Steriliseer alle kolfonderdelen die met melk in contact komen voor het eerste gebruik van de kolf tenzij de onderdelen steriel verpakt zijn. Algemeen: Steriliseer kolfonderdelen die met melk in contact komen elke dag tot je kindje 6 maanden is. Na de leeftijd van 6 maanden volstaat 1 keer per week.
Koken. Plaats de kolfonderdelen in een grote pan en zet ze onder water. Breng de pan met water aan de kook en laat hem minstens vijf minuten doorkoken, terwijl je ervoor zorgt dat alle onderdelen ondergedompeld blijven.
Voor het schoonmaken en steriliseren van n afkolfset haal je alle onderdelen uit elkaar. Met deze producten worden kolf onderdelen, speenjes, fopspenen en bijtspeeltjes makkelijk schoon! Algemeen: alleen onderdelen die met moedermelk in aanraking zijn geweest dienen gesteriliseerd te worden.
Houd je kolfspullen goed schoon. Dit kun je doen door de kolf de eerste keer uit te koken en hem na ieder gebruik schoon te maken. Allereerst spoel je alle onderdelen af waar melk op kan zitten. Maak het daarna schoon met heet water en wat zeep.
Borstvoeding geven en kolven tijdens werktijd
U heeft tijdens de eerste 9 maanden van uw kind het recht om onder werktijd uw kind borstvoeding te geven of te kolven. Dit mag maximaal 1/4e van uw werktijd per dienst in beslag nemen. Uw werkgever moet hiervoor een geschikte, af te sluiten ruimte ter beschikking stellen.
Tot voor kort was de algemene regel dat ja flessen, speentjes en toebehoren na elk gebruik steriliseert tot je baby 6 maanden is. Inmiddels heeft men deze richtlijnen versoepeld. Steriliseren doe je nog steeds voor het eerste gebruik. Bij een gezonde baby volstaat het daarna om grondig af te wassen.
Dit hangt af van het gewicht van je baby, het aantal voedingen en de samenstelling van de gekolfde melk. Een baby drinkt per dag gemiddeld ongeveer 150 ml per kilo lichaamsgewicht. Een baby van 5 kilo heeft dus elke dag 750 ml moedermelk nodig. Als hij zes voedingen krijgt is dat ongeveer 110 ml per voeding.
Kolf minimaal 7 tot 8 keer (15 minuten) per 24 uur. Drinkt uw baby al enkele voedingen aan de borst, dan kolft u alleen iedere gemiste voeding. Drinkt uw baby op de kraamafdeling na 12 uur nog niet goed aan de borst, dan start u met kolven nadat u uw kindje aan de borst heeft laten drinken.
Reinig eerst alle materiaal grondig. Verhit de flessen minstens 10 minuten op 110 à 120 °C. Laat na het steriliseren het materiaal rustig afkoelen.
Ik raad je aan niet langer dan een half uur totaal te kolven. Je kolft tot de straaltjes melk weer druppeltjes worden. Je kunt dan het beste nog 1 tot 2 minuten doorgaan met kolven, dit is vettere 'achtermelk.
Bij een sterilisatie snijdt de arts de zaadleiders door, maakt ze korter en naait ze dicht. Zo kunnen de zaadcellen niet meer uit de penis komen. Bij het klaarkomen komt alleen vocht uit de penis, zonder zaadcellen. Zonder deze zaadcellen kan een vrouw niet zwanger worden.
Kolf bij je eerste kolfsessie gedurende ten minste 15 minuten. Maak je geen zorgen als je in het begin niet veel melk opvangt – een regelmatige extra zuigstimulans zou je borsten snel moeten aanzetten om meer melk te produceren.
Fopspenen moeten worden gesteriliseerd voordat ze voor het eerst worden gebruikt. Om een fopspeen te steriliseren, kookt u de fopspeen gedurende 5 minuten in een pan met voldoende water of laat u de fopspeen weken in een mengsel van water en sterilisatievloeistof.
Wanneer je de gekolfde melk in de koelkast (max. 0-5°C) bewaart, mag je de opbrengst van een hele dag bij elkaar indoen. Aan het eind van de dag kun je de verzamelde melk in één keer invriezen of meteen gebruiken. Ontdooide melk mag niet opnieuw ingevroren worden.
Een voorraad borstvoeding opbouwen kun je doen door te kolven vlak nadat je baby uit de borst heeft gedronken. Meestal heb je in de ochtend de meeste melk, dus is het handig om na de eerste ochtendvoeding na te kolven. Dit kun je ook nog een keer 's middags of 's avonds doen.
*Neem een kwartiertje rust, masseer de borsten en start opnieuw met kolven. Het kan zijn dat je de borsten om en om (dus een voor een) moet kolven voor de meeste melkopbrengst. Ga CLUSTERKOLVEN (klik). *Kolf de borsten nog na met de hand wanneer je een elektrische kolf hebt gebruikt.
Kleine hoeveelheden afgekolfde melk kunnen worden toegevoegd aan hetzelfde flesje dat je in de koelkast bewaart, maar alleen als de melk die je wilt toevoegen van tevoren is gekoeld in de koelkast. Voeg geen melk op lichaamstemperatuur toe aan reeds gekoelde melk.
Gesteriliseerd instrumentarium dat verpakt in laminaatzakjes wordt bewaard, is in onbeschadigde en droge verpakking één maand houdbaar.
Een sterilisatie is een operatie om definitief (voor altijd) te voorkómen dat een vrouw zwanger wordt. Hieronder leest u welke operaties mogelijk zijn en wat u daarbij kunt verwachten. Bij een sterilisatie worden de eileiders afgesloten. Zo kunnen zaadcellen de eicel uit de eierstok niet bereiken en bevruchten.
Liever niet vaker opwarmen
Het is het beste om moedermelk maar één keer op te warmen. Heb je de melk opgewarmd en weer koud laten worden? Geef het dan binnen één tot twee uur en uiterlijk bij de volgende voeding.
Niet opnieuw opwarmen of invriezen
Moedermelk mag je niet opnieuw opwarmen of opnieuw invriezen. Gooi restjes opgewarmde moedermelk weg.
Koel de moedermelk zo snel mogelijk. Bewaar flessen moedermelk altijd achter in de koelkast. Vries de melk binnen 24 uur in. Reserveer een aparte lade in de vriezer voor de moedermelk.