft niet het goede te zijn.
Een van de redenen waarom koppige mensen koppig zijn, is omdat ze er een hekel aan hebben het bij het verkeerde eind te hebben. Ze denken te weten hoe ze alles het best kunnen doen, en kunnen daarom een beetje gevoelig zijn als iemand ze vertelt dat er ook andere manieren zijn om die dingen te doen.
Wat is eigenwijsheid? De definitie van eigenwijs is: “met de gewoonte nooit raad van anderen aan te nemen.” Vaak bedoelen we met de term 'betweter', 'eigengereid', 'eigenzinnig' 'koppig', 'ongehoorzaam' of 'hardleers'. Dat klinkt niet best.
Definities die `eigengereid` bevatten:
naamw. Uitspraak: [ɛixə(n)xə`rɛit] met de gewoonte de dingen te doen zoals je zelf wilt Voorbeeld: `je ergeren aan het eigengereide optreden van je baas`Synoniemen: ei... eigenwijs = ... bsp; `Je denkt het altijd beter te weten, doe toch niet zo eigenwijs.
Koppig (def): Iemand die koppig is laat zijn of haar mening niet gauw los. Om tot koppig gekwalificeerd te worden moet een persoon standvastig zijn over een mening. Terwijl anderen uit zijn omgeving een andere mening hebben, en hem door middel van argumenten proberen te overtuigen van mening te veranderen.
Een kind krijgt de helft van zijn genen van moeder en de andere helft van vader. Zo worden eigenschappen doorgegeven van generatie op generatie. Je bloedgroep, koppigheid, aanleg voor sport, of je urine anders ruikt als je asperges hebt gegeten, en zo veel meer.
halsstarrig bijv. naamw. Verbuigingen: halsstarrigerVerbuigingen: halsstarrigst koppig en onredelijk vasthoudend aan een standpunt Voorbeelden: `Hij verwijt het bestuur een halsstarrige opstelling.
Obstinaat definities
naamw. Uitspraak: [ɔpsti'nat] als je je afwijkende wil of mening niet aanpast Voorbeeld: `De vakbonden bleven zich obstinaat verzetten tegen onvermijdelijke veranderingen in de arbeidsverhoudingen.
koppig (bn) : bokkig, dwars, eigenwijs, eigenzinnig, halsstarrig, hardhoofdig, hardleers, hardnekkig, obstinaat, onbuigzaam, onredelijk, onverzettelijk, steilorig, stijfhoofdig, stijfkoppig, stug, weerbarstig, weerspannig.
Synoniemen: eigenzinnig, koppig, obstinaat. Synonyms: single-minded, stubborn, obdurate, adamant.
Omgaan met je kind in de koppigheidsfase. Omgaan met een koppige peuter vraagt veel geduld en begrip, maar ook duidelijke grenzen en een consequente aanpak. Als ouder moet je ernaar streven om zo min mogelijk boos te worden, en toch duidelijk maken dat je kind niet zomaar alles mag doen of hebben.
Achterdocht betekent letterlijk dat je dóórzoekt achter de gebeurtenissen en het gedrag van anderen. Vaak verder dan nodig. Wanneer je overal iets achter zoekt, heb je onvoldoende vertrouwen in je omgeving.
Als chemicus of scheikundige bestaan je werkzaamheden uit het doen van kwalitatieve en kwantitatieve scheikundige analyses of experimenten in laboratoria. Voor kwaliteits- of procesbeheersing of om nieuwe producten of kennis te ontwikkelen.
bijv. naamw. 1) Beraden 2) Bestendig 3) Constant 4) Ferm 5) Fiks 6) Flink 7) Kordaat 8) Niet van beginselen afwijkend 9) Niet veranderd 10) Niet veranderend 11) Onbezweken 12) Ongesch...
balorig (bn) : dwars, koppig, onwillig, recalcitrant, tegendraads, weerspannig. onbehulpzaam (bn) : onbereidwillig, tegendraads, weerspannig, weigerachtig.