Deze bijwerkingen ontstaan op de dag van de vaccinatie en duren doorgaans niet langer dan twee dagen. Gele koorts is hierop een uitzondering. Eventuele bijwerkingen hiervan ontstaan meestal pas vijf tot tien dagen na vaccinatie. Als u last van bijwerkingen heeft, is het meestal niet nodig om naar de dokter te gaan.
Een veelvoorkomende bijwerking van vaccinatie is koorts. Er is sprake van koorts wanneer de lichaamstemperatuur 38 graden of hoger is. In de meeste gevallen ontstaat de koorts 6 tot 8 uur na vaccinatie. Na BMR-vaccinatie kan koorts ook na 5 tot 12 dagen ontstaan. .
Gele koorts kan na drie tot zes dagen koorts, spierpijn, hoofdpijn, koude rillingen, misselijkheid en braken geven. Het varieert van een mild griepachtig beeld tot een ernstige en vaak fatale vorm. Hierbij worden lever en nieren aangetast met bloedingen uit alle lichaamsopeningen.
Een inenting tegen gele koorts biedt bij gezonde mensen in principe levenslange bescherming. Bij sommige mensen beschermt de gele koorts vaccinatie niet levenslang. Dit is het geval bij vrouwen die zwanger zijn op het moment dat zij worden ingeënt of bij mensen met hiv.
Wat zijn symptomen van gele koorts? De infectie verloopt meestal zonder klachten: ongeveer 1 op de 5 mensen die besmet raken wordt ziek.
Gele koorts wordt verspreid door muggen. Deze mug prikt met name overdag (in Zuid-Amerika prikt deze ook 'snachts). Het is een zeldzame, maar ernstige ziekte, welke helaas nog dodelijk kan aflopen. Als u de ziekte heeft is er geen behandeling; alleen symptoombestrijding.
Het vaccin moet minimum tien dagen voor aankomst gegeven worden. Een éénmalige booster is geadviseerd bij een volgende reis naar een gele koorts gebied.
Het gele koorts-vaccin beschermt in principe levenslang. Voor een optimale bescherming en onvoorziene zaken, adviseren we dat u altijd 6-8 weken voor vertrek een afspraak maakt. Is dit niet mogelijk, dan kunt u vaak zelfs tot op de dag van vertrek nog gevaccineerd worden.
Bali: welke vaccinaties worden aanbevolen? De volgende inentingen worden aanbevolen bij een bezoek aan Bali: DTP (difterie, tetanus, polio) en hepatitis A (besmettelijke geelzucht). Heb je nooit een mazelen-vaccinatie gehad en ook de ziekte nooit gehad, dan wordt ook de BMR-vaccinatie aangeraden.
In de Folia van december 2013 berichtten we reeds dat een eenmalige vaccinatie tegen gele koorts bij de meeste personen een levenslange immuniteit opwekt, en dat de Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) maatregelen aan het treffen was om de vaccinatievoorschriften inzake de nood voor herhaalvaccinaties te wijzigen.
Voor de reis kun je er doorgaans nog wel twee halen met een tussen tijd van twee tot vier weken. De laatste haal je bij een volgende reis. DTP vaccinatie is tien jaar geldig.
Bij eventuele onmiddellijke reacties kan het medisch personeel snel hulp bieden. Mogelijke lichte bijwerkingen: koorts (38 °C of meer). Als er koorts optreedt na vaccinatie, is dit meestal binnen de 48 uur.
Geef uw kind met koorts extra drinken. U hoeft geen medicijnen te geven tegen de koorts. Meestal heeft uw kind binnen 2 dagen na de prik geen klachten meer.
Gebruik geen ijs, ice- of coldpacks. Dat zou bevriezing kunnen veroorzaken. Bij jonge kinderen kan het helpen om ze te knuffelen en ze af te leiden als ze wat onrustig zijn na de vaccinatie. Zorg dat je na de vaccinatie een rustige dag hebt met je kind.
Dit virus wordt overgedragen door muggen, die voornamelijk overdag steken. Sommige landen verplichten de gele koorts-vaccinatie voor iedereen die toekomt. Deze moet minimum tien dagen voor aankomst toegediend en geregistreerd worden in een Internationaal Certificaat van Inenting of Profylaxie.
Malaria komt in bepaalde delen van Indonesië voor. Er zijn grote verschillen per streek en per tijd van het jaar. Op Bali, Java en op de Gili eilanden is de kans dat je geprikt wordt door een mug die malaria bij zich draagt klein, waardoor vaak geen profylaxe aangeraden worden.
De inentingen kunnen ook last-minute gegeven worden, maar het beste is om minimaal twee weken voor vertrek je inenting te halen.
Als je niet volledig beschermd bent na 3 prikken
Dit zijn vooral mensen met hiv of hepatitis C en mensen die ouder zijn dan 40 jaar. Om zeker te weten of je beschermd bent, kun je 4 tot 8 weken na je 3e prik je bloed laten controleren.
De meeste vaccinaties kunnen toegediend worden door je huisarts. Heb je echter een gele koortsvaccin nodig, dan kan dit enkel in een daarvoor erkende reiskliniek gezet worden. We raden je aan om tijdig bij je arts langs te gaan of om een afspraak te maken met een reiskliniek.
In klinische studies ontwikkelde na de eerste injectie 99% van de gevaccineerden binnen 30 dagen antistoffen. U kunt de hepatitis A-vaccinatie het beste minimaal twee weken voor de dag van vertrek laten zetten.
Ik wil zien welke coronavaccinaties ik heb gehad
Je kunt zien welke coronavaccinaties je hebt gehad op mijn.rivm.nl (externe link). Heb je een bewijs van vaccinatie nodig, kijk dan op rijksoverheid.nl (externe link).
Een volledige vaccinatie tegen hepatitis B bestaat uit drie prikken in maand 0,1 en 6 en geeft i.p. levenslange bescherming. Om dit zeker te weten moet één tot drie maanden na de laatste hepatitis B vaccinatie bloed geprikt worden.