Als je partner onredelijk tegen je doet, kan dat bij jou negatieve emoties oproepen. Om beter om te gaan met die negatieve emoties, is het belangrijk verstandig te blijven reageren. Probeer rustig te blijven en laat je partner weten hoe hij of zij jou laat voelen.
Reageer met humor
Zelfspot doet wonderen. Als iemand je beledigt om je naar beneden te halen, laat dan zien dat er geen eer aan te behalen is. Laat zien dat je bereid bent jezelf onderuit te halen voor de grap, waarmee de kracht van de belediging verloren gaat.
Oefen vooral om beledigingen niet persoonlijk op te vatten. Weet dat mensen vaak anderen pijn doen omdat ze zelf pijn ervaren. Tracht daarom om je eigen ego uit de situatie halen. Besef dat je je alleen beledigd kunt voelen als je daarmee instemt.
Voorbeelden van eenvoudige belediging zijn het grof uitschelden van iemand, het opsteken van een middelvinger of het spugen in het gezicht. Eenvoudige belediging is strafbaar gesteld in artikel 266 Sr. Een bijzonder vorm van belediging is smaad/smaadschrift.
Het kleineren van iemand heeft een reden. Want ieder gedrag heeft een reden. Door iemand te kleineren, voorkom je dat de ander aandacht krijgt of zijn doel bereikt. Kleineren gaat over het 'verkleinen' van de ander, zodat je er zelf beter uit springt.
De beste manier om iets aan de orde te stellen is iemand vertellen wat jouw gevoelens over het verleden zijn zonder de ander te beschuldigen. Zorg dat je iets zegt over een concrete gebeurtenis of gedrag van iemand en zeg nooit iets over de hele persoon.
Mensen blijken zich volgens meerdere onderzoeken meer aangetrokken te voelen tot mensen die er "symmetrisch" uit zien: mensen wier linker- en rechterkant van hun lichaam en/of gezicht gelijk zijn, als een soort spiegel. Hoe meer symmetrie er is, hoe fysiek knapper of aantrekkelijker iemand bevonden wordt.
Mensen die kleineren, ongepaste of kwetsende grapjes maken, hebben meestal weinig zelfkennis, zijn zich daarvan niet bewust en reageren impulsief. Sommige mensen genieten ervan om nog dagen met je te sollen nadat je een foutje hebt gemaakt. Of ze vinden het leuk om anderen belachelijk te maken.
Geef met een duidelijke ik-boodschap vol zelfvertrouwen op een neutrale manier je grenzen aan en laat je verder niet provoceren. Laat hem weten dat je zijn bezorgdheid waardeert, maar dat je zijn advies en inbreng in bepaalde zaken niet nodig hebt of wenst.
Zich terugtrekken: de persoon laat zelden van zich horen of is eerder stil. Snel boos of verdrietig: de ander bijt van zich af, huilt vlugger. Weinig energie: de passie die je vroeger zag, is er niet meer. Niet zichzelf: je hebt het gevoel dat de ander een masker opzet.
Het geheim van sorry zeggen: benoem expliciet wat je fout hebt gedaan en erken wat het effect daarvan op de ander is. 'Ik heb je pijn gedaan door achter je rug te roddelen, dat spijt me heel erg.
Empathie (Medeleven): Probeer te begrijpen waarom de persoon die je pijn heeft gedaan, handelde vanuit zijn of haar perspectief. Dit kan je helpen meer begrip te krijgen en vrede te vinden. Altruïstisch geschenk (Zelfreflectie): Onderzoek je eigen tekortkomingen en bedenk op welke manieren je anderen pijn hebt gedaan.
Denigrerende opmerkingen: Dit omvat het maken van kleinerende opmerkingen over iemands intelligentie, vaardigheden, uiterlijk, of persoonlijkheid. Bijvoorbeeld, iemand herhaaldelijk vertellen dat hij/zij dom is of niets waard is.
Bezeren of pijn doen. Grieven. Treffen in zijn/haar gevoel op een zwak of pijnlijk punt. Krenken of steken.
Steeds hoger oplopende ruzies. Een gevoel van tekortschieten, dat je nooit zal kunnen bieden wat je partner van je nodig heeft. Het idee dat je partner gewoon niet zijn/haar best doet voor jou/jullie. Het gevoel “op slot” te zitten of een muur op te trekken in het contact met je partner.
In principe zijn er in Nederland geen strafbare woorden. Ook voor spel- of taalfouten krijg je geen boete (tot opluchting van velen…). Het is wel zo dat je anderen niet mag beledigen, vooral als het gaat om mensen in een publieke functie, zoals buschauffeurs, de koning en de politie.
Het woord kwam al in het Oudnederlands voor waar het de betekenis had van 'schande' of 'smaad'. In het Middelnederlands kreeg het de betekenis van 'schandelijke bejegening'. De handeling van het kwaadspreken zelf wordt lasteren genoemd. Laster is in België en Nederland ook een strafbaar feit.
In Nederland is haatzaaien verboden. Artikel 137d Wetboek van Strafrecht (Sr) verbiedt het aanzetten tot haat, discriminatie of geweld van mensen vanwege hun hun ras, godsdienst of levensovertuiging, geslacht, seksuele gerichtheid of handicap.
Respectloos betekent zonder respect behandeld worden of de ander zonder respect behandelen. Dat kan op tal van manieren zoals: De ander onderuithalen of kleineren. De ander te schande maken of kwaad spreken over de ander.