Je kan je watergedragen verf ook verdunnen. Normaal gesproken hoef je dat voor heel veel lakken niet te doen. Maar sommige lakken kunnen zo dik zijn, waardoor je de watergedragen lak beter kunt verdunnen. Dit doe je dan ook natuurlijk met water.
Verf op waterbasis, oftewel acrylverf, kun je gewoon met water verdunnen. Hiervoor heb je dus geen speciaal verdunningsmiddel nodig.
Nee, helaas niet! Je kunt eenmalig de overstap maken van watergedragen naar terpentinegedragen verf of van terpentinegedragen naar watergedragen verf maar niet terug. Het spanningsverschil tussen de verschillende soorten verflagen wordt dan te groot en kan problemen gaan geven.
Een van de voordelen van acrylverf, is dat acrylverf verdunnen een fluitje van een cent is. Je hoeft niet, zoals bij olieverf in de weer met allemaal chemische middelen, maar kunt gewoon met water aan de slag.
Watergedragen verf breng je net even op een andere manier aan dan terpentineverdunbare verf: Voordat je gaat schilderen: Zorg voor voldoende ventilatie, maar geen tocht.Ideaal is een temperatuur tussen 10°C en 20°C, omdat anders de watergedragen verflaag niet of juist te snel droogt en slechter gaat vloeien.
Watergedragen verf zal vermengen met water, het laat zicht absoluut niet vermengen met terpentine. Sterker nog het zet zich af ( na 5 min).
Verf op water basis is over het algemeen de beste keuze voor houtwerk binnenshuis. Voordelen hiervan zijn: geur arm, snel drogend, niet vergelend, goed elastisch, en beter voor het milieu als traditionele verf.
Acrylverf is een verf op waterbasis (ook wel 'watergedragen verf') die duurzaam en kras- en slijtvast is. De verf heeft weinig geur en droogt snel en is daarom heel geschikt voor gebruik binnen. Muurverf is meestal ook een watergedragen verf.
Ondanks wat men vaak denkt, is ook « acryl » verf ontstaan uit de petrochemie. Acrylverf is een verf op waterbasis waarvan het bindmiddel een acrylhars is.
Acrylverf wordt ook wel watergedragen verf, verf op waterbasis of oplosmiddelarme verf genoemd. Deze verf is gemaakt op basis van water en is ook te verdunnen met water. Doordat watergedragen verf vele voordelen heeft is het erg populair bij consumenten.
Waterverdunbare verf
Als u verf op waterbasis (acryl) heeft, kunt u doorgaans zowel kwasten met kunststof / synthetische haren, als ook kwasten met dierenharen gebruiken.
Langdurig in de terpentine lucht zitten is niet goed voor je gezondheid. Schilders mogen daarom officieel niet met verf op terpentinebasis binnen werken. Particulieren mogen dit nog wel, maar zorg voldoende ventilatie tijdens en na het schilderen.
Wasbenzine is optimaal geschikt voor het verwijderen van verfvlekken en vetvlekken. Daarnaast kan wasbenzine ook gebruikt worden voor het verwijderen van oude stickerresten en stickers.
Watergedragen verf is een verfsoort waarvan het oplosmiddel in de verf gebaseerd is op water. Watergedragen heeft twee grote voordelen. Het eerste voordeel is dat de aangebrachte verf minder snel vergeelt dan verf op terpentine basis. Het tweede grote voordeel is dat watergedragen verf geurarm is.
Gemiddeld duurt de watergedragen verf droogtijd zo'n 8 tot 12 uur. Dan is de verf voldoende uitgehard om te beginnen aan de volgende laklaag of eindlaag. Je kunt dus meerdere lagen op een dag aanbrengen, wat een enorm voordeel is van verf op waterbasis.
De beste binnenlakken op waterbasis zijn van Sikkens en Sigma. Daarnaast heb je ook keuze uit mooie alternatieven die ook zeer geschikt zijn om binnen te gebruiken. Alle binnenlakken op waterbasis zijn verkrijgbaar in meer dan 30.000 kleuren.
Voor een schilderklus buitenshuis is het aan te raden om deze verf te gebruiken. Dit is vele malen duurzamer omdat verf op terpentinebasis sterker is en dus beter bestand is tegen weersomstandigheden en slijtage.
Maak de doek een beetje nat met spiritus en wrijf vervolgens over het oppervlakte. Na ongeveer 30 seconden kunt u het resultaat bekijken. Laat de verf af op uw doek? Dan heeft u te maken met acrylaatverf of wel een verf op waterbasis.
Er worden allerlei benamingen gebruikt: Verf op waterbasis. Watergedragen verf. Acrylverf.
Verwijder eerst de slecht hechtende verflaag om vervolgens het oppervlak te ontvetten om vuil en vet te verwijderen. Vuil en vet zorgen voor onthechting van de verf, een effect dat nog eens versterkt wordt als je voor het reinigen al de ondergrond schuurt. Doe dit daarom altijd pas na het schoonmaken.
De meeste oude verven zijn watergedragen muurverven en kun je makkelijk opnieuw schilderen. Oude verflagen op solventbasis kunnen helaas voor problemen zorgen bij het overschilderen: ze vormen een veel hardere toplaag na het drogen. Deze schuur je dan ook beter grondig op voor je de grondlaag aanbrengt.
Heb je een watergedragen grondverf nodig, bijvoorbeeld omdat je binnen gaat schilderen? Kies dan voor Rubbol BL Primer, die je gebruikt op naaldhout, loofhout en houtrijke objecten. Ook voor deze watergedragen acrylaat geldt: een goede vulling en zeer goed waterdampdoorlatend.
Hoe lang kun je verf bewaren
Watergedragen verf en muurverf zijn over het algemeen maximaal twee jaar houdbaar. Wel is het belangrijk om de watergedragen verf vorstvrij te bewaren. Als acryl verf en muurverf bevroren zijn geweest, zijn ze niet meer te gebruiken. De verf is "kapot"en zal al zijn eigenschappen verliezen.
Ja, je kunt zeker terpentine verf over watergedragen verf schilderen. Mits je de juiste voorbereidingen treft. Vroeger kreeg je problemen met het overschilderen van terpentine- over waterbasis verf en andersom, maar tegenwoordig is er veel meer mogelijk.
Als je je badkamer wilt gaan schilderen is er één ding dat je niet wilt: schimmel. Schimmel kan ontstaan wanneer vocht zich ophoopt. Als je bijvoorbeeld een ''normale'' watergedragen muurverf zou nemen, dan heeft deze de eigenschap op vocht op te nemen.