Gordelroos ontstaat door een virus. Het begint met jeuk, tintelingen of een brandende pijn. Daarna komen er blaasjes op de huid. Gordelroos wordt veroorzaakt door een virus.
Is gordelroos besmettelijk
Het virus kan worden overgebracht door direct contact met vocht in de gordelroosblaasjes. Het virus veroorzaakt dan echter geen gordelroos maar waterpokken. Mensen die ooit waterpokken hebben gehad kunnen niet opnieuw besmet raken met het virus.
In het kort
Je kunt er zalf op smeren, zoals zinkzalf of lanettezalf. Gordelroos gaat meestal vanzelf over in een paar weken. Bel de huisarts als je blaasjes hebt bij je oog, neus of oor. Je krijgt dan medicijnen.
Aanraken en wrijven kan de pijn namelijk erger maken. Ook kan het stekende pijn geven. Probeer te ontspannen en iets te gaan doen als je pijn krijgt. De pijn gaat hierdoor niet weg, maar je hebt er minder last van.
Antivirale middelen remmen de groei van het virus dat de gordelroos veroorzaakt. Hierdoor zullen de klachten afnemen. Voorbeelden zijn aciclovir, famciclovir en valaciclovir. Mensen ouder dan 50 jaar en mensen met een verminderde afweer kunnen ervoor kiezen om een inenting tegen gordelroos te halen.
Meestal gaat gordelroos vanzelf over, en krijg je het advies rust te houden en gezond te eten om je weerstand op peil te krijgen of te houden. Ook kan het zijn dat de huisarts pijnstillers voorschrijft, vooral als er sprake is van gordelroos in het gezicht. Maar vaak biedt deze medicatie en rust weinig verlichting.
Gordelroos is een pijnlijke huidziekte waarbij je meestal te maken krijgt met vlekjes en blaasjes. De ziekte komt aan één kant van het lichaam tot uiting, bijvoorbeeld: Op een deel van de schouder en de arm. Als een band om de buik of borstkas (de 'gordel')
Gordelroos kan optreden als gevolg van stress of een burnout. Stress kan namelijk het afweersysteem verzwakken. Hierdoor is het lichaam minder goed in staat om zichzelf te verdedigen tegen het varicellazostervirus, en kan het virus weer actief worden. Dit leidt dan tot gordelroos.
Arginine is een voedingsstof waaruit het herpesvirus energie haalt. Arginine is ook de tegenhanger van lysine. Voeding die rijk aan arginine is dien je te vermijden gedurende een aanval. Even niet nuttigen van cacao, noten, zalm, koffie, tarwe en haver en zaden is daarom aan te raden.
Vlak voor een gordelroos infectie kan men een moe en koortsig gevoel hebben. Daarnaast kun je ook tintelingen in de huid ervaren.
Gordelroos is meestal niet ernstig, maar wel pijnlijk. Het duurt vaak een paar weken voordat het weer over is. Bij oudere mensen kan gordelroos langer duren. Sommige mensen houden lang last van pijn op de plaats van de doorgemaakte infectie.
Meestal wordt de pijn na één tot twee weken minder.Het kan soms wel tot twaalf weken duren voordat de pijn helemaal verdwenen is. Meestal blijft de pijn dan definitief weg. In een enkel geval komt de pijn na een maand of drie toch weer terug.
De blaasjes af te dekken met wondgaas. Hiermee voorkomt u dat de blaasjes opengaan doordat de kleding er tegenaan schuurt. Verder voorkomt dit dat er vlekken in uw kleding komen. Smeer zinkzalf of lanettezalf op de plekken die erg jeuken.
Ongeveer vijf procent van de patiënten houdt na genezing van gordelroos last van pijn. Dit komt door een blijvende zenuwbeschadiging door de innesteling van het virus. Vooral ouderen boven de zeventig jaar en mensen met kanker hebben een verhoogde kans op deze napijn.
Iemand die gordelroos heeft gehad, kan het opnieuw krijgen.
Gordelroos kan blijvende schade aan de zenuw aanrichten.
Oorzaken Circa 5 tot 10% van de patiënten blijft na een gordelroosinfectie chronisch zenuwpijn ervaren (ondanks genezing van de blaasjes en huiduitslag). Het virus heeft dan chronische schade aan de zenuw/zenuwknoop aangericht.
Blijf uit de zon: de jeuk wordt heviger door de warmte. Informeer mensen die langskomen. Was het lichaam met lauw of koel water; warm water kan jeuk opwekken.
U mag gewoon douchen of in bad. Om uw kleding te beschermen of schuren te voorkomen, kunt u de blaasjes afdekken met zacht wondgaas. Was uw handen met water en zeep als u aan de blaasjes heeft gezeten. De blaasjes zijn besmettelijk totdat ze zijn ingedroogd.
Gordelroos geeft pijn, jeuk en blaasjes op de huid. Het zit aan 1 kant van je lichaam. Bijvoorbeeld op 1 helft van je borstkas. Je kunt er zalf op smeren, zoals zinkzalf of lanettezalf.
Wondroos is niet hetzelfde als gordelroos. Wondroos is een ontsteking van de diepere lagen van de huid.Wondroos wordt veroorzaakt door bacteriën en gordelroos wordt veroorzaakt door een virus. De huiduitslag lijkt echter veel op elkaar waardoor het moeilijk kan zijn om de aandoeningen te onderscheiden.
Adviezen bij gordelroos
U kunt beter geen andere pijnstillers, zoals ibuprofen, naproxen of diclofenac, nemen. Deze pijnstillers kunnen bij gordelroos ernstige bijwerkingen geven, bijvoorbeeld ontstekingen aan de huid. De blaasjes drogen vanzelf uit.
Gordelroos kun je voorkomen door je nu te laten vaccineren tegen deze aandoening.
Gordelroos (officiële naam: herpes zoster) is een huidaandoening, die veroorzaakt wordt door het varicella-zoster virus. Per jaar komt dit bij ongeveer 3 op de 1.000 mensen voor.
Een bloedtest (antistof bepaling) kan helpen om te bekijken of er een doorgemaakte varicella zoster infectie is geweest. Dit is alleen zinvol bij twijfel over de diagnose. Als er geen antistoffen worden aangetoond is het zeker dat het geen zoster is.