Een dunner babydekentje haak je het beste met garen geschikt voor naalddikte tussen de 3 en 4 mm.Een dikker babydekentje haak je beter met garen geschikt voor naalddikte tussen de 4 en 5 mm.
Dit betekent dat voor een ledikant deken met de afmeting 100 x 120cm in een rechte steek met breien ongeveer 18 a 19 bollen vraagt. Wil je het haken dan zou ik 2 bollen extra nemen en wil je een wafelsteek haken of een andere steek waarbij er veel garen per steek wordt gebruikt, dan zou ik 25 bollen uitkiezen.
aantal steken in 10 cm x totaal aantal benodigde cm / 10
Bijvoorbeeld: in een lapje van 10 cm heb je 8 steken in 10 cm. Je wil een dekentje maken van 60 cm breed. Dan doe je dus 8 x 60 gedeeld door 10 = 48 steken. Je moet dus 48 steken opzetten voor een breedte van 60 cm.
Bij de granietsteek haken moet je, om de deken op te zetten, een even aantal steken op zetten. Hierna start je met een vaste in de 4e steek vanaf de haaknaald. Je haakt een losse, slaat een steek over en haakt vervolgens een vaste in de volgende steek.
Wat is de Suzette Steek? De Suzette Steek of Suzette Stitch is een heel eenvoudige haaksteek die heerlijk weghaakt. Door een vaste en een stokje in één steek te haken en vervolgens een steek over te slaan, creëer je een dicht haakwerk met een prachtige textuur.
De popcornsteek wordt ook wel de bobbelsteek genoemd. Voor wie er niet bekend mee is: als je deze steek haakt, ontstaat er een bobbel op je haakwerk. Deze bobbel heeft wat weg van popcorn. Door de bobbel op specifieke plaatsen in je werk te gebruiken, kun je allerlei beelden creëren.
In het Engels heet deze steek Tunisian knit stitch. Deze steek lijkt meer op een breisteek dan op een haaksteek.
Makkelijke Haaksteken
Een losse begint met het maken van een opzet lus waarna je de eerste losse haakt. Om een ronde eerste toer te starten is de magische ring (ook wel magische cirkel genoemd) de mooiste manier en ook deze valt onder de makkelijke haaksteken.
Persoonlijke voorkeur voor een babydeken
Persoonlijk gebruik ik het liefst een mengsel van katoen en acryl, dit heeft de voordelen van beide. Het deken blijft vormvast, is warm maar niet te warm en met meer dan 50% katoen kan het ook bij de baby gelegd worden zonder dat er een katoenen laken onder hoeft.
Stel je wilt een deken van 180×100 cm en je proeflapje weegt 5 gram. Dan heb je 18×10 (zoveel vierkantjes van 10 cm gaan erin) = 180 x 5 (van de 5 gram) = 900 gram nodig. Op elke bol staat het aantal grammen dat er in de bol zit vermeld. Stel je gekozen garen weegt 50 gram per bol dan deel je 900 door 50 = 18.
In principe zijn er twee standaard afmetingen bij dekens die je kunt aanhouden. Voor een wiegje gebruik je een deken van 75x100 cm en voor een ledikant gebruik je een deken van 100x150 cm.
Na 50 cm moeten er steken afgekant worden voor de hals. Met de voorbeeldgetallen is dit 2,4 x 50 = 120 rijen. Op deze manier kun je eigenlijk alle patroondelen, inclusief meerderingen en minderen, berekenen. Tip: zorg dat je de juiste getallen gebruikt.
Je hebt niet meer nodig dan 2 molton onderleggers, 3 hoeslakens, 4 lakens en 2 dekens. Let wel op dat je het bedje kort opmaakt, zodat je baby niet verstikt.
Hoe zet je nu op voor een doekje of dekentje in de wafelsteek? Om te beginnen zet je een aantal steken deelbaar door 3 + 5 steken op (b.v. 30 steken + 5 = 35 opzetsteken). Toer 1: Als je dit hebt gedaan ga je de basis haken door in de 4e losse vanaf de haaknaald stokjes te gaan haken.
Om het dekentje te maken heb je 6 of 7 bollen mintgroene Royal nodig en twee bollen grijze Royal (ik precies uit met twee bollen).
Een fijne, zachte babydeken kiezen
De (baby)deken moet zacht en comfortabel zijn. Daarom adviseren wij te kiezen voor een deken gemaakt van 100% katoen, die fijn aanvoelt, warm is en goede ventilatie mogelijk maakt. Een andere stof die ook vaak gebruikt wordt is fleece.
Welke voordelen heeft acryl? Acryl is heel licht en zacht en houdt warmte nog beter vast dan wol. Daarnaast kun je het heter wassen (30 of 40 graden) dan wol.
Acryl is geen dier-of natuurproduct en daarom vaak ook goedkoper. Het houdt meer warmte vast dan katoen en is daarnaast ook een stuk flexibeler. Acryl zit dus tussen wol en katoen in. Dit synthetisch garen houdt langer de eigen kleur vast dan natuurlijke garens en behoudt dezelfde vorm.
De Keltische weefsteek is een grove steek waarbij je dubbele reliëfstokjes over elkaar heen haakt. Hierdoor ontstaat een geweven structuur, die ook wel iets weg heeft van kabels breien. Wil je een opvallende centrale baan haken in bijvoorbeeld een deken, dan leent de Keltische weefsteek zich daar perfect voor.
Als je de lussen gaat afhalen in de teruggaande toer rek je de steken op.Hierdoor komt er spanning te staan op je haakwerk en kan het gaan krullen.
De losse is de allereerste echte haaksteek die je bij bijna alle projecten maakt. Het is ook de steek die je maakt als je vingerhaakt. Om een losse te maken sla je de draad om de naald en trekt deze door het lusje om de naald heen. Veel patronen beginnen met een ketting van lossen.
Breit u de kantsteken recht in de heengaande naald en averecht in de teruggaande naald, dan heeft u kantsteken in tricotsteek. Vergeet niet om ook het patroon zorgvuldig door te lezen voor het juiste resultaat.
Wat is het verschil tussen breien en haken? Bij breien gaat u aan de slag met 2 breinaalden en garen en bij haken met maar één haaknaald en garen. Breipennen zijn zo'n 40 centimeter lang en hebben een punt op het einde. Haaknaalden zijn kleiner, ongeveer 20 centimeter, en hebben een haak aan het einde.