Ongezwavelde gedroogde abrikozen zitten vol fyto-oestrogenen. Fyto-oestrogenen dragen bij aan een evenwichtige hormoonbalans en beschermen je lichaam tegen zowel een teveel als een te weinig aan oestrogeen. Je kunt ze zien als natuurlijke middelen om het hormoon oestrogeen in balans te krijgen.
Het voedsel dat je hormonen echt in de war brengt is suiker. Suiker leidt tot de pieken van het hormoon insuline, dat zijn werk doet dmv suiker (glucose) uit de bloedbaan en in de cellen te brengen. Een gezond lichaam (met gebalanceerde hormonen) kan heen en weer schakelen tussen suiker- en vetmetabolisme.
Om oestrogeen goed af te breken heeft de lever bepaalde stoffen uit bladgroenten nodig. Zoals broccoli, boerenkool, paksoi en spruitjes. Zo kan het eten van minstens 400 gram groente per dag bijdragen aan een goed functionerende afbraak van geslachtshormonen en een vermindering van vrouwelijke hormoonklachten.
Voeding (zowel eten als drinken) bevat van nature stoffen die op hormonen lijken: fyto-oestrogenen. Fyto-oestrogenen in ons drank en voedsel zitten bijvoorbeeld in hop (bier) en sojabonen. Ze hebben een zwakkere werking dan ons lichaamseigen oestrogeen, maar hebben wel invloed.
Suiker berooft je van je balans en energie
Zo raken de hormonen die voor het gevoel van honger en verzadiging zorgen bijvoorbeeld verstoord. En zorgt het eten van suikers voor de aanmaak van het stresshormoon cortisol, wat onder andere weer van invloed is op de verhouding van de hormonen progesteron en oestrogeen.
Je basisgewicht (Body Set Weight, BSW) wordt bepaald door de balans tussen de hormonen insuline en leptine. Leptine wordt door je vetcellen gemaakt. Hoe voller je vetcellen zijn, hoe meer leptine je maakt. Leptine stuurt dan een seintje naar je hersenen dat je genoeg gegeten hebt en kan stoppen met eten.
Omschrijving. Het hormoonbalansdieet is een dieet dat niet alleen afvallen als doel heeft, maar ook het verbeteren van de algehele gezondheid. De theorie achter het dieet is dat een hormonale onbalans de oorzaak van overgewicht is. Een ideale balans tussen hormonen zou moeten zorgen voor een ideaal gewicht.
Voeding heeft veel invloed op de aanmaak en afbraak van hormonen. De hoeveelheid van het hormoon progesteron neemt bijvoorbeeld af tijdens de overgang. Het blijft van belang dat je lichaam voldoende grondstof heeft om dit hormoon nog zoveel mogelijk te kunnen aanmaken.
De hormonen die bij het afvallen een belangrijke rol spelen zijn insuline, ghreline, leptine, cortisol, oestrogeen en serotonine. Als deze hormonen in balans zijn, zal je merken dat afslanken makkelijker en sneller gaat.
Bloedtest hormonen man
Bij een bloedonderzoek voor mannelijke hormonen, kun je een testosteron en PSA bloedonderzoek doen. Testosteron is een geslachtshormoon en mannen hebben hier hogere waarden van. Een testosteron hormoon bloedtest is met name van belang bij erectieproblemen of verminderde zin in seks.
De speekseltest hormonen vrouw laat eenvoudig zien of er sprake is van een hormonale disbalans. In deze test worden de hormonen progesteron, cortisol en DHEA gemeten om zo inzicht te krijgen in de niveaus en de balans tussen deze hormonen.
Als je normaal gesproken veel suiker eet en er nu mee stopt, kun je je tijdelijk chagrijnig en prikkelbaar voelen. Dit komt door de lage niveaus van dopamine en serotonine. Veel mensen ervaren in het begin ook vermoeidheid en hoofdpijn, maar dit duurt meestal een week en gaat daarna weer weg.
Hormonen zijn stoffen die dieren en mensen aanmaken om allerlei functies te regelen. Van nature komen ze ook voor in voedingsmiddelen die van een dier afkomen, zoals vlees, eieren en melk. Buiten de Europese Unie kunnen extra hormonen toegediend worden aan dieren in de veehouderij.
Minder suiker eten of zelfs een dag geen suiker eten kan geen kwaad. Het kan helpen bij afvallen. Maar structureel geen suiker eten betekent dat je lichaam geen brandstof krijgt en andere belangrijke stoffen gaat afbreken. Je hebt suiker dus nodig om je lichaam te onderhouden, om na te denken en te kunnen bewegen.
Ze stimuleren reflexen, ze verhogen de hartslag en de bloeddruk, en ze zorgen ervoor dat er extra energie vrijkomt in de spieren zodat je op de situatie kan reageren door te 'vluchten' of te 'vechten'. De belangrijkste drie stresshormonen zijn cortisol, adrenaline en noradrenaline.
Oestrogeen wordt dus onder andere aangemaakt in je eierstokken en vetcellen, maar kan ook uit je voeding worden gehaald. Dit wordt plantaardig oestrogeen, of fyto-oestrogeen, genoemd. Je vindt fyto oestrogeen onder andere in sojaproducten en diverse groenten, zoals asperges en broccoli.
Cortisol, het antistresshormoon, wordt geassocieerd met het vet op de buik. Als dit hormoon in hoge mate aanwezig in het lichaam, worden alle vetreserves verbrand voor die rond de buik wordt aangesproken. Dit hormoon kan ook beïnvloed worden door bepaalde voeding of veranderingen in levensstijl.
En dat is precies wat hormonen doen in je lichaam, ze reguleren, controleren en stimuleren verschillende weefsels en organen in je lichaam. Van voortplanting, groei, stofwisseling, bloedsuiker tot immuunsysteem je hormonen hebben een vinger in de pap.