Premier Grand Cru is de hoogste kwaliteitsaanduiding voor een wijnhuis (château) volgens een classificatie die in 1855 in Bordeaux is opgesteld. Hij telt 61 wijnen en is in 5 klassen onderverdeeld. Premier Cru is de top en bestaat uit 5 chateaus.
Een Grand Cru champagne is zeldzaam, duurder en heeft een hoge kwaliteit. Na Grand Cru volgt Premier Cru. 34 van de 301 champagne gemeentes mogen de aanduiding Premier Cru gebruiken. Een premier cru champagne heeft een mindere kwaliteit dan een grand cru, maar wel beter dan een cru (overige 250 gemeentes).
Grand staat voor groot, Premier voor eerste. En Cru betekent oogst. Letterlijk vertaald dus grote of eerste oogst.
De term Grand Cru wordt gebruikt voor wijnen uit kwaliteits wijngaarden en betekent in de wijnbouw 'grote oogst'. Het woord 'groot' heeft hier niets te maken met de kwantiteit, maar juist met de kwaliteit van de oogst. Grand Cru verwijst naar wijnen uit betere en superieure wijngaarden.
In totaal zijn er 61 chateaux ingedeeld in vijf klassen: Premiers (1e klasse) Grands Crus Classés – 5 chateaux. Deuxièmes (2e klasse) Grands Crus Classés – 14 chateaux. Troisièmes (3e klasse) Grands Crus Classés – 14 chateaux.
Volgens de Appellation d'Origine Contrôlée mogen de volgende druivenrassen worden gebruikt voor het maken van rode wijn in de Saint-Émilion: Merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Carménère en Malbec.
Grand cru is een in de wijnbouw gebruikte term die letterlijk "grote oogst" betekent. De term "groot" slaat daarbij op de kwaliteit. De term is in de Franse wetgeving vastgelegd en dan ook wettelijk beschermd. In de verschillende wijngebieden van Frankrijk heeft het begrip grand cru verschillende betekenissen.
bijv. naamw. 1) Bar 2) Barbaars 3) Beledigend 4) Bot 5) Buitenmatig 6) Erg 7) Grof 8) Hard 9) Hard, zonder rekening te houden met de ander 10) Hardvochtig 11) Harteloos 12) Honds 13) ...
De champagne is geheel gemaakt van de druiven afkomstig van een Grand Cru gemeente. Grand Cru gemeentes hebben de ideale omstandigheden voor het verbouwen van champagnedruiven en staan daarmee voor de hoogste kwaliteit champagne.
Het is slechts een benaming voor bier van hoge kwaliteit dat met zeer veel zorg wordt gebrouwen. Hierdoor kan in principe ieder bier kan dus een Grand Cru zijn. Dit zorgt ervoor dat elke Grand Cru voor een nieuwe smaak verrassing zorgt.
De Stompetoren Grand Cru wordt door kenners ook wel omschreven als het “topstuk van Stompetoren”. Deze kazen hebben 18 maanden de tijd gekregen om op natuurlijke wijze te rijpen. Dankzij het speciale rijpingsklimaat, blijven de kazen mooi smedig en snijdbaar met een dun korstje.
Hoeveel Grand Cru dorpen zijn er? Als resultaat van het classificatiesysteem zijn er: 17 Grand Cru dorpen.
Vrij vertaald betekent cuvée 'tank'. Aan het gebruik van de benaming cuvée zijn geen regels verbonden. De benaming cuvée verwijst naar het mengen van verschillende druivenrassen. In de Champagne wordt de 2050 liter most, die bij de eerste persing uit een marc (4000 kilo) druiven wordt geperst, de cuvée genoemd.
In 1977 was deze oppervlak- te opnieuw aangegroeid tot circa 2.000 ha en verder tot 2.225 ha in 1990, 3.500 ha in 1992, 4.500 ha in 2007 en op huidig ogenblik bedraagt deze ± 5.400 ha. Met zijn 40 miljoen flessen/jaar maakt Chablis 20% van de productie in Bour- gogne uit.
Crus Bourgeois AOC aus dem Médoc
De algemeen gebruikte term “cru bourgeois" dateert uit de middeleeuwen toen de burgers van de stad Bordeaux, de “bourg", de beste percelen van de streek opkochten, die vervolgens met de benaming “cru bourgeois" werden aangeduid.
Klassement Grand cru classé van 1855.
Chateau Haut-Brion.
Correct is: iets cru's. In deze combinatie schrijven we een apostrof, net zoals bij de bezitsvorm Manu's woorden.
Pomerol is een AOC voor rode wijnen uit een relatief klein gebied grenzend aan Saint-Émilion op de rechteroever van de Dordogne, bij Libourne. De beste wijnen uit de Pomerol kunnen zich gerust meten met die uit de Haut-Médoc. Een van die wijnen is Pétrus.
Cabernet sauvignon: de Franse blauwe druif uit de wijnstreek Bordeaux. De cabernet sauvignon is een druif die is ontstaan als kruising van de cabernet franc en de sauvignon blanc. Een blauwe en een witte druif dus die garant staan voor volle en krachtige rode wijnen. Het is de meest aangeplante blauwe druif ter wereld.
Bordeaux druiven
In bordeaux komen de blauwe druiven Cabernet Sauvignon (rijpt later geeft tannine en hogere zuren), Merlot (rijpt eerder, geeft rondeur en zachtheid), Cabernet franc, Malbec, Petit Verdot en Carmenère voor.
De afkorting AOC staat voor, Appellation d'origine controlée, 'Benaming van gecontroleerde herkomst'. Een AOC is een garantie dat een voedingsmiddel uit een bepaalde streek of gemeente komt en dat het product gemaakt is volgens nauwkeurig omschreven productiemethoden.
Champagne (la Champagne) is Frankrijks noordelijkste wijnstreek en staat bekend om zijn mousserende wijnen die als enige ter wereld de naam "champagne" (le champagne) mogen dragen. Daarnaast worden ook enkele niet-mousserende witte en rode wijnen geproduceerd onder de AOC "Coteaux Champenois".
Champagne is een mousserende wijn die gemaakt wordt van druiven die in de champagnestreek groeien, geoogst worden en die in de champagnestreek geproduceerd wordt. Mousserende wijn mag alleen 'Champagne' genoemd worden als de drank afkomstig is uit de champagnestreek.