Meng de melkpoeder goed met het water door te roeren of de fles te zwenken (rustig wenden, keren). Dus niet schudden. Door het schudden komen er luchtbelletjes in de voeding en kan je baby krampjes krijgen.
Mag ik een fles die maar half is leeggedronken bewaren? Nooit! Het is een broeihaard voor bacteriën en een risico voor de gezondheid van je kind. De regel: het overschot van elke fles systematisch weggooien.
Als je kindje rond een jaar is kan je het advies krijgen van het consultatiebureau om de avondfles en laatste flesvoeding af te bouwen.
Vaak gaat een overproductie gepaard met een sterke melkstroom. De baby kan veel lucht binnenkrijgen, zich verslikken en kokhalzen tijdens de voeding. Ook kan er sprake zijn van een onbalans in de lactose-vetverhouding, waardoor de baby meer last kan krijgen van krampen en waterig groene ontlasting heeft.
Het advies is om maximaal 2 papflessen per dag te geven (dus 20 gram).
Als een kind te snel drinkt kan er ook los johannesbroodpitmeel toegevoegd worden aan het flesje, om de voeding in te dikken. Hierdoor gaat een kind dan langzamer drinken. Je kunt ook een speen met een kleiner gaatje proberen, zodat je baby langer over z'n fles doet.
Meng de melkpoeder goed met het water door te roeren of de fles te zwenken (rustig wenden, keren). Dus niet schudden. Door het schudden komen er luchtbelletjes in de voeding en kan je baby krampjes krijgen.
Je kunt je baby de pap voeren met een lepeltje, of je geeft het in een fles. Dat wordt ook wel een papfles genoemd. Door granen aan de melk toe te voegen wordt de melkvoeding dikker. Begin niet te vroeg met het geven van een papfles aan je baby, dus niet voordat je kind vier maanden oud is.
Loden en nieuwe leidingen
In sommige gevallen kun je kraanwater beter niet gebruiken voor het klaarmaken van flesvoeding. Dit is het geval als je loden leidingen hebt. Je baby kan daardoor te veel lood binnenkrijgen.
Tussen 15 en 18 maanden is de beste leeftijd om ook de melkvoeding geleidelijk aan in een open beker te geven. Zodra je peuter zittend één of meer deciliter(s) melk(voeding) uit een kopje kan drinken, kan je de fles geleidelijk aan stopzetten.
Wanneer mag je kind pap krijgen en welke pap is geschikt? Je kan beginnen met een papfles als je kindje 4 maanden oud is. Voor die tijd kan het spijsverteringsstelsel van je baby de vezels in pap nog niet goed verteren.
Is je baby al vier maanden of ouder? Maak dan van de 19.00 uur-fles een papfles. Voordat je baby vier maanden is, kun je beter nog geen pap gebruiken, de darmflora is dan nog niet goed ontwikkeld. Deze papfles ligt wat zwaarder op de maag en helpt de meeste baby's de nacht door.
Normaal wordt melkvoeding op lichaamstemperatuur (ongeveer 37 °C) gegeven. Je mag ze ook op kamertemperatuur (ongeveer 20 °C) geven. Geef het flesje sowieso niet te koud, maar laat ze ook niet koken. Het is aangeraden water maximaal 2 à 3 dagen in de koelkast (voorkeur HGR) te bewaren.
Dit kan bacteriegroei en voedselvergiftiging veroorzaken. Verwarm of vries opgewarmde moedermelk nooit opnieuw in. Als de melk warmer is dan 35°C gaan beschermende stoffen verloren. In de magnetron verwarmde moedermelk is zeer bederfelijk omdat de ziektekiembestrijdende bestanddelen niet meer functioneren .
Een voeding zou rond de 20-30 minuten moeten duren. Als je baby de fles sneller leeg heeft, kijk dan eerst nog eens kritisch naar je voedhouding. Is de houding goed, kies dan voor een speen met een kleiner gaatje. Of las om de 20 slokken een kleine pauze in.
Hij drinkt nog zuigelingenmelk, is pas over 2 weken 6 maanden. Maar wat ik ga doen vanavond is de fles van 8 uur gewoon maken zoals ik altijd doe dus 180cc water en 6 schepjes poeder. Hierbij doe ik 2 scheppen rijstebloem,wat je bij iedere drogist/supermarkt bijna kunt kopen.
Je start tussen 4** en 6 maanden met rijstebloem, een graan met een milde smaak en geeft dit in een gladde puree vorm in een papfles. Tussen 6 en 8 maanden kun je granen gaan geven met een beetje meer smaak, zoals tarwebloem en havermout.
Je kunt rijstebloem ook gebruiken als eerste hapje, in de vorm van pap. Deze stap is relatief klein en een goede tussenstap voor zijn spijsverteringskanaal, om te wennen aan vast voedsel. Daarnaast stimuleert het geven van pap met een lepel de mondmotoriek van je baby, die hij weer gebruikt bij het kauwen en praten.
Kunstvoeding geven op kamertemperatuur kan inderdaad geen kwaad, maar (lichtjes) opwarmen mag inderdaad ook. Het is gewoon belangrijk om steeds de melk direct na de bereiding (tot max 15 minuten) aan de baby te geven.
In tegenstelling tot wat vaak geschreven wordt in voorlichtingsboekjes en websites over baby's, kun je in Nederland voor de bereiding van babyvoeding gewoon vers kraanwater gebruiken. Stromend koud kraanwater is vers en veilig voor flesvoeding.
Symptomen van (verborgen) reflux herkennen bij je baby
Kokhalzen. Spugen. Overstrekken (het aanspannen van de rugspieren en het achterover drukken van het hoofdje) Slechte nachtrust.
Mijn baby boert niet, is dit normaal? Het is normaal als je baby niet altijd boert na zijn voeding. Niet iedere baby hoeft te boeren, en niet iedere baby heeft het nodig na iedere voeding. Je kleine boert namelijk alleen als hij (veel) lucht hapt of inslikt tijdens het drinken.
Te veel voeding, dit zijn de signalen
Je baby onrustig drinkt en zich vaak verslikt. Er regelmatig melk terug komt via de mond van je baby. Je baby buikkrampen heeft en veel huilt. Je baby huilt omdat hij nog wil zuigen.
Als je te weinig melk of een vertraagde toeschietreflex hebt, kan je kind ook onrustig aan de borst drinken. Als je kind onrustig aan de borst drinkt, minder plast (en in de eerste weken minder poept), bijna niet tevreden is en/of minder goed gaat groeien, dan kan het zijn dat je melkproductie niet meer voldoende is.