De MRA-beugel wordt volledig uit de basisverzekering vergoed. Deze vergoeding krijg je alleen als je arts de diagnose OSAS(Obstructief Slaap Apneu Syndroom) heeft vastgesteld. Omdat je de beugel vanuit de basisverzekering vergoed krijgt, moet je wel je eigen risico betalen.
De MRA's welke door SomnoCare aangemeten worden, hebben in de meeste gevallen een gemiddelde levensduur van 24 tot 30 maanden. Het komt ook voor dat de MRA tot 4 jaar gebruikt is, met goed resultaat.
De beugel zorgt ervoor dat uw onderkaak naar voren blijft, waardoor uw keelholte gedurende de nacht open blijft. Uw luchtweg wordt verruimd waardoor het ademen eenvoudiger is. Hierdoor heeft u minder last van snurken en slaapapneu's. Ongeveer de helft van de patiënten heeft baat bij de behandeling met een MRA.
Beste prijs/kwaliteit: als beste prijs/kwaliteit product is de Anti Snurk Beugel van het merk Lazy Koala uit de test gekomen. Voor slechts €20,- heb je deze kwalitatief goed geteste anti snurk beugel al op Bol.com.
Meestal niet. De behandeling van slaapapneu is in bijna alle gevallen een levenslang traject. Het starten en volhouden van een therapie en gewichtsverlies levert meestal een aanzienlijke verbetering op.
Een CPAP is een apparaat dat onder verhoogde druk een luchtstroom blaast. Via een slang en een masker komt deze luchtstroom in de luchtwegen terecht, waardoor deze tijdens de slaap open blijven en ademstilstanden worden voorkomen.
Snurken ontstaat doordat de vrije doorgang van lucht tijdens het slapen belemmerd wordt door bijvoorbeeld verslapte spieren of een afwijking aan de neus- en keelholte. Wanneer deze obstructie het ademen tijdelijk doet stoppen en wanneer dit meerdere malen per uur plaatsvindt, spreekt men van slaapapneu.
De oorzaken van slaapapneu moeten worden gezocht bij overgewicht, roken, erfelijke factoren, een korte onderkaak, afwijkingen in het keel- neus- en oorgebied, longafwijkingen, een lage tonus van de mond- en keelspieren door bijvoorbeeld slaapmiddelengebruik of chronisch nier- of hartfalen.
De MRA bestaat uit twee losse beugels: één voor de onderkaak en één voor de bovenkaak. Deze beugels plaatst u elke nacht zelf op uw tanden en kiezen. De MRA houdt de onderkaak naar voren tijdens het slapen. Op die manier kan uw tong uw ademhaling niet blokkeren en wordt uw keelholte ruimer.
Een MRA-beugel krijgt u vergoed uit uw basisverzekering als de longarts, KNO-arts of neuroloog de diagnose OSA (Obstructief Slaap Apneu) vastgesteld hebben. U krijgt deze vergoeding alleen als uw tandarts erkend is door bijvoorbeeld de NVTS of de EADSM.
Het Shiepz Anti-Snurk Spraysysteem voorkomt en vermindert snurken op basis van natuurlijke extracten. Het verbetert de kwaliteit van slapen. De keelspray met pepermuntsmaak werkt direct en effectief en is eenvoudig in gebruik.
De beugel bestaat uit twee kunststof bitjes die u op de tanden en kiezen van uw boven- en onderkaak plaatst. De MRA beugel trekt de onderkaak wat naar voren om de luchtpijp verder te openen. Zo blijft de luchtweg 's nachts vrij en kunnen de zachte delen in uw keel de luchtweg niet meer blokkeren.
De kosten van een beugel en de bijhorende orthodontische behandeling kunnen verschillen afhankelijk van de lengte van de behandeling en het type beugel dat nodig is. Een ruwe schatting is tussen de 2.000 en 3.000 euro per kind voor de boven- en onderkaak. Deze kosten worden gespreid in rekening gebracht.
De gevolgen van slaapapneu
Slaaptekort leidt tot concentratieproblemen. En die maken de kans dat u fouten maakt groter. Bijvoorbeeld in het verkeer of op uw werk. Daarnaast heeft u een grotere kans op hoge bloeddruk, hartritmestoornissen, hartfalen, hartinfarct en herseninfarcten.
Dit vreemde gevoel is niet 'zichtbaar' en herstelt meestal na enkele weken. Bij sommige mensen duurt dit herstel enkele maanden. Heel af en toe blijft het verdoofde gevoel bestaan.
Klachten die overdag kunnen optreden zijn: niet verkwikt wakker worden, moe of slaperig zijn. Deze vorm van slaap apneu wordt vooral gezien bij mensen met een hartziekte en na een beroerte. Ook bepaalde pijnstillers die morfine bevatten (opiaten) kunnen centraal slaap apneu veroorzaken.
0-5 ademstops per uur: geen OSAS. 5-15 ademstops per uur: licht OSAS. 15-30 ademstops per uur: matig ernstig OSAS. Meer dan 30 ademstops per uur: ernstig OSAS.
Een neusmasker is het meest gebruikte masker om slaapapneu te behandelen. Het neusmasker bestaat uit een kapje dat alleen de neus omsluit. In de meeste gevallen volstaat het gebruik van een neusmasker en slaapt u – door de overdruk via uw neus – automatisch met uw mond dicht.
Philips riep miljoenen beademingsapparaten voor patiënten met slaapapneu terug, omdat ze een isolatieschuim bevatten dat kan verbrokkelen en daardoor gevaarlijk kan zijn voor gebruikers. Daarnaast kan het isolatiemateriaal, als het in aanraking komt met bepaalde schoonmaakmiddelen, een giftige stof afgeven.
Snurken kan meestal geen kwaad. Als u erg snurkt, kan dat wel problemen geven. Bijvoorbeeld: U schrikt zelf vaak wakker door uw gesnurk.
Traagschuim kussens worden vaak aangeraden om snurken tegen te gaan. Deze kussens ondersteunen je nek en hoofd perfect als je op je zij ligt. Zo blijft je ruggengraat in de juiste houding en komt je hele lichaam tot rust. En het snurken wordt ook nog eens minder!