Hoe lang na een fluoridenbehandeling mag mijn kind niet eten of drinken? Na een fluoridenbehandeling mag uw kind een half uur niet eten, drinken of spoelen. Hierdoor kan de fluoride extra goed inwerken op tanden en kiezen.
Vaak wordt fluoride via een bitje aangebracht op de tanden zelf. Dit bitje moet, voor het optimale effect, zo'n vier minuten tegen de tanden blijven zitten. Na deze vier minuten mag het bitje verwijderd worden. Let goed op, na de behandeling mag je zeker een half uur niet eten of drinken.
Vloeistof voor op de tanden: dit brengt de tandarts aan. Eet of drink een half uur niets na de behandeling. Dan werkt het het best. Bij de vloeistof op de tanden mag u pas vier uur na aanbrengen poetsen of op hard voedsel kauwen.
Tandpasta's en fluoride
Het is per leeftijd verschillend hoe vaak fluoride gebruikt mag worden. Poets tweemaal daags, twee minuten met fluoridetandpasta, om het gebit te beschermen. Fluoride Page 3 Bij elke leeftijd hoort een ander fluoridegebruik. Lees hieronder welke tandpasta uw kind kan gebruiken.
Heeft fluoride bijwerkingen? Internationaal wordt fluoride sterk aanbevolen om tandcariës te voorkomen. In de aanbevolen dosering treden geen bijwerkingen op.
Te veel fluoride tast namelijk de nieren, botten, zenuwen en spieren aan en zou volgens de critici kankerverwekkend zijn. Gezondheidsrisico's treden echter pas op wanneer men teveel aan fluoride binnenkrijgt. In een tandpasta zit gemiddeld 1 tot 1,5 milligram fluoride per gram tandpasta.
Fluoride maakt het glazuur van tanden namelijk harder en helpt zo om bescherming te bieden tegen bijvoorbeeld zuurstoten. Daarnaast kunnen beginnende gaatjes door goed te poetsen met fluoridetandpasta en door het gebruik van fluoride (aangebracht door de tandarts) herstellen.
Dat fluoride goed is voor het gebit, daar zijn de meeste het wel met elkaar over eens. Er is wetenschappelijk aangetoond dat fluoride je tanden beschermt en gaatjes helpt voorkomen. Fluoride tandpasta helpt je tanden sterk te houden, zorgt voor het voorkomen van tandbederf en dat het glazuur minder snel oplosbaar is.
Een composiet (witte) vulling is na het vullen dus meteen hard, je kunt meteen eten en drinken. De grijze vulling wordt hard na 24 uur, je mag dus een tijdje niet eten.
Als de reinigingsprocedure een behandeling met fluoride bevat, dan bevelen tandartsen en mondhygiënisten aan dat je minimaal 30 minuten wacht voordat je iets eet of drinkt. Dat om ervoor te zorgen dat de behandeling zijn volledige werking heeft.
Neem de eerste dagen zacht voedsel zoals puree, gehakt en zacht fruit. Probeer enkele dagen daarna een stukje vis en een aardappel. Weer wat later kun je steviger voedsel eten zoals vlees of een appel. Stukken afbijten doe je beter niet met een kunstgebit.
Fluoride. Een ander bestandsdeel van tandpasta, fluoride, zorgt voor een sterker glazuur op je gebit. Als we daarvan uitgaan, is het dus beter om je tanden voor het ontbijt te poetsen. Anderzijds herstel je tijdens het poetsen ná het ontbijt eventele beschadigingen direct door de werking van de fluoride.
Water kan geen kwaad
Zelfs in melk zitten suikers die door bacteriën in de mond worden omgezet in zuren. En die zijn funest voor het tandglazuur. Na het tandenpoetsen moet je dus eigenlijk niks anders drinken dan water. Water kan nooit kwaad voor je gebit.
Wat is het verschil tussen fluor en fluoride? Fluor is een gas. Als dit gas aan een andere stof wordt gebonden dan wordt dat fluoride genoemd.
Uit een groot aantal onderzoeken naar tandpasta, zowel met als zonder fluoride, bleek echter dat fluoridevrije tandpasta's minder effectief zijn bij het voorkomen van tandbederf. Het KNMT is het ermee eens dat fluoride nog steeds een van de meest effectieve manieren is om het tandglazuur te beschermen tegen bederf.
Bescherm je tanden tegen cariës en remineraliseer het tandglazuur met elmex® Anti-Caries Tandpasta zonder menthol en de aminfluoride formule.
De Elmex ANTI-CARIËS Mint Fresh tandpasta vormt een tweevoudige actieve calcium-fluoride beschermlaag die remineraliseert en effectief beschermt tegen caries. De munt zorgt voor een frisse adem.
Per gebied verschilt de concentratie fluoride in drinkwater, het meeste kraanwater bevat tussen de 0,05 en 0,25 milligram fluoride per liter. Dat is onder de wettelijke norm van 1,1 milligram per liter. Op de websites van de drinkwaterbedrijven staat de exacte samenstelling van het drinkwater per regio vermeld.
In Nederland is er fluoride aanwezig in drinkwater in natuurlijke hoeveelheden, het wordt niet toegevoegd; in België is het drinkwater niet gefluorideerd. In de Verenigde Staten en Australië gebeurt dit wel.
Fluoride is de negatief geladen versie van het element fluor, dat in kleine hoeveelheden in de natuur voorkomt in mineralen als vloeispaat of apatiet. Het zit vooral in tandpasta en andere tandverzorgingsproducten, maar ook als organische verbinding in bijvoorbeeld Teflon.
Over het algemeen moet je je tanden poetsen na het eten. Het is echter geen goed idee om direct na het eten je tanden te poetsen, vooral niet als je net zuur voedsel hebt gegeten. Zuren lossen minerale stoffen uit het tandglazuur op en vernietigen de vaste tandsubstantie1.
Het gebruik van tandpasta met natriumfluoride is veilig. Tandpasta spuug je uit en op die manier krijg je weinig natriumfluoride binnen en is het niet schadelijk voor je gezondheid. Als je langere tijd veel fluoride inslikt, kan fluoride schadelijk zijn voor de gezondheid.