Bij meer dan 15 zoete of 60 zoute dropjes gaat de bloeddruk vrijwel zeker stijgen. Leg goed uit dat vooral zoete dropjes het probleem zijn.
Zoute drop bevat minder suiker maar meer zout, wat ook niet ideaal is voor mensen met hoge bloeddruk of hartproblemen. Over het algemeen wordt drop die minder glycyrrhizine bevat en gemaakt is met natuurlijke zoetstoffen als gezonder beschouwd.
Glycyrrhizine kan de bloeddruk verhogen
Dit is een zoetstof die te vinden is in de wortel van de zoethoutstruik. Deze stof is wat drop zijn karakteristieke smaak geeft en is 30 tot 50 keer zoeter dan suiker. Glycyrrhizine heeft echter een bijwerking: het kan de bloeddruk verhogen.
Het eten van 5 gram of meer drop per dag gedurende meerdere weken kan ernstige bijwerkingen veroorzaken, waaronder een hartaanval. Mensen met een hartaandoening, nieraandoening of hoge bloeddruk zijn er gevoeliger voor . Het innemen van grote hoeveelheden drop uit snoep, zuigtabletten of thee kan ook ernstige bijwerkingen veroorzaken.
Mensen met een hoge bloeddruk kunnen beter niet te veel Engelse drop eten. Zoals in bijna alle soorten drop zit ook in Engelse drop zoethout. De stof glycyrrhizine in zoethout kan ervoor zorgen dat de bloeddruk stijgt.
In de Schijf van Vijf staan voedingsmiddelen die goed zijn voor hart en bloedvaten, zoals groente, fruit, volkorenproducten, peulvruchten, noten en vis. In de Schijf van Vijf staan verder producten met veel vezels, niet te veel verzadigd vet en niet te veel zout.
Voor de meesten van ons is de drop die in voedsel zit over het algemeen veilig om te eten en veilig wanneer het als medicijn wordt geconsumeerd voor korte periodes . Wanneer het echter in grote hoeveelheden gedurende een langere periode wordt ingenomen, kan het de kaliumspiegels in het lichaam doen dalen en dit kan invloed hebben op uw bloeddruk.
Vermijd transvetten en bewerkte vetten.
Deze vetten kunnen de bloeddruk verhogen en het risico op hartaandoeningen vergroten. Beperk het eten van voedingsmiddelen zoals gefrituurd voedsel, gebak, koekjes en fastfood. Kies in plaats daarvan voor gezonde en onbewerkte vetten, zoals olijfolie, noten, vette vis en avocado.
De meest voorkomende verbinding in drop, en de meest bestudeerde, is glycyrrhizine, ook bekend als glycyrrhizinezuur . Dit heeft hormonale effecten die lijken op die van aldosteron, een bijnierhormoon dat verantwoordelijk is voor het handhaven van de mineraalbalans in het bloed door het lichaam te helpen natrium vast te houden en kalium uit te scheiden.
Na een maand elke dag drop eten wordt de bloeddruk systolisch 5 à 6 mmHg hoger bij mensen zonder hoge bloeddruk en 12 mmHg hoger bij mensen die al een hoge bloeddruk hadden. Nu is het probleem dat dit gemiddelden zijn. Sommige mensen zijn gevoeliger voor drop dan anderen.
De vele koolhydraten en suikers in snoep zijn niet gezond voor je bloeddruk, bloedsuiker, buikomvang of gebit. Helaas vallen er vele producten in deze categorie: Chocolade. Winegums.
Drop is een snoepgoed dat wordt gemaakt van het wortelsap van de zoethoutplant Glycyrrhiza glabra (vlinderbloemfamilie). De zuivere vorm heet blokdrop. De blokdrop wordt dan gebruikt als ingrediënt voor de snoepjes.
Glycyrrhizine kan zorgen voor een verhoogde bloeddruk. Als je een grote hoeveelheid drop eet, krijg je ook veel glycyrrhizine binnen.Je lichaam gaat dan meer vocht vasthouden, waardoor je bloeddruk stijgt. Een verhoogde bloeddruk kan verschillende ziektes veroorzaken en is één van de risicofactor van dementie.
Als je niet te veel zout binnen wilt krijgen, kun je de zoete drop beter laten staan. In zoete drop zit 200 milligram zout (natriumchloride) per honderd gram drop, meer dan de zoute variant die 150 milligram zout per ons bevat.
Het gebruik van zoetstoffen heeft een neutraal effect op het LDL-cholesterol, glucose, insuline, HbA1c, HOMA-IR (insulineresistentie) en de bloeddruk.
Dat maakt ze niet gezond; ze bevatten nog steeds suiker, wat kan leiden tot obesitas en andere gezondheidsproblemen als je er te veel van consumeert . Ingrediënten variëren per merk, maar een veelgebruikte variatieverpakking bevat 140 calorieën en 17 gram suiker per portie van 40 gram. (Dat is iets minder dan 1 1/2 ounce.)
Glycyrrhizine (uit zoethoutwortel) is een belangrijk ingredient van het in Nederland veel geconsumeerde produkt drop. Het kan ziekteverschijnselen (zoals hoge bloeddruk en oedeem) veroorzaken bij dagelijkse consumptie.
Een continue hongergevoel kan een teken zijn dat je lichaam meer voedsel nodig heeft. Het kan echter ook worden veroorzaakt door bepaalde levensstijl- en voedingsgewoonten, zoals een dieet met weinig voedingsstoffen, te snel eten en stress. Sommige medische aandoeningen en medicijnen kunnen ook honger veroorzaken.
Als je dus op zoek bent naar wat extra bloeddrukverlagende voeding, volg dan een dieet met kaliumrijke producten. Je kunt hierbij denken aan groenten (spinazie, erwten, tomaten en zoete aardappelen), fruit (bananen, meloenen en abrikozen) en magere melk of yoghurt.
Panda Natural drop is een authentiek dropproduct , wat betekent dat het een kleine hoeveelheid glycyrrhizine bevat. Het is geen toegevoegd ingrediënt, maar zoethoutwortel bevat het van nature. Drop is bedoeld als traktatie, dus het mag alleen in redelijke hoeveelheden worden genoten.
Zwarte drop bevat een verbinding uit de zoethoutwortel die ervoor kan zorgen dat consumenten ernstige gezondheidsproblemen krijgen, waaronder abnormale hartslagen, hoge bloeddruk en congestief hartfalen. Veel fabrikanten van zwarte dropproducten zijn begonnen met het gebruiken van een synthetische versie van deze verbinding die veiliger is.
Dosering. Zoethoutwortel is gebruikt in dagelijkse doses van 760 mg tot 15 g voor zweren en gastritis. Hogere doses die gedurende langere tijd worden gegeven, kunnen een risico op hypokaliëmie vormen. De aanvaardbare dagelijkse inname (ADI) voor glycyrrhizine wordt voorgesteld op 0,2 mg/kg/dag.