Het doel van maandverband is het opvangen van bloedverlies en vaginale afscheiding. Het is niet gemaakt voor het opnemen van urine. Gebruikt u het bij urineverlies dan is de kans op onder andere huidirritatie, doorlekken en nare geurtjes groot.
Als u af en toe wat druppels urine verliest heeft u geen dikke inlegger nodig, een TENA Lady Inlegkruisje of verband kan voldoende zijn. Voor mannen is een TENA Men Protective Shield voldoende om druppels urine op te vangen.
Een inlegkruisje is een dun, absorberend stukje stof dat in ondergoed wordt gedragen – denk aan een dunnere versie van een maandverband. Omdat het lichter en dunner is, zijn panty liners ontworpen als een barrière tegen dagelijkse vaginale afscheiding, afscheiding na het vrijen of hele lichte menstruatie.
Wanneer u last hebt van incontinentie zijn er veel producten waarmee u de problemen kunt verlichten of oplossen. Van luiers tot inleggers, van bed onderleggers tot wegwerp washandjes huidverzorging producten.
Vaak begint incontinentie met een 'klein ongemak'. Tijdens een onverwachte beweging (hoesten, lachen, sporten) verlies je ineens een paar druppels urine. Of krijgt ineens zo'n enorme aandrang om te plassen dat je het toilet net niet op tijd haalt. Als dit regelmatig gebeurt, kun je daar onzeker van worden.
Wanneer de huisarts bellen als ik mijn plas niet goed kan ophouden? Bel uw huisarts als het met de adviezen niet lukt uw plas beter op te houden. Bel ook uw huisarts als u 1 of meer van deze dingen heeft: U moet heel veel of heel vaak plassen.
Incontinentiemateriaal is alles wat wordt gebruikt bij het opvangen en absorberen van urine en/of ontlasting wanneer dit ongewenst wordt verloren. Er zijn twee groepen incontinentiemateriaal te onderscheiden: wasbare en wegwerpmaterialen.
Er is geen vaste regel wanneer u uw incontinentiemateriaal dient te vervangen. Hoewel het advies is om dit eens per 4 tot 6 uur te doen, is het vooral belangrijk dat u doet wat voor u goed voelt. Incontinentie is al vervelend genoeg, dus maak de situatie voor uzelf zo comfortabel mogelijk.
Pants of luierbroekjes
Dit is de meest populaire vorm van incontinentiemateriaal. Pants of luierbroekjes lijken het meest op gewoon ondergoed. Het is wat dikker vanwege de watten en de absorptie-korrels. Er zijn verschillende broekjes voor mannen en vrouwen.
Het doel van maandverband is het opvangen van bloedverlies en vaginale afscheiding. Het is niet gemaakt voor het opnemen van urine. Gebruikt u het bij urineverlies dan is de kans op onder andere huidirritatie, doorlekken en nare geurtjes groot.
Verwissel maandverband en tampons regelmatig, in elk geval om de 8 uur en liefst vaker. Gooi ze niet weg in de wc, want dan raakt die verstopt. Gebruik het prullenbakje naast de wc. 's Nachts kun je het beste maandverband gebruiken. Die mag je de hele nacht inhouden.
Het enige dat je hoeft te onthouden is dat je maandverband gedurende de dag ongeveer elke 4 uur moet vervangen. Dit is afhankelijk van je hoeveelheid bloedverlies. Als je niet zeker weet of het tijd is, controleer dit dan wanneer je naar het toilet gaat.
Ja, absorberende en afvoerende incontinentiematerialen worden vergoed vanuit de basisverzekering. U heeft wel een voorschrift van uw (huis)arts nodig. Deze voegt u toe aan het online inschrijfformulier.
Hebt u last van incontinentie? Dan krijgt u een vergoeding vanuit uw basisverzekering. Incontinentiemateriaal wordt vergoed als: uw urineverlies langer duurt dan 2 maanden of als het verlies van ontlasting langer duurt dan 2 weken en.
Absorberende en afvoerende incontinentiematerialen worden vergoed vanuit de basisverzekering. Om vergoeding te krijgen voor incontinentiemateriaal heeft u een voorschrift van uw (huis)arts nodig. Heeft u geen voorschrift van uw arts? Dan kunt u op eigen kosten incontinentiemateriaal bestellen via onze webshop.
Je voelt de inco bij de eerste plas al zwaarder worden en daardoor is het gevoel ook anders. Hoe meer je plast, hoe harder en zwaarder de inco lijkt te worden.
Doe geen extra inlegger in een pants: 'Als iemand thuis woont en last van incontinentie heeft, kan hij na een halve dag al met een verzadigde pants (incontinentiebroekje) rondlopen. Dat zit onprettig en kan huidschade veroorzaken. Zorgverleners hebben dan de neiging om een inlegger in het pants te doen.
Oorzaken van incontinentie
Problemen met cognitie. Ziekten van zenuwstelsel. Bijwerkingen van medicijnen. Ziekten van blaas, sluitspieren, bekkenbodem, darmen, endeldarm.
Ongeopend incontinentiemateriaal verzamelpunt. Als u ongeopende pakken incontinentiemateriaal over heeft dan kunt u dit bij ons inleveren. Wij kunnen dit dan weer weggeven aan mensen die dit goed kunnen gebruiken. Het is zonde als dit nieuwe incontinentiemateriaal wordt weggegooid.
Als je ineens heel hard moet lachen, iets zwaars tilt of moet niezen dan spannen heel veel spieren in je buik zich aan. Die geven dan wat extra druk op de blaas en dan kun je dus wat urine verliezen.
Hoewel overdag in de broek plassen vaak vanzelf over gaat, is het belangrijk om op tijd hulp te zoeken. Soms kan overdag broekplassen wijzen op obstipatie (obstructie van de darmen) of een urineweginfectie. Het kan ook worden veroorzaakt door een anatomische afwijking aan de urinewegen.