Menstruele hoofdpijn begint ongeveer 1 tot 2 dagen voor je menstruatie en meestal heb je er 2 dagen na je menstruatie geen last meer van. De pijn valt over het algemeen mee, je kunt (met een paracetamolletje of 2, 3, 4) nog gewoon functioneren.
Premenstruele pijnklachten ontstaan doordat in de laatste week voor de menstruatie onder invloed van de hormonen wat vocht wordt vastgehouden. Behalve buikpijn kun je ook klachten hebben zoals hoofdpijn, je slap en niet lekker voelen, slapeloosheid, nervositeit en misselijkheid.
Eén van de redenen van vermoeidheid tijdens je menstruatie is een schommeling van de hormonen. Ongeveer twee weken voor de menstruatie daalt het oestrogeengehalte en stijgt het progesteronniveau. Vrouwen die hier gevoelig voor zijn krijgen hierdoor pijnlijke borsten, hoofdpijn, ze zijn moe, geïrriteerd en neerslachtig.
Wanneer begint PMS? PMS-symptomen beginnen gewoonlijk ongeveer vijf dagen voordat de menstruatie begint en eindigen ongeveer vier dagen nadat de menstruatie is begonnen. Rond deze tijd kan PMS optreden, omdat de oestrogeen- en progesteronniveaus dalen na de ovulatie.
Je borsten gaan groeien en je krijgt haar onder je oksels.Op je vagina gaat er ook haar groeien en je merkt dat er af en toe wat wit slijm uit komt. Allemaal tekenen dat je eerste menstruatie eraan komt. Ongesteld zijn duurt ongeveer een week en gebeurt meestal een keer per maand.
Waterige afscheiding vlak voor je menstruatie
Het kan van dikker tot waterig gaan en van gelig tot doorzichtig. Dit heeft te maken met de hormonale schommelingen tijdens je cyclus. Rond je eisprong, de ovulatie, zal je merken dat je een natte vagina krijgt en veel meer slijmerige afscheiding hebt uit je vagina.
Er is helaas geen vaste tijdlijn voor hoe lang menstruatiekrampen kunnen aanhouden. Vaak begint het op de eerste dag van je menstruatie en wordt het na een paar dagen minder. Het kan ook zijn dat je net een uurtje of misschien wel je hele menstruatie last hebt van menstruatiekrampen.
Deze fase noemen we ook wel de PMS week (pre-menstrueel-syndroom). Het is de periode tussen je eisprong en menstruatie en meestal de langste periode van je cyclus. Je lichaam 'onderzoekt' in deze periode of het eitje bevrucht is of niet. Na de ovulatie reist de eicel via de eileider naar de baarmoeder.
Door de steeds terugkerende klachten verstoort PMS het normale leefpatroon van vrouwen. Vele honderden lichamelijke en psychische klachten zijn bij PMS beschreven, zoals pijnlijke borsten, een opgeblazen gevoel, prikkelbaarheid, wisselende stemmingen en klachten als gespannen, depressief of agressief zijn.
Klachten die passen bij een menstruatiestoornis zijn buikpijn- en kramp, hoofdpijn, duizeligheid, pijnlijke borsten, misselijkheid, moeheid, een opgezette buik, diarree, obstipatie of een neerslachtig gevoel.
De hoeveelheid hormonen in het bloed wisselt. De klieren in de borsten zijn gevoelig voor die hormonen. Bij mastopathie lijken de borstklieren extra gevoelig voor veranderingen van de hormonen. Daardoor zijn uw borsten vaak gespannen als u ongesteld bent.
Het gevoel van pijnlijke menstruatiekrampen in onderbuik (ook wel: dysmenorroe) treedt meestal op voordat de cyclus begint of tijdens de eerste paar dagen. Deze kramp wordt veroorzaakt door het samentrekken van de spieren van de baarmoeder.
Heb je wat spotting bruin van kleur een halve dag tot een dag voor je echte menstruatie, dan is dit niet vreemd. Begint dit echter al drie tot vier dagen voordat je ongesteld moet worden, dan kan dit wijzen op een hormonale disbalans.
De eerste signalen van je zwangerschap zijn: gevoelige en opgezette borsten, tepels die groter en donkerder zijn, misselijkheid, vaak moeten plassen, trek in eten op vreemde momenten en sneller moe zijn. Het komt allemaal door nieuwe hormonen!
Gedurende de (menstruatie) cyclus kan je vaginale afscheiding veranderen. Vlak na je menstruatie kan de afscheiding nog wat roze of bruinig zijn als gevolg van de restjes oud bloed die worden afgestoten. Naarmate je cyclus vordert zal je afscheiding witter worden.
In het kort
Als je een tijd niet ongesteld wordt, kun je ook zwanger zijn. Andere oorzaken zijn: stress, heel vaak of heel zwaar sporten, eetproblemen, te weinig eten, erg mager zijn of medicijnen. Bespreek met je huisarts wat je daaraan kunt doen. Ook als je een tijd niet ongesteld wordt, kun je zwanger worden.
De meeste vrouwen menstrueren twee tot tien dagen lang. Meestal is het bloedverlies de tweede dag het sterkst. Gemiddeld verliest men tijdens een menstruatie ongeveer 50 milliliter bloed. Het menstruatiebloed stolt niet doordat de baarmoederwand het enzym plasmine bevat dat bloedstolsels afbreekt.
Het kan moeilijk zijn om het verschil te voelen tussen innestelingspijn en menstruatiekrampen, omdat ze beide gepaard gaan met gevoelens van spasmen of een dof maar constant kloppend gevoel rond je onderbuik. Toch is innestelingspijn meestal iets milder en duren ze niet zo lang.
De prostaglandines zorgen er namelijk voor dat ook je darmen zich vaker samentrekken tijdens je menstruatie. Hierdoor kan het zo zijn dat je veel moet poepen als je ongesteld bent of kun je last krijgen van diarree tijdens je ongesteldheid.
Ongeveer 5 dagen voor de eisprong merken vrouwen vaak wat dikke en plakkerige afscheiding op. Vaak is het wit van kleur, denk qua kleur en dikte aan yoghurt of een dik papje van bloem en water. Dit type slijm geeft het begin van je vruchtbare dagen aan.
Heb je witte vlekken opgemerkt in je slipje? De doorzichtige tot witachtige vloeistof* is het zogenaamde witverlies en wordt uitgescheiden door je vagina. Maak je geen zorgen! De afscheiding voor de menstruatie is volkomen normaal en natuurlijk.
Tijdens de onvruchtbare periode in je cyclus is de baarmoedermond gesloten en ligt erg laag. Als je het aanraakt, voelt het wat hard aan (net als het puntje van je neus). Als je vruchtbare dagen naderen, gaat de baarmoedermond wat hoger in de vagina liggen en wordt ze wat zachter (net als je lippen).
Meestal gaat het om steken en krampen in de onderbuik.Somst trekt de pijn door naar de rug of de benen. Menstruatiepijn kan betekenen dat je menstruatie zó pijnlijk is dat het je soms zelfs kan belemmeren in je dagelijks leven zoals op school of je werk.
Een pijnlijke menstruatie gaat vaak samen met hevig bloedverlies. De pijn wordt meestal veroorzaakt door spiertrekkingen van de baarmoeder, maar kan bijvoorbeeld ook door cysten, vleesbomen, endometriose of PID (ontsteking aan het kleine bekken) komen.