Olifanten kunnen voedsel van drie keer zo ver ruiken als hun slurf lang is. Je kan de slurf van een olifant wel eens vergelijken met een Zwitsers zakmes. De toepassingsmogelijkheden zijn talloos. Dat de slurf diende om te ademen, communiceren en voorwerpen op te tillen, wisten we al.
Ze bestudeerden bij verschillende zoogdieren genen die in verband worden gebracht met hun vermogen om te ruiken. De Afrikaanse olifant heeft zo'n 2000 van deze reukgenen.
Die klanken zijn zo laag dat mensen ze niet kunnen horen en reiken tot 5 kilometer ver. Olifanten zijn heel gevoelig voor grondtrillingen. Tientallen kilometers verderop voelen ze nog andere stampvoetende olifanten of een wegrennende kudde.
De slurf van een olifant is zowel een bovenlip als een neus. Er zitten geen botten in de slurf, maar wel ongeveer 150.000 spieren! Deze zorgen ervoor dat de slurf van een olifant zo sterk is dat hij bomen kan duwen en zo flexibel dat hij een enkel stuk stro kan oppakken.
Olifanten kunnen dus inderdaad ruiken met hun slurf, dingen pakken, wegrollen, aftasten, drinken. Eigenlijk alles wat wij met onze neus en handen doen.
De intelligentie bij olifanten wordt gezien als een van de hoogste onder de dieren. Met een massa van 5 kg zijn de hersenen van olifanten groter dan die van elk ander landdier.
Voor een olifant is zijn slurf ontzettend belangrijk. Zonder zijn slurf zou een olifant niet bij zijn eten kunnen. Hij gebruikt zijn slurf als arm om te grijpen, te wassen en te drinken.
Welke dieren jagen op olifanten? Leeuwen, hyena's en krokodillen jagen op baby-olifantjes. Volwassen olifanten hebben maar weinig natuurlijke vijanden, maar het komt weleens voor dat hongerige leeuwen, als ze echt wanhopig zijn, op olifanten jagen.
Oren en tenen om te horen
En wist je dat olifanten ook 'horen' met hun tenen? Nog niet zo lang geleden is ontdekt dat olifanten vooral in hun voorvoeten zogenaamde 'lichaampjes van Pacini' hebben. Dat zijn zintuigen die grondtrillingen kunnen waarnemen, tot op wel dertig kilometer afstand.
Door hun grote oren hebben olifanten een uitstekend gehoor, maar olifanten kunnen ook erg goed 'horen' met hun poten. Met hun gevoelige poten voelen ze trillingen van kilometers ver weg.
Meerbepaald dezelfde plekken die bij ons oplichten als wij een puppy of kitten zien voorbijtrippelen. Conclusie: de gevoelens die olifanten ervaren wanneer ze naar ons kijken, zijn sterk vergelijkbaar met wat wij voelen bij het zien van een babydiertje.. Dat is ook de reden dat mens en olifant zo goed overeenkomen.
“Olifanten vormen sterke familiegroepen met een immens geheugen. Ze huilen als ze iets wordt aangedaan, zowel fysiek als emotioneel.” Dankzij 2.500 onderzoeksverslagen kon de conclusie worden getrokken dat dieren ook gevoel hebben, maar voornamelijk als gebruiksobject van de mens worden behandeld.
Ze lopen 6 km per uur. Maar als ze boos of bang zijn kunnen ze wel 40 km per uur lopen, alleen over korte afstanden. Ook kunnen olifanten zwemmen en klimmen, maar springen kan niet. Bij het neerkomen zouden ze hun poten kunnen breken.
De allerbeste neus van het dierenrijk is van de olifant. Dat komt door die enorm lange slurf. Neushoorns kunnen ook heel goed ruiken, kijk maar naar die grote neusgaten. Als de wind goed staat, kunnen ze je al op kilometers afstand ruiken.
Olifanten kunnen over een afstand van enkele kilometers met elkaar communiceren. Ze doen dat met extreem lage tonen die wij niet eens kunnen horen. En de wetenschap heeft nu achterhaald hoe de olifanten die geluiden maken: ongeveer net zo als wij.
Uit voorzorg kan een olifant ter bescherming zijn slurf oprollen. Een slurf van een volwassen olifant weegt zo'n 150 kilo.
Een giraf moet minimaal 1250 euro opbrengen en voor de grootste Afrikaanse olifant in Europa moet minstens 2000 euro worden neergeteld. Dat hebben beide dierenparken donderdag laten weten.
De gemiddelde leeftijd van een wilde Aziatische olifant schommelt rond de 60 jaar, over het algemeen minder dan een exemplaar dat in gevangenschap leeft. De oudste in gevangenschap levende olifant uit het Guinness Book of Records werd 86 jaar en was een Aziatische olifant die in 2003 in een dierentuin in Taiwan stierf.
Het langstlevende dier op aarde is nog altijd de Noordkromp, een weekdier dat meer dan 500 jaar oud kan worden. Het langstlevende gewervelde landdier is de Galapagos reuzenschildpad (één van deze schildpadden wist een leeftijd van 177 jaar te bereiken).
Geboorte van een kalfje
Na een draagtijd van 22 maanden wordt een jonge olifant geboren. Een jonge olifant wordt een kalf genoemd. Het kalf weegt bij de geboorte ongeveer tussen de 80 tot 115 kilo!
Voor andere dieren is het net zo, maar meestal denkt men aan predatoren (roofdieren) als vijanden. Dan kan je stellen dat de zogenaamde "apex" predatoren die aan de top van de voedselketen staan, de minste vijanden hebben. Dit zijn bijvoorbeeld wolf, leeuw, arend, witte haai...
Afrikaanse Olifant
De dieren wegen zelf al duizenden kilo's en zijn ook in staat om gewicht te houden tot wel 9000 kilo. De kracht van hun slurf is ook niet mis, want hiermee kunnen ze iets van 300 kilo optillen.
Toch is het de laatste jaren normaal geworden om olifant te eten in Afrika. Doordat het dier in de meeste gevallen wordt gedood door de mens, doorgaans stropers, blijft het vlees over. Dit wordt uitgedeeld aan de bevolking uit een dorp in de buurt. Maar ook bij premiers is olifantenvlees dus populair.
Een olifant weeft om zichzelf rustig te krijgen omdat ze gefrustreerd zijn of verveeld. Dit weven is noodzakelijk om de alledaagse stress van het gevangenschap onder controle te kunnen houden. Tijdens het weven wordt er endorfine aangemaakt. Dit is een soort natuurlijke morfine waardoor de olifant in een roes komt.
Chimpansees staan met stip op nummer 1 in de lijst van de slimste dieren. Ze weten hun omgeving namelijk te manipuleren in hun eigen voordeel.