De gewichtstoename is meestal niet geleidelijk verdeeld over je zwangerschap. Het meeste kom je aan tijdens het tweede trimester, vaak zo'n 6 kilo (bij een gemiddeld BMI).In het eerste trimester valt de gewichtstoename vaak wel mee, 1 tot 2 kilo's.
In het tweede trimester (week 13-26) komen de meeste vrouwen het meest aan, normaal is om aan het eind van het tweede trimester zo'n 9kg aangekomen te zijn.
U heeft een gezond gewicht voor uw lengte en zo de laagste kans op het krijgen van hart- en vaatziekten, diabetes, hoge bloeddruk en zelfs vroegtijdig overlijden. Uw ideale gewichtstoename tijdens de zwangerschap is 11,5 tot 16 kg. In het geval van een tweelingzwangerschap is de aanbevolen gewichtstoename 17 tot 25 kg.
Jouw gewicht is duidelijk te hoog, het is wenselijk dat je tijdens de zwangerschap minimaal 6 kilo aankomt, liefst niet veel meer. Je hoeft je geen zorgen te maken als je de eerste maanden van de zwangerschap door misselijkheid een enkele kilo afvalt. Jouw kindje komt niets tekort.
Gemiddeld, hoewel ook afhankelijk van het gewicht van je pasgeboren kindje, komen vrouwen ongeveer 10 à 15 kg bij tijdens de zwangerschap. Na de bevalling blijft vaak 5 kg hiervan over. Op zich is dit niet veel, maar als je nog even gewend bent om voor twee te eten, kan het cijfer al snel oplopen.
Negen maanden op, negen maanden af. Negen maanden had je buik de tijd nodig had om te groeien tot formaatje watermeloen. Als verloskundigen gebruiken we vaak de term: negen maanden op, negen maanden af.
Zoals bekend kan misselijkheid in het eerste trimester van de zwangerschap behoorlijk parten spelen. Doordat je zo misselijk bent, moet overgeven en weinig eetlust hebt, kun je afvallen tijdens je zwangerschap. Gelukkig wordt dit voor veel vrouwen beter als het eerste trimester voorbij is.
Vruchtwater: 800 g
Het vruchtwater heeft verscheidene functies; het beschermt tegen schokken van buitenaf, het helpt een constante omgevingstemperatuur voor de baby te handhaven en bevordert de ontsluiting op het moment van de bevalling. Het volume van het vruchtwater neemt toe naarmate de zwangerschap vordert.
Tijdens je zwangerschap mag je sporten doen als zwemmen, aerobics, tennis, badminton, fietsen en yoga. Blijf actief en blijf in beweging met één van deze sporten. Luister goed naar je lichaam en overleg altijd met je verloskundige welke sporten veilig zijn voor jou en je baby.
Als je voor de zwangerschap ondergewicht had, maakt je lichaam nu extra vetreserves aan. Als je voor de zwangerschap overgewicht had, maakt je lichaam minder vet aan omdat je al een voorraadje hebt. Daarnaast spelen ook andere factoren een rol.
Dit is de periode waarin zwangere vrouwen vaak het meeste aankomen. Derde trimester: In het laatste trimester komen vrouwen gemiddeld 3 tot 4 kilo aan.
Doordat je lichaam continu te weinig binnenkrijgt gaat hij in de spaarstand werken, dat blijft je lichaam ook doen als je later weer normaal gaat eten met als gevolg dat je gaat aankomen van een normaal eetpatroon.
Reken op het bijtellen van zo'n 8 kilo. ' Het gewicht dat er in het derde trimester nog bijkomt (zo'n 4 kilo) zit 'm vooral in je groter wordende baby. Hij maakt zich klaar voor zijn leven buiten de baarmoeder en daar moet hij groot en sterk voor worden.
Hoewel je kindje qua lengte al over de helft is, zal hij nog bijna 10 keer zo zwaar worden. Vanaf nu komt hij iedere week zo'n 60 gram aan en jij 500 gram per week. Dat is heel normaal.
Doe geen high impact training meer tijdens de zwangerschap. Je kunt hierbij denken aan hardlopen, touwtje springen en bijvoorbeeld box jumps. Tijdens de zwangerschap zijn er hormonen actief zoals relaxine die zorgen voor verweking van banden, pezen en bindweefsel.
Loop ongeveer 10.000 stappen (7 tot 8 kilometer) per dag.
Er is een kleine kans dat je baby door zwaar fysieke inspanning te vroeg of te klein geboren wordt. Daarnaast kun je - met name aan het eind van je zwangerschap - klachten krijgen door zwaar tillen, duwen of trekken. Je kunt last krijgen van je rug of gewrichten. Dit komt door de groeiende baarmoeder.
Als de vruchtzak scheurt, loopt het vruchtwater via de baarmoedermond en vagina naar buiten. Gemiddeld verlies je 600-800 milliliter vruchtwater als je vliezen breken. Dat gebeurt lang niet altijd in één grote golf. Vaak loopt het er in beetjes uit.
Het kan best zijn dat het afvallen na de bevalling niet heel gemakkelijk en snel gaat. Dit komt door de hormonale veranderingen. Laat je er niet door ontmoedigen. Minder eten is niet aan te raden, omdat je je lichaam dan in de 'zuinige stand' brengt.
Hou het aantal kilo's die je aankomt lager dan het aantal weken dat je zwanger bent. Bijvoorbeeld: als je 30 weken zwanger bent en je bent 11 kilo aangekomen dan zit je goed. Dit werkt omdat heel veel vrouwen niet meer aankomen en zelfs afvallen rond de 35 weken.
Risico's tijdens de zwangerschap
Een miskraam: de kans op een miskraam is 15% bij vrouwen met een gezond gewicht en kan bij vrouwen met overgewicht oplopen tot wel 75%.
Na de bevalling hebben de rechte buikspieren tijd nodig om weer terug te keren naar hun originele plek. Dit kan maanden duren. In sommige gevallen is de spier die de twee rechte buikspieren met elkaar verbindt dusdanig opgerekt dat ze nooit meer sluiten en dus de diastase blijvend is.