De VS is qua nominaal BBP de grootste economie ter wereld en de munteenheid (de Amerikaanse dollar) is de krachtigste en meest gebruikte, zowel in omloop als in reserve. Het land heeft een goed gediversifieerde en open economie, waarbij diensten de grootste bijdrage leveren aan het bbp.
De Verenigde Staten zijn de grootste economie ter wereld; qua bbp per hoofd van de bevolking neemt het de achtste plek wereldwijd in.
Duitsland stoot Japan na decennia uit top drie grootste economieën ter wereld. Duitsland zal later dit jaar de op twee na grootste economie van de wereld zijn, achter de Verenigde Staten en China. Japan verdwijnt daardoor na tientallen jaren uit de top drie.
Succesvolste van de 140 gemeten economieën is die van de Verenigde Staten. Nummer twee is Singapore, daarna komen Duitsland en - de nummer 1 van vorig jaar - Zwitserland. Japan maakt de top vijf vol en dan komt Nederland. Vorig jaar eindigde Nederland nog als vierde, na Zwitserland, Singapore en de VS.
Duitsland verkeert economisch bepaald niet in topvorm, maar dinsdag was er toch goed nieuws te noteren. Volgens de economische projecties van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) zal Duitsland dit jaar Japan voorbijsteken als de derde economie ter wereld.
De Russische economie bedroeg vorig jaar zo'n 1033 miljard euro. Dat is eigenlijk maar iets groter dan Nederland (850 miljard euro), maar kleiner dan bijvoorbeeld Spanje (1200 miljard) en meer dan drie keer kleiner dan Duitsland (3500 miljard).
Eind 2021 bedroeg het gemiddelde vermogen per hoofd van de bevolking in Nederland 176.510 euro. Dat is ruim 4,5 keer zoveel als in Portugal, het land dat het laagst scoort. En bijna dubbel zoveel als middenmoter Duitsland.
Nederlandse huishoudens zijn onder meer rijker geworden doordat pensioenfondsen het goed gedaan hebben als gevolg van de gestegen beurzen. Het rijkste land is de Verenigde Staten met een gemiddeld netto-vermogen van 218.000 euro, gevolgd door Zwitserland (212.000 euro) en Denemarken (149.000 euro).
Luxemburg staat al jaren bovenaan de lijst. Dat komt vooral door zijn vele financiële instellingen en het feit dat er relatief veel personen werken die er niet wonen.
Het allerrijkste zijn ze in het oliestaatje Qatar. Het bbp per hoofd ligt daar op ruim 109.000 euro. Dat komt volgens econoom Hans Stegeman vooral doordat er in kleine landen relatief weinig mensen wonen.
Als sterk geïndustrialiseerde economie voert het eurogebied een aanzienlijk deel van de goederen en diensten die het produceert, uit naar de andere markten in de wereld.
De Nederlandse economie is sinds de coronacrisis sterk gegroeid, sterker dan andere economieën in de eurozone. De economie werd in 2020 niet alleen minder hard geraakt door de coronacrisis, maar herstelde in 2021 en 2022 ook beter dankzij de groei van de export.
De economie van Nederland is een open economie die zwaar leunt op buitenlandse handel. Dat heeft van Nederland een zeer welvarend land gemaakt. De economie wordt getypeerd door stabiele verhoudingen, relatief lage inflatie, een gezond financieel beleid en een belangrijke rol als Europese transportader.
De Nederlandse economie is sterk gericht op handel met het buitenland: de omvang van invoer en uitvoer met bestemming/herkomst Nederland bedraagt afgelopen decennia tussen de 40 en 60% bbp. Door toenemende doorvoer naar andere EU-landen loopt het totale handelsaandeel de afgelopen decennia op naar 90%.
Het gemiddeld financieel vermogen van Nederlanders bedraagt 176.510 euro. Daarmee zijn ze de rijkste burgers van de Europese Unie. Op de tweede plaats staan Belgen maar die hebben fors minder geld: 121.000 euro. Dat is ruim dertig procent minder.
Nederland staat met een gemiddeld netto-vermogen van bijna 129.000 euro per persoon op de vierde plek in de ranglijst van rijkste landen ter wereld. De lijst is samengesteld door de Duitse verzekeraar Allianz in het Global Wealth Report over 2020.
Helft van de Belgen bezit meer dan 230.000 euro en daarmee zijn we het rijkste volk ter wereld. Voor het eerst in de geschiedenis zijn de Belgen, met een mediaanvermogen van zo'n 228.594 euro, het rijkste volk ter wereld. Dat blijkt uit het jaarlijkse Global Wealth rapport van de bank Credit Suisse, nu opgegaan in UBS.
Nooit was de gemiddelde wereldburger zo rijk als in 2020. Het totaal van alle bezittingen nam met +9,7% toe. Voor het eerst werd daarbij de grens van €200 biljoen overschreden. De Nederlander staat met een gemiddeld netto-vermogen van €128.557 op de 4e plaats op de wereldranglijst.
Nederlanders staan vierde op de ranglijst van mensen met het hoogste vermogen.Alleen Amerikanen, Zwitsers en Denen zijn nóg rijker. Dat blijkt uit een onderzoek van kredietverzekeraar Euler Hermes. Het bedrijf keek naar het gemiddelde nettovermogen van mensen in bijna 60 landen in 2020.
De delta van een paar grote Europese rivieren, in combinatie met op spuugafstand zijn van zowel Groot-Brittannië als de Baltische Zee zorgt dat Nederland een soort Singapore aan de Noordzee is. Minerale hulpbronnen. Als er geen kolen uit de grond gehaald kunnen worden, is het wel olie en gas.
In Duitsland is het leven 2% goedkoper dan in Nederland, maar daarmee blijft Duitsland 6% armer. In België is het leven juist 4% duurder dan bij de noorderburen en het verschil in welvaart is dus nog groter dan eerder aangegeven.
Luxemburg heeft het hoogste bbp per inwoner. De tweede plek wordt ingenomen door Ierland, gevolgd door Denemarken en Zweden. Bulgarije heeft met bijna 10 duizend euro het laagste bbp per inwoner in de Europese Unie.
Luxemburg heeft binnen de Europese Unie het hoogste bbp per hoofd van de bevolking. Dit komt door het relatief grote aantal financiële instellingen in het land, en doordat veel mensen in Luxemburg werken maar er niet wonen. De tweede plek wordt ingenomen door Ierland, gevolgd door Denemarken en Nederland.