Naalden en zaden zijn zeer giftig. Bevat de gifstoffen taxine en taxicatine. Deze veroorzaken problemen voor ademhaling en bloedsomloop. Vruchtvlees van bessen van de taxus is eetbaar.
Zij kunnen dood neervallen, vijf minuten na de inname van taxusnaalden. De dodelijke dosis voor een paard wordt geschat op 0,5 tot 2 gram naalden per kg lichaamsgewicht.
Het woord toxisch (een ander woord voor giftig) is zelfs genoemd naar de Taxus. Als je er van eet, kan je gaan trillen, moeilijk ademhalen, een versnelde hartslag krijgen, flauwvallen of zelfs dood gaan. Er worden wel eens planteneters, zoals paarden, dood gevonden onder een Taxus.
Extreem giftige planten voor honden zijn o.a. taxus (conifeer), gele monnikskap, herfsttijloos (lijkt beetje op een krokus), pontische rododendron, vingerhoedskruid, wonderboom, maretakken, doornappels en bilzekruid.
Taxus is ook een plant die zijn gif niet verliest wanneer de plant sterft. Als er dus takjes afwaaien door de wind, of als er snoeisel blijft liggen van de haag, blijft dit zijn gif behouden.
Alle soorten Taxus bevatten de giftige stof Taxine. In principe bevatten alle delen van de Taxus Baccata deze giftige stof, met uitzondering van de zaadkragen (schijnbessen). De bessen zijn zelfs eetbaar en hebben een zoete smaak.
Een kleine voetnoot: een taxus is giftig. Pas op met kleine kinderen en dieren, en ruim snoeiafval ook direct op.
Symptomen zijn: trillen, spierslapte, hartritmestoornissen, ook kan uw hond komen te overlijden. Algemene informatie: Het is dus belangrijk dat u als hondenbezitter afweet van de gevaren van sommige levensmiddelen en planten.
Extreem giftige planten voor honden zijn o.a. taxus (conifeer), gele monnikskap, herfsttijloos (lijkt beetje op een krokus), pontische rododendron, vingerhoedskruid, wonderboom, maretakken, doornappels en bilzekruid.
Giftige planten
De druif (Vitis vinifera, vooral voor de hond) en leliesoorten (geslacht Lilium, met name bij de kat) blijkt als het om vergiftigingen gaat als plant het meest giftig voor honden.
Klimop (Hedera helix)
Grote hoeveelheden contact met de plant of het sap van de bessen kan zorgen voor huiduitslag. Inname ervan heeft koorts, braken, buikpijn en een suf gevoel tot gevolg. Zie je verschijnselen van vergiftiging of heeft je kind van een plant gegeten waarvan je niet zeker weet of deze giftig is?
Katten zullen buiten niet snel van tuinplanten eten. Ze klimmen wel in bomen en struiken maar tijdens het klimmen zullen ze niets merken van schadelijke tuinplanten en bomen. Enkel als katten gaan spelen met planten in de tuin is het raadzaam goed op te letten. De Taxus is bijvoorbeeld erg giftig.
"De gevlekte scheerling is één van de giftigste planten van Nederland", zegt Van Walsum, maar het is zeker niet de enige veelvoorkomende plant die gevaarlijk is. "Denk bijvoorbeeld aan de taxus.
De wonderboom komt oorspronkelijk uit Oost-Afrika en Indië, maar wordt vandaag de dag overal ter wereld gebruikt als sierplant. De plant is volgens het Guiness Book of World Records de meest giftige plant ter wereld. Alle delen van de plant zijn giftig. De vruchten van de boom bevatten het gif ricine.
Bijna alles giftig
,,De naalden, de takken en de zaden bevatten het stofje taxine, dat zit in de hele plant. Technisch gezien is het besje zelf niet giftig, omdat er geen taxine in het vruchtvlees zit, maar de pitjes die in de besjes zitten bevatten wel een hoge concentratie taxine en zijn dus giftig.”
Hoe snel krijgt een hond symptomen na vergiftiging? Indien uw hond vergiftigd is kunnen de verschijnselen vrij snel na opname optreden, maar soms ook pas na enkele dagen zichtbaar worden. Dit is afhankelijk van de soort vergiftiging.
Naarmate honden volwassen worden, neemt hun vermogen om zuivelproducten te verteren af omdat ze de enzymen missen die hiervoor nodig zijn. Dit betekent dat ze tekenen van lactose-intolerantie zoals braken, diarree en maagklachten kunnen vertonen als ze melk, room of kaas eten.
"Als je niets doet, kan het dier nog meer in paniek raken. Bovendien, als er nog geen symptomen zijn maar wel vermoedens dat het dier drugs op heeft, kan de dierenarts de hond of kat laten braken." Als een hond een vergiftiging overleeft, dan is er vaak geen blijvende schade.
Taxus is vooral berucht doordat deze plant nogal eens terecht komt in snoeiafval. Ademhaling en bloedsomloop worden aangetast door de consumptie van naalden en zaden van de taxus. Schapen, paarden en geiten die van deze plant eten kunnen al na 15 minuten sterven aan een ontregeling van bloedsomloop en ademhaling.
Wanneer moet ik naar de dierenarts? Als je hond is gestoken door een bij en tekenen van shock vertoont (bv.anafylactische shock), moet je snel handelen en onmiddellijk een dierenarts raadplegen.
Zoals gezegd meestal hoeft u er niets aan te doen en gaat het vanzelf weer over. Ga het ook niet verbieden en trek uw hond niet weg, dat geeft alleen maar stress en dat kan juist het gedrag versterken. Beloon uw hond wel wanneer hij bepaalde plekken waar hij vaker zand eet zomaar voorbij loopt.
Wanneer een kind van een giftige plant heeft gegeten, of je dit sterk vermoedt, bel je het beste direct een arts voor advies. Wanneer het een dodelijke plant betreft, bel je natuurlijk 112.