Om uw regenton een grondige schoonmaakbeurt te geven, hoeft u enkel het regenwater in uw regenton te lozen en de buitenkant te wassen met een waterslang of zeepwater en een grove borstel (indien toegankelijk) en de binnenkant te reinigen met een hete oplossing of ontsmettingsmiddel voor de tuin.
Hoe moet ik een regenton schoonmaken? Maak hem minstens eenmaal per jaar schoon. Via het dak en de regenpijp stroomt er namelijk vaak bladafval, vogelpoep of uitgebloeide bloesem in de ton. Dit organische materiaal gaat rotten in het stilstaande water, waardoor een onprettige geur ontstaat.
Stinkend water
Daarbij kan een geur van rotte eieren ontstaan, veroorzaakt door waterstofsulfide (H₂S). De beste methode om dit te verhelpen is het volledig reinigen van de regenwatertank. Ook kunt u het regenwater in de tank beluchten (vanaf de bodem). Toevoer van zuurstof houdt het regenwater vers.
Ja, dit kan wel eens gebeuren want het water dat in de regenton komt zal voornamelijk stilstaan en in combinatie met al het organische afval (vogelpoep, bladafval etc.) dat via het dak / dakgoot de regenton in gaat, zorgt voor een rottingsproces.
Wat veel voorkomt is dat er organisch materiaal van het dak in de regenwatertank of regenton komt. Deze stoffen zweven in het water of vormen een laagje op de bodem. Na verloop van tijd kunnen deze stoffen gaan rotten op de bodem en zorgen voor stank. Dit ruikt u dan vooral wanneer het warm weer is.
Trekt dat geen muggen aan? Het water in een regenton kan inderdaad een broedplaats worden voor muggenlarven. Zorg daarom voor een goed sluitend deksel op de regenton.
Wist je dat je door een regenton wel 1000 liter drinkwater per jaar kan besparen? Redenen genoeg om een regenton aan te schaffen! Een kleine tip die ik wil meegeven is om de regenton niet vol in de zon te plaatsen, door de zon zullen er op den duur algen in het water komen.
TIP: gooi een aantal kleine lege plastic flessen in een regenton wanneer het gaat vriezen. Wanneer het water zal gaan bevriezen vangen die de druk op en is de kans op scheuren minimaal ! Het nadeel van een houten regenton is dat het materiaal gaat werken, zowel in de zomer als in de winter.
Om een muggenplaag te voorkomen of bestrijden is ervoor zorgen dat water weg kan lopen. Lege bakken en potten op z'n kop zetten, dakgoten schoonhouden en regentonnen regelmatig legen. Tevens helpt een scheutje plantaardige olie in je regenton te gieten zodat muggenlarven verdrinken.
De meeste regentonnen die op de markt verkrijgbaar zijn worden gefabriceerd van kunststof. Dit is niet voor niets, kunststof is namelijk zeer geschikt materiaal voor het opvangen van regenwater en is bestand tegen diverse weersomstandigheden. Hierdoor hebben regentonnen een lange levensduur van minimaal 5 tot 10 jaar.
Om te voorkomen dat de regenton overloopt is een slangtule in de regenton maken. Deze slangtule, ook slangpilaar genoemd, kan met het schroefdraad in een houten of kunststof regenton gedraaid worden. Aan de andere kant kan een flexibele slang worden gemonteerd zodat de regenton niet overstroomt.
“Als bladeren of ander organisch materiaal in de regenwaterput te- rechtkomen, beginnen die te rotten, en dat stinkt. Dat gebeurt meestal in de herfst als de bladeren vallen en vooral bij woningen die omringd zijn door bomen. De verrotte bladeren zinken naar de bodem van de regenwaterput en vormen daar een sliblaag.
De één kan beter tegen vorst dan de andere, maar wat is nou écht goed voor uw regenton? Zorg tijdens de winter er ten alle tijde voor dat de regenton helemaal leeg is. Als een regenton gevuld is met water en het gaat vriezen zet dit uit.Door het uitzetten kan de regenton gaan scheuren en zal de regenton gaan lekken.
Wanneer u een regenton heeft gekocht met harde stevige wanden, dan is deze in principe bestand tot een vrieskou van -15 graden. Het is niet nodig om de regenton leeg te laten lopen, wel kunt u het beste de regentonkraan even inpakken.
Om gemakkelijk het water uit de regenton te halen is het raadzaam om een bijpassende voet onder de regenton te plaatsen. Hierdoor komt de regenton namelijk wat hoger te staan, waardoor je er gemakkelijk een gieter of emmer onder kunt zetten.
Heeft u geen regenpijp? Geen probleem, door de trechterwerking vangt de 210 liter regenton ook rechtstreeks regenwater op. Vang dus regenwater direct op d.m.v. de multifunctionele deksel of sluit deze aan op uw hemelwater afvoer.
Gebruik een regenmeter als je je gazon sproeit. Vang regenwater op in een regenton en gebruik het opgevangen water bij droogte om je planten water te geven. Geef bij voorkeur 's ochtends water wanneer de zon niet fel schijnt. 's Avonds blijven de grond en jouw planten nat - en dus schimmelgevoelig.
De regenton vulautomaat monteer je in de regenpijp. De vulautomaat leidt regenwater in de regenton. De vulautomaat heeft een ring, die regenwater opvangt. Zodra de regenton vol is, loopt die ring over en stroomt het resterende regenwater via de regenpijp in het riool.
Om meteen maar met de deur in huis te vallen: we hebben hier te maken met een fabel, want (steek)muggen komen niet op licht af. Sterker nog, ze vermijden licht zelfs het liefst. Muggen komen juist af op menselijke lichaamsgeur en dan met name op de koolstofdioxide (CO2 dus) die we uitademen.
Je tuin oogt toch frisser van regenbesproeiing dan wanneer je kraanwater gebruikte, maar hoe komt dat eigenlijk? Regenwater is beter voor planten omdat het minder kalk en mineralen bevat.