De kenmerken van een TIA lijken veel op de symptomen van een beroerte of herseninfarct. Mogelijke verschijnselen van een TIA zijn: Een plotseling verlies van gevoel, zwakte of een prikkelend gevoel in je armen, gezicht of benen.
Waarschuwingstekens voor een beroerte
Plotseling krachtsverlies in gelaat, arm of been. Plotse gevoelsstoornissen in gelaat, arm of been. Plotse last om te spreken of om mensen te verstaan. Plotse blindheid of een wazig zicht uit een of beide ogen.
Diagnose van een TIA
TIA's geven geen blijvende verschijnselen, waardoor het moeilijk kan zijn om vast te stellen of je inderdaad een TIA hebt gehad. Het komt er immers op aan dat de arts uit je verhaal kan afleiden dat er een TIA is geweest. Als je verlammingen hebt gehad kun je dat vaak wel duidelijk vertellen.
De klachten van een TIA zijn dezelfde als die van een “gewone” beroerte maar duren meestal niet langer dan twintig minuten. In elk geval zijn de klachten binnen vierentwintig uur weer volledig verdwenen.
Het korte antwoord: ja, dat kan.
Meer dan de helft van de patiënten met een CVA of TIA heeft last van vermoeidheid. Ook hoofdpijn, prikkelbaarheid, concentratie- en geheugenproblemen zijn veel gehoorde klachten. Het kost nu meer energie om hetzelfde te doen als voorheen.
MRI/CT. Op de afdeling Radiologie maken we een MRI/CT-scan van uw hersenen. Met deze scan kunnen we zien of de TIA blijvende schade aan uw hersenen heeft veroorzaakt.
Hoe ziet een dag op de TIA-dagbehandeling er uit: Er wordt een uitgebreid bloedonderzoek gedaan. De bloeddruk wordt meerdere malen gemeten. Er wordt een duplex-scan gedaan: een echo-onderzoek van de halsvaten.
In de eerste plaats geeft chronische stress een verhoogd risico op hart- en vaatproblemen. Eerst raakt namelijk de vethuishouding verstoord en de bloeddruk verhoogd, wat kan leiden tot aderverkalking en trombose, en dus een verhoogde kans op een hart- of herseninfarct.
Je kan een beroerte voorkomen door je cardiovasculaire risicofactoren te verlagen: laat een (te) hoge bloeddruk vroegtijdig behandelen. rook niet. beperk je alcoholgebruik (drink niet meer dan 2 glazen alcohol per dag)
Je krijgt weer klachten die een beroerte kunnen zijn. Zoals een verlamde arm, een verlamd been, een scheve mond, problemen met praten of slikken, minder goed zien of minder gevoel in je gezicht, arm of been. Je krijgt pijn of druk op de borst die niet overgaat als je rust.
misselijkheid en soms ook braken. problemen met het evenwicht (duizeligheid of omvallen) geen gevoel in delen van je lichaam, of een veranderd gevoel.
Het is niet altijd duidelijk te zien dat iemand een beroerte heeft. In zo'n geval wordt er ook wel gesproken van een stille beroerte. Een (klein) bloedvat sterft dan langzaam af, zonder zichtbare of voelbare symptomen.
U blijft minstens één dag en één nacht in het ziekenhuis. Een laborant neemt bloed bij u af. U krijgt een prik in een ader aan de binnenkant van uw elleboog. De laborant vangt het bloed op in één of meerdere buisjes voor onderzoek.
Vermoeidheid komt na een TIA of CVA vaak voor. De vermoeidheid is voor uw omgeving niet zichtbaar, maar kan grote invloed hebben op uw dagelijks leven. De vermoeidheid kan direct na het CVA ontstaan. Twee jaar na een CVA heeft de helft van de mensen nog last van vermoeidheidsklachten.
Een deel van de beroerte-patiënten reageert net na de beroerte anders dan voorheen op (emotionele) gebeurtenissen. Ze reageren heftiger omdat ze hun gevoelens minder in de hand hebben en kunnen soms minder prikkels om zich hun heen verdragen, waardoor ze sneller geïrriteerd zijn.
Belangrijke risicofactoren voor een herseninfarct en een TIA zijn hypertensie (verhoogde bloeddruk ) en roken. Andere risicofactoren zijn hypercholesterolemie, overmatig alcoholgebruik, diabetes mellitus, obesitas.
De allerbelangrijkste risicofactor voor hersenbloedingen is een hoge bloeddruk. Aan die risicofactor kan je vaak zelf wel wat doen, met name door niet te veel zout gebruiken en soms ook door medicijnen. Verder zijn op jongere leeftijd aangeboren bloedvatafwijkingen nog wel eens de oorzaak.
Risicofactoren voor het krijgen van een hersenbloeding zijn: hoge bloeddruk. als complicatie bij het gebruik van bloedverdunners (zoals sintrom) overmatig alcoholgebruik.
Spanningshoofdpijn voelt als een knellende pijn aan de zijkanten van uw hoofd. De hoofdpijn komt regelmatig terug. Spanningshoofdpijn is vervelend, maar niet gevaarlijk. Probeer door te gaan met uw werk en activiteiten.
Cervicogene hoofdpijn is hoofdpijn die begint in de nek en uitstraalt naar meestal één zijde van het voorhoofd of tussen de wenkbrauwen of bij de slaap. De pijn kan ook aan beide kanten voorkomen. De hoofdpijn is continu aanwezig en fluctueert meestal niet in de loop van de dag en is meestal niet kloppend of stekend.
Een drukgevoel boven op je hoofd is meestal een teken van dat een verstoorde doorbloeding in het achterdeel van het brein. Het komt voor bij 75% van de mensen met de diagnose Fibromyalgie Syndroom en ook vaak na een hersenschudding/whiplash met blijvende klachten.