Wat de prijs is van een betonplex plaat verschilt per soort. Zo betaal je voor een betonplex populieren plaat van 2500x1250x18 mm 55,21 euro.Voor betonplex zwart berken ben je voor dezelfde afmeting bijna 4 keer zoveel kwijt; 170,16 euro.
Betonplex is zeer sterk en beschikbaar in diverse dikten en kan binnen en buiten worden gebruikt. De diktes die leverbaar zijn 9, 12, 15 en 18mm. De toplaag is volledig waterdicht. Voor buiten gebruik is het verstandig te zorgen voor een goede afwerking van de kopse kanten zodat ze waterdicht zijn.
Betonplex berken: Dit is het meest gebruikte soort. Het materiaal heeft een hoge kwaliteit, is erg sterk en is goed waterdicht verlijmd. De berken betonplex platen zijn heel vaak te gebruiken en om deze reden een duurzame aankoop.
Bij het bevestigen van multiplex/betonplex voor dakranden, adviseren wij om de schroefpunten voor te boren met een verzinkboor. Zo beperk je het aantal splinters tot een absoluut minimum. Splinters kunnen verwondingen veroorzaken, en op lange termijn de dakdichting beschadigen.
Er zijn meerdere beschikbare diktes betonplex om mee aan de slag te gaan. Daarnaast zijn er ook verschillende standaard afmetingen van het plaatmateriaal beschikbaar. De standaard afmetingen bij OPMAATZAGEN.nl zijn 250 x 125 centimeter en 305 x 153 centimeter.
Belangrijke eigenschappen van betonplex
Betonplex is zeer sterk en beschikbaar in diverse dikten, zodat er altijd een juiste dikte is voor jouw specifieke toepassing. Betonplex platen kunnen binnen en buiten worden gebruikt. De toplaag is volledig waterdicht.
Heb je "ongebruikt" betonplex dan kun je dit na ontvetten (Heilige Marcus) en opschuren (P120 /P150 ) voorlakken en na schuren met bijvoorbeeld P360 aflakken. Hiervoor kan je elke alkydhars- PU- of watergedragen verf gebruiken.
Het materiaal is zeer sterk en bestand tegen vocht. De fenolcoating is niet langdurig bestand tegen uv-straling en kan onder invloed van (zon)licht verkleuren. Betonplex is er in verschillende materialen, zoals spaanplaat en multiplex, en met afwerklagen van diverse dikte en materiaal.
Het waterdicht maken kan door deze kopse zijden minimaal twee keer met een celluloselak te lakken. Deze behandeling is ook aan te raden voor te verlijmen delen: eerst de kopse kanten waterdicht maken en daarna verlijmen, hiermee wordt de constructie echt waterdicht.
De platen beginnen al vanaf de dikte 4mm. De dikst leverbare dikte is maar liefst 30mm! Elk project heeft zijn eigen kenmerken en eist verschillende materialen. De meest gebruikte maat is toch wel de 18mm.
Wat is betonplex? Het grote verschil tussen betonplex en multiplex is dat betonplex een harder, steviger materiaal is dan multiplex. Dit komt met name door de coating van kunststof. Dit extra laagje maakt het materiaal niet alleen duurzamer, het zorgt er ook nog eens voor dat betonplex waterbestendig is.
Er zijn namelijk verschillende soorten en afmetingen betonplex 18mm leverbaar. Met een prijs van 55,21* per plaat ben je het minst kwijt voor populieren betonplex.
Watervast verlijmd
In ons klimaat heb je voor buiten een materiaal nodig dat goed tegen vocht kan. Betonplex is watervast verlijmd, omdat het beton bij het storten nog veel water bevat. Samen met de epoxy toplaag zijn de platen gewoon erg goed bestand tegen water en kunnen ze zonder veel onderhoud jaren mee.
Betonplex platen worden veel gebruikt bij het maken van bekistingen. Bekistingen worden weer gebruikt bij het storten van beton. Door de gladde afwerking van het betonplex is het plaatmateriaal uitermate geschikt voor het storten van beton. Niet alleen voor betonstorten is het materiaal erg geschikt.
Bij GAMMA is betonplex in afmetingen van 250 x 125 cm of 125 x 62,5 cm verkrijgbaar. Dankzij deze betonplex afmetingen maak je alles eenvoudig op maat. Betonplex 18 mm en betonplex 12 mm zaag je zelf eenvoudig op maat voor jouw toepassing.
Ons advies: kies voor een HDPE plaat zwart XT dikte 15mm. Meet de afmetingen die de bodemplaat moet hebben, vul deze afmetingen in en wij zagen de HDPE plaat voor jou op maat. Zo ontvang je de aanhanger bodemplaat op maat gezaagd en hoef je hem enkel nog zelf te bevestigen.
Boor tot maximaal 2cm uit de hoek van de plaat. Gebruik RVS schroeven. Schroeven afwerken met tweecomponent vulmiddel.
Moet ik Betonplex verven? In feite is het voor de bescherming van de platen niet nodig. De platen hebben een gladde laag die een goede bescherming biedt tegen bijvoorbeeld regen. Het betonplex schilderen is daarom dus niet per se nodig, tenzij de standaardkleur niet bevalt!
Dan is spaanplaat wellicht de juiste keuze. Deze variant behoort, net als OSB en MDF, tot de vezelplaten. Spaanplaat is op de eerste plaats heel betaalbaar omdat het wordt gemaakt van houtsnippers.
Heeft jouw project dus stevigheid nodig dan kan je beter gaan voor multiplex. Dit materiaal is steviger en is daarom ook duurder dan MDF. MDF is weer relatief goedkoop en makkelijk te bewerken.
De meest populaire plaat voor buiten is de Okoume multiplex plaat. Deze plaat heeft een prachtige opbouw. De houtsoort is daarnaast ook nog beter geschikt voor buitentoepassing. Okoume laat zich makkelijk schilderen en verzagen.
Betonplex heeft als toplaag standaard een donkerbruine kleur. De toplaag is ook verkrijgbaar in wit, zwart, rood, groen en grijs.
Voor het schilderen van een betonnen buitengevel gebruik je het beste een goede kwaliteit watergedragen gevelverf op basis van acrylaatdispersie. Dit type verf is dampopen, waardoor vocht in het beton op natuurlijke manier kan verdampen.
Je kunt multiplex verven met muurverf, maar over het algemeen wordt er gebruik gemaakt van houtverf voor dergelijke platen. Je kunt ook met beton multiplex verven door gebruik te maken van onze betonverf. Multiplex verf met hoogglans effect is tevens een populaire optie.