Zorg dat een teamoverleg niet verzandt in een vaste agenda en vaste rituelen, maar beperk het in de tijd en maak het inhoudelijk relevant. En vermijd clichématige onderdelen als notulen schrijven en een rondvraag.
Werkoverleg bestaat uit regelmatig overleg over het werk op een afdeling tussen leidinggevende en werknemers. Dergelijk overleg heeft onder meer tot doel ideeën te ontwikkelen, meningen te vormen, besluiten te nemen, draagvlak te creëren en het werkproces te verbeteren.
Het doel van werkoverleg is het informeren van medewerkers, ze de mogelijkheid te geven invloed uit te oefenen op de werksituatie, ze te betrekken bij de bedrijfsvoering en daardoor te motiveren. Door het houden van werkoverleg krijgen alle medewerkers dezelfde informatie op dezelfde manier.
Zorg voor een transparante agenda.
Als je niet opschrijft wat je wil, krijg je altijd iets anders. Zorg dus voor een duidelijke agenda en geef aan wat je wil: besluit / voorstel / voortgang. Maak de agenda transparant zodat degenen die er iets van moeten vinden, dat al kunnen doen voordat ze in de vergaderzaal zijn.
Begin ieder overleg met een korte check-in. Gespreksleider geeft het voorbeeld door te zeggen hoe hij of zij in de meeting zit. Gebruik een gespreksstructuur waarbij alle deelnemers aan bod komen. Het geven van meningen wordt uitgesteld tot het voorstel goed is toegelicht.
Iedere werknemer, uitgezonderd de oproepkracht, is verplicht tenminste viermaal per jaar deel te nemen aan het werkoverleg tussen de leidinggevende(n) en de overige werknemers per organisatorische eenheid van een instelling.
De teambespreking (HR-cyclus) omvat alle momenten waarop jij als coach (leidinggevende) samen met jouw spelers (werknemers) met elkaar spreken over doelen, prestaties en ontwikkeling. Feitelijk begint de teambespreking dus al bij het sollicitatiegesprek.
Een werkoverleg is een wekelijks of zelfs dagelijks terugkerende vergadering, waarin de voortgang van het werk en de status van iedereen wordt besproken. Bij een werkoverleg is vaak hele team aanwezig, maar kan ook 1-op-1.
De frequentie van het werkoverleg is – net als de duur – niet zo belangrijk. Een goed werkoverleg is een overleg, dat effectief is. Daarvoor is het belangrijk je allereerst af te vragen welk doel we eigenlijk voor ogen hebben met een werkoverleg.
Een succesvol team bestaat uit teamleden die samen zaken voor elkaar krijgen. Samenwerking is de sleutel tot succes, maar hierbij is het ook belangrijk om het eigen aandeel te dragen. Ieder teamlid draagt zijn of haar eigen deel van de werklast en begrijpt goed waar hij of zij in de bedrijfsvoering past.
Werkgevers zijn wel verplicht de gehanteerde richtlijnen voor het inzien van chatberichten duidelijk te documenteren in een regelement. Zoals je ziet wordt je activiteit binnen de Microsoft apps tot in detail bijgehouden en kan jouw werkgever op veel gebieden meekijken met wat je doet tijdens werktijd.
Wie moet er bij aanwezig zijn? Bij iedere vergadering maar zeker ook bij het werkoverleg geldt: betrek die mensen erbij die daadwerkelijk bij dit overleg betrokken moeten zijn. Kortom: medewerkers die bepaalde informatie voor de uitoefening van hun functie nodig hebben.
De werkgever mag volgens het Hof alle privéberichten onder werktijd lezen, op voorwaarde dat hij de werknemer ook laat weten dat dit gebeurt. Het hof oordeelde verder dat alle communicatie die verloopt via door de werkgever verstrekte toestellen bekeken mag worden zonder toestemming.
Een werkoverleg tussen de 45 minuten en de 1,5 uur duurt is ideaal. Beter 2 korte bijeenkomsten dan een langdurige. Na 2 uur vergaderen bereikt men meestal niet veel zinnigs meer. Daarom is het aan te raden om de vergadertijd te beperken en dit ook van tevoren aan te kondigen.
Bijvoorbeeld eens per maand of eens per 6 weken. Een werkoverleg is wat anders dan een dagelijkse werkbespreking of een briefing: een werkoverleg wordt voorbereid, heeft een agenda en er wordt een verslag van gemaakt. Inspraak. Medewerkers horen een mate van inspraak te hebben bij een werkoverleg.
Een goede, effectieve vergadering duurt niet langer dan 1,5 uur. Beter is het om binnen een uur te blijven. Maximaal een uur vergaderen is een fijne vuistregel, omdat een periode van een uur makkelijk af te blocken is in agenda's. Daarnaast blijven deelnemers scherp, waardoor een vergadering effectief blijft.