De niet alleen in Suriname, maar ook onder de afstammelingen van negerslaven elders in West-Indië en in de Verenigde Staten gebruikelijke aanduiding van 'blanken' met de term bakra of buckra, gaat terug op mbekere, een woord dat in verschillende West-Afrikaanse talen de betekenis heeft van 'rood' of 'rooie'.
In het Sranantongo verwijst het in het bijzonder naar een blanke Nederlander of Hollander. De term stamt uit het Caraïbisch gebied, inclusief Suriname en werd daar oorspronkelijk gebruikt door slaven op plantages ter aanduiding van hun blanke slavenhouder.
Inheemse Surinamers zijn de oorspronkelijke bewoners van Suriname. Tot en met de jaren 1980, en informeel lang erna, was indianen als benaming algemeen gebruikelijk. Inheemsen wonen met name in het binnenland en op de oostelijke kustvlakte.
Binnen de groep Surinamers kan onder- scheid worden gemaakt naar etnische achtergrond. In Nederland zijn de volgende groepen te onderscheiden: Hindostanen, Creolen, Javanen, Chinezen en Marrons.Daarnaast zijn er nog enkele kleinere bevolkingsgroepen, zoals Inheemsen (Indianen), Boeroes en Libanezen.
Marrons zijn gevluchte Afrikaanse slaven die in stamverband in de ontoegankelijke oerwouden of binnenlanden gingen leven en hun afstammelingen. Marrons, weggelopen slaven, leefden in het Caraïbisch gebied, Midden-Amerika, Zuid-Amerika en Noord-Amerika en op eilanden in de Indische Oceaan zoals Réunion.
Sranantongo, kortweg Sranan en in het Nederlands ook wel het Surinaams genoemd, is een in Suriname gesproken creoolse taal en wordt daarom ook soms aangeduid als het Surinaams Creools. Het geldt samen met het Nederlands als lingua franca in Suriname en de Surinaamse diaspora als een wijdverspreide contacttaal.
De Surinamers begroeten elkaar door een hand te geven of te omhelzen.
Kenmerken van de Surinaamse eetcultuur
De basis van vele gerechten bestaat uit rijst, roti en aardvruchten zoals Chinese tayer, pomtayer, napi en cassave. Vaak wordt kip gebruikt, maar ook zoutvlees (gepekeld en gekruid rundvlees) en bakkeljauw (gedroogde en gezouten kabeljauw) zijn populair.
Van alle Nederlandse gemeenten wonen in Almere naar verhouding de meeste Surinamers. Zo'n 11% van de inwoners van Almere is van Surinaamse herkomst. Dat blijkt uit cijfers van het CBS. In Lelystad is 5,9% van de inwoners van Surinaamse afkomst.
48,4% christendom: 26,8% protestants en 21,6% rooms-katholiek, 22,3% hindoeïsme, 13,8% islam, 10,7% geen religie of onbekend, 4,7% traditionele en andere religies.
Een 'kraboedagoe' = vos, is een hond die krabben vangt, en niet zooals men wel eens denkt de dagoe die krabt. Lesiedagoe, is een geweldige luiaard of zooals wij dat van een mensch heel plat zouden zeggen 'een luie bliksem'.
Suriname is een veeltalig land; echter de enige officiële taal in Suriname is het Nederlands, met het Surinaams-Nederlands als plaatselijke variant. Ook spreken de meeste Surinamers vaak Sranantongo in minder formele situaties, meestal gemengd met het Nederlands of een andere in Suriname gesproken taal.
In het diepe zuiden van Suriname zijn sporen gevonden van indianen die daar tussen 10 000 en 7000 jaar geleden leefden. De eerste indianenstammen op Surinaams grondgebied waren de Arowakken en de Caraïben. Zij leefden van jagen en verzamelen. Soms kwamen de stammen elkaar tegen en dan liep het regelmatig uit op ruzie.
Volgens de meeste recente officiële volkstellinggegevens (2004) is 40.7 procent van de bevolking Christelijk, inclusief Rooms-katholieken en protestantse groeperingen, waaronder Moraviërs, Lutheranen, Nederlands-hervormden, Evangeliërs, Doopsgezinden en Methodisten; 20 procent is Hindoe; 13.5 procent is Mohammedaans; ...
Dushi betekent schatje
Van de vele koosnaampjes wordt dushi het meest gebruikt, zowel in relaties als daarbuiten. “Mi dushi” betekent mijn schatje, terwijl “Danki dushi” – wat bedankt schatje betekent – ook tegen een onbekende gezegd kan worden.
Woordenlijst: van straattaal naar ABN
A blub ya! Hou je bek! A dobbo! Donder op!
'De kost' was belangrijk. Zoals men zei 'Slaavenkost is de ziel van de plantagie'. Plantages kunnen geen suiker of koffie produceren zonder sterke slaven. Typisch voedsel was cassave, bakbanaan, tayerblad en soms gedroogde vis (bakkeljauw) en een slok Dram.
Surinamers zijn een erg levendig volk, met een relaxte en vriendelijke attitude. Het is, in tegenstelling tot Nederlanders, een 'samen' volk. Ze doen alles samen en familie woont bij elkaar van generatie op generatie. Daarnaast zie je in de Surinaamse samenleving ook een hele grote mix aan culturen.
Weetje: Vroeger heette Suriname, Nederland-Guyana. Dus hadden we Brits-Guyana, Nederlands-Guyana en Frans-Guyana, om het even moeilijk te maken. Suriname heeft een tropisch regenwoudklimaat, met een grote en kleine regentijd.
'Suriname is een van de rijkste landen ter wereld. ' Sinds de Wereldbank het land in 1995 rangschikte als zeventiende rijkste land ter wereld op basis van de beschikbare natuurlijke hulpbronnen, schuwen Surinamers de grootspraak niet. Aan natuurlijke rijkdommen is er in Suriname inderdaad geen gebrek.