De universele biologische mestkorrels voor de moestuin zijn heel goed voor alle koolgewassen. Heb je apart nog wat koemestkorrels staan, dan kun je die ook inwerken bij je grond voorbereiding. Ook al hebben kolen graag veel voeding, overdrijf niet en kijk goed op de verpakking.
Moestuin bemesten op de nieuwe manier
Winter: In de winter werkt u oude stalmest en bloed-, hoorn- en beendermeel licht onder met een riek. In plaats van oude stalmest kunt u ook gedroogde koemest of een gemengde organische mest gebruiken. Voorjaar: Maak in het voorjaar de grond los met een riek en hark deze dan aan.
Om een productieve moestuin te creëren, zal de bodem elk jaar bemest moeten worden. Je kunt tenslotte niet continue voedingsstoffen aan de grond onttrekken zonder ze ook weer toe te voegen. Zonder bemesting zal de bodem steeds armer worden en uiteindelijk uitgeput raken, waardoor ook de oogst elk jaar schraler wordt.
Organische mest is beter voor het milieu. Er wordt nog wel eens gezegd dat kunstmest slecht is voor het bodemleven in je tuin. Dat klopt niet helemaal. Wel is het zo dat kunstmest, in tegenstelling tot organische mest, niet echt veel toevoegt aan het bodemleven.
Kippenmest heeft daarnaast ook een minder lange nawerking dan koemest. Koemest is wel een tikkeltje minder voedzaam, maar door de andere voordelen raden we toch vaker koemest aan. Maar mocht je het beste van beide werelden willen hebben, dan kun je ook eens kijken naar de Koe-kip-paardenmest van topmerk DCM.
Koemest bij de aanleg van een gazon
Omdat koemest een organische meststof is, kun je eigenlijk niets fout doen. Bij kunstmest kun je te veel meststof geven, waardoor je juist schade toebrengt aan je planten of gazon. Bij organische meststoffen gebeurt dit niet, je kunt dus niets fout doen in de dosering van koemest!
Medio/eind maart, ongeveer een maand na het bekalken strooit u gedroogdekoemest of koemestkorrels uit op uw gazon. Zaai hierbij ook direct de kale plekken bij. Het gazon zal nu een goede basis hebben voor een gezonde start. In juni-juli bemest u het gazon opnieuw.
Een volledige organische meststof is veelzijdig en kan overal in de tuin gestrooid worden. Ze komen altijd goed van pas: over het gazon, in de border, siertuin en zelfs in de moestuin. Het nadeel ervan is dat een organische meststof niet ter vervanging gebruikt kan worden van kunstmest of een organisch-minerale mest.
Graaf een kuiltje en kijk of de wortels de grond wel goed kunnen doorwortelen. Geef ieder jaar 200 tot 300 liter mest of compost per 100 vierkante meter voor onderhoud van de bodem.
Mest en bodemverbeteraars
Compost verbetert de bodemstructuur, zodat plantenwortels de voedingsstoffen beter kunnen opnemen. Je kunt ook zelf compost maken. Dierlijke mest bevat iets meer voedingsstoffen dan compost en verbetert ook de bodemstructuur. Organische mest is een combinatie van dierlijke mest en compost.
Foto: François De Heel De meeste groenten zaai en plant je in maart, april en mei. Begin vooral niet te vroeg. Van de zomer tot de herfst kun je ook nog veel zaaien en planten: zo houd je jouw grond bedekt, en kun je nog langer oogsten.
Urine bevat namelijk stikstof en fosfaat, en beide zijn goed voor de plantjes. Fosfaat wordt op dit moment vooral uit mijnen gehaald, maar die raken langzaam maar zeker uitgeput. Tel daar nog bij op dat het zuiveren van afvalwater een hoop geld en energie kost, en het scheiden van urine lijkt niet meer dan logisch.
Gecomposteerde kippenmest is een uitstekende meststof voor groenten, kruiden, bomen en andere gewassen.
Zo geldt dat ook voor alle planten. Koemest is een echte bodemverbeteraar die meer humus in de grond brengt wanneer je dit strooit. Het bevat echter onvoldoende voeding om de planten voldoende te voeden om ze prachtig te laten groeien en bloeien en weerbaarder te maken.
Strooi kalk voor de juiste zuurtegraad
De verbeterde zuurtegraad en de luchtige structuur stimuleren de ontwikkeling van een rijk microbieel bodemleven, waardoor de wortelgroei bevorderd wordt.
Koemest heeft wel degelijk kwaliteit voor de tuin. Paardenmest echter is nóg beter. Dat bevat meer stro en weet de meststoffen beter te binden. Bovendien is een goed opgezette paardenmesthoop rijk aan wormen, die zorgen voor een geweldige structuur- en humusverbetering van de grond.
Stap 2: Hoe groot moet je moestuin zijn
Een moestuin vraagt immers dagelijks om wat aandacht. Voor een echte beginneling is een lapje grond van zo'n 10 m² ruim voldoende. Als je ervan droomt om – bijna – het hele jaar door je eigen verse groenten te oogsten, dan moet je ongeveer 50 m² oppervlakte per persoon voorzien.
Border 1 kg per 2 – 4 m² Uitstrooien voor het zaaien of planten en licht onderwerken.Bol- en knolgewassen 1 kg per 5 – 8 m² Uitstrooien voor het planten en in de grond inwerken. Moestuin | Korte teelten* 1 kg per 5 – 8 m² Uitstrooien voor het zaaien/planten en licht onderwerken.
Toch adviseren wij om kippenmestkorrels te kopen in plaats van koemestkorrels. De reden is relatief eenvoudig. Het heeft te maken met de voedingswaarde die in de kippenmestkorrels aanwezig is. Koemest heeft namelijk een lagere voedingswaarde, uitgedrukt in de NPK waarde: 3-2-3,5.
Wanneer er te veel meststof op het gazon wordt aangebracht, kan dit leiden tot verbranding van het gras. Dit komt doordat de zouten in de meststof de wortels van het gras kunnen verbranden waardoor ze geel of bruin worden.
Koemest kent zeker voordelen, zo kun je het gebruiken als jouw grasmat een stikstoftekort heeft. Maar alleen koemest is niet toereikend genoeg. Het is wel een onderdeel van een goede organische meststof.
Compost voor voedingstoffen en bodemverbetering, koemest vooral voor de stikstof die weinig in compost voorkomt. Verder is het handig om te weten dat compost en koemest niet in een egale laag over de tuin moeten worden verdeeld want verschillende gewasgroepen hebben verschillende voedingsbehoeften.
Verse paardenmest zit daardoor boordevol onkruidzaden en is dus niet aan te bevelen voor de sier- of moestuin.
De prijs van dit product is 32 euro. We doen er alles aan om dit artikel op tijd te bezorgen.