Door het isoleren van leidingen krijgt u de warmte alleen daar waar u het hebben wilt.Daarnaast voorkomt het ook geluidsoverlast van het tikken van leidingen. Dit scheelt heel wat stookkosten en ergernissen in de winter! Buisisolatie is in verschillende vormen en merken verkrijgbaar bij Van Walraven.
De verwarmingsbuizen isoleren. Dit is een effectieve manier om snel meer comfort in huis te krijgen en meteen te besparen op je energieverbruik. Het is alleen zinvol in ruimtes die niet verwarmd hoeven te worden omdat je de warmte die daar vrijkomt toch niet gebruikt.
Zonder buisisolatie geeft het warme water in de buis warmte af aan ruimtes die je niet persé wilt verwarmen. Denk hierbij aan loze ruimtes op zolder, achter schotten of in een kruipruimte. In een kruipruimte zijn het meestal cv-leidingen die door niet-verwarmde ruimtes lopen.
waarom buisisolatie voor je woning? Buizen in de technische ruimte of in onverwarmde ruimtes zoals de kelder, zolder of garage geven onnodig veel warmte af. Door ze te isoleren, voorkom je warmteverlies tussen de verwarmingsketel en de radiatoren en bespaar je meteen op energiekosten.
Uit vele onderzoeken en testen blijkt dat leidingisolatie zinvol helpt tegen warmteverlies. Buisisolatie bespaart tot ongeveer 2 euro per meter per jaar (dat is 3 m³ gas). Als je weet dat buisisolatie ongeveer 1 tot 2 euro per meter kost, is het duidelijk dat dit een hele slimme en rendabele investering is.
Leidingisolatie bespaart ongeveer 3 m3 gas per meter per jaar. Een gemiddeld huishouden heeft ongeveer 10 tot 20 meter leidingwerk wat geïsoleerd kan worden. Dat bespaart tot €90 per jaar (prijspeil januari 2023).
Isoleer alleen koudwaterleidingen in onverwarmde ruimtes.
Ook zal daar niet zomaar condensvorming ontstaan; tenslotte moeten warm en kou daarvoor samenkomen. Daarom is het niet nuttig om koudwaterleidingen in verwarmde ruimtes te isoleren en kun je beter kieskeurig zijn bij het isoleren van je leidingen.
De prijs voor buisisolatie bedraagt tussen de 20 à 30 euro per lopende meter. Deze richtprijzen zijn inclusief plaatsing, exclusief btw. Bovendien heb je dankzij deze lage installatiekost je investering al na enkele maanden terugverdiend.
Isoleren heeft als doel dat warme of koude lucht niet naar buiten of binnen kan. Een goed voorbeeld is een koelbox. Je wilt ervoor zorgen dat de koude lucht binnen blijft en de warme stroom van buiten niet naar binnen kan komen. Dat is het principe van isolatie.
Er zijn twee types buisisolatie: één met en één zonder sluiting. Het type met sluiting heeft een plakrand en werkt makkelijker, maar is iets duurder. Met buisisolatie zonder plakrand ben je goedkoper uit, maar daarbij moet je wel zelf alle naden dicht tapen. Je hebt hier speciale buis isolatietape voor.
Dit type isolatiemateriaal is geconstrueerd uit een bepaald soort schuim en heeft als kenmerk dat gebruik wordt gemaakt van een zogenaamde gesloten celstructuur, wat betekent dat de isolatie volledig waterdicht is.
De koudwaterleiding dient geïsoleerd te worden om condens te voorkomen en opwarming te vermijden.
Degelijk isoleren is niet alleen een absolute aanrader, maar ook verplicht. Sinds de invoering van de EPB-normen gelden er steeds strengere isolatie-eisen. Per onderdeel zijn er specifieke eisen. Voor daken en plafonds, buitenmuren en vloeren geldt een maximale U-waarde.
Een huis verliest vooral veel warmte via het dak, de muren, de ramen en de vloer. Met isolatie pak je je huis als het ware in, zodat warmte beter vastgehouden wordt. En dat kan veel schelen. In een gemiddelde hoekwoning kun je per jaar zo'n 1.350 m3 gas besparen, wanneer je van geen isolatie naar goede isolatie gaat.
Enkel bij een slecht geventileerde woning kan je nadelen ondervinden als je de spouw, ramen of daken extra isoleert. Het woonvocht kan dan nergens meer heen en gaat condenseren tegen muren, plafonds en de beglazing.
Ontbrandingsdrempel. Om meteen maar met de deur in huis te vallen: een goed functionerende CV verwarming kan geen brand veroorzaken.
Ook gevel en vloer zijn prioritair
Het dak van je niet-geïsoleerde woning is een grote slokop, maar de gevel en de vloer doen eveneens hun duit in het zakje. Gemiddeld 18% van de warmte gaat verloren via de gevel en 16% via de vloer. Daarnaast gaat nog eens tot 20% verloren via ventilatie en 12% via ramen en deuren.
Hoe dikker de isolatielaag, hoe beter uw huis geïsoleerd is. Een isolatielaag van vier centimeter of minder is minimaal. Bij een isolatielaag tussen de vijf en zeven centimeter heeft u een matige isolatie, acht tot en met twaalf centimeter is goede isolatie en bij 13 cm of meer heeft u een zeer goed geïsoleerd huis.
In grote lijnen draait het isoleren van uw woning om de vloer- of bodemisolatie, de spouwmuurisolatie en de dakisolatie. Hoewel alle drie deze isolatievormen belangrijk zijn om toe te passen levert de een wel een hoger rendement dan de ander. Van deze drie levert spouwmuurisolatie u het hoogste rendement.
Je kunt de leidingen in de muur wegwerken. Hiervoor moet je een gleuf in de muur maken, wat frezen wordt genoemd. Met behulp van een freesmachine maak je een gleuf in de muur. In deze gleuf verstop je de leidingen en vervolgens maak je de gleuf weer dicht met plamuur.
Buisisolatie, vaak gemaakt van flexibel en lichtgewicht materiaal zoals elastomeer of PEF schuim, wordt veelvuldig ingezet om warmteverlies te reduceren en geluid bij verwarmings- en sanitaire installaties te dempen.
De leidingen die u kunt isoleren zijn de waterleidingen en cv-leidingen.
Bij vorst kunnen leidingen in en rond het huis bevriezen of zelfs scheuren. Dit kan voor veel schade zorgen aan je muren én inboedel. Wat kun je doen om een bevroren waterleiding of watermeter te voorkomen, vóórdat de vorst inzet?