Schudden, niet doen!De nekspieren van een baby zijn zelfs tot voorbij de eerste verjaardag nog niet sterk genoeg. Bij flink heen en weer bewegen lukt het niet zijn 'zware' hoofdje rechtop te houden. En al helemaal niet als hij door elkaar wordt geschud! In dat geval gaat zijn hoofd snel en hard heen en weer.
Kinderen kunnen allerlei symptomen krijgen als gevolg van het hersenletsel, bijvoorbeeld verminderde eetlust, overgeven, moeite met ademhalen of slikken, verminderd bewustzijn of zelfs een coma, epileptische aanvallen, verlaagde spierspanning of slapheid.
Kinderen die het syndroom hebben opgelopen, blijken gemiddeld 5 tot 20 seconden door elkaar te zijn geschud.Het gaat meestal om minder dan 40 keer schudden. Dus hoe wanhopig je ook bent om je baby stil te krijgen, of hoe boos je ook bent als hij niet naar je luistert: schud je kind niet door elkaar.
Een baby die door elkaar geschud wordt, kan daardoor een flinke hersenbeschadiging oplopen. Kinderen kunnen daardoor onder meer doof of blind worden. Dit wordt het shakenbabysyndroom genoemd (naar het Engelse 'shaken baby syndrome').
De nekspieren zijn nog niet sterk genoeg om het hoofdje rechtop te houden en hersenen en bloedvaten zijn erg kwetsbaar. Als je een baby schudt, gaat het hoofd zeer snel heen en weer met grote kracht. Er kunnen fijne adertjes scheuren die bloedingen veroorzaken in de hersenen.
De lastige fase van sprong 4: verandering brengt weerstand
Wanneer sprong 4 begonnen is zul je merken dat je baby meer huilt, hangeriger en humeuriger is. Dat is de lastige fase van de sprong. Deze lastige fase duurt meestal 5 weken, maar kan ook 1 of 6 weken duren.
Hoeveel uur per dag knuffelen met je baby
Het advies is: je moet zoveel mogelijk knuffelen met je baby. Een onderzoek wees uit dat baby's die 10 uur per dag lichamelijk contact hadden, 50% minder huilden dan baby's die 8,5 uur per dag lichaamscontact hadden.
De meest bekende symptomen die kunnen voorkomen bij trauma zijn alertheid of juist niet reageren wanneer je dit wel verwacht, maar ook paniekhuilen, schrikken van harde geluiden, terugval in de ontwikkeling of verlatingsangst die niet past bij de ontwikkelingsfase van je kind.
De hersenen van de baby worden weldegelijk al beschermd. Het stevige vlies dat tussen de schedelplaten zit, is sterk genoeg om kleine stootjes op te vangen. Maar als je te hard drukt of wrijft op de fontanel, kan het de hersenen beschadigen. Blijf dus voorzichtig met deze broze plekjes.
De meest opvallende symptomen van het KISS-syndroom bij baby's zijn duidelijke voorkeurshoudingen en een scheve stand van het hoofd. Andere symptomen zijn: Scheef ruggetje. Asymmetrisch bewegen van armen en benen.
Overprikkeling door geluid
Veel baby's en peuters schrikken snel van harde geluiden. Hard geluid doet bij sommige kleintjes ook zeer aan de oren, omdat hun gehoor gevoeliger is. En dan zijn er nog de baby's die merkbaar snel overprikkeld raken. Gehoorbescherming kan ook voor deze kindjes prettig zijn en rust geven.
Een baby die in de wakkere tijd teveel indrukken (prikkels) heeft opgedaan, heeft vaak ook wat meer moeite om in slaap te vallen. Een overprikkelde baby wordt, soms al huilend, steeds drukker in zijn bewegingen en draait zijn hoofdje weg van licht, speelgoed en/of mensen.
Dat hoort bij een kind en bij bepaalde ontwikkelingsfasen van een kind. Het wordt een probleem als het kind voortdurend druk is, niet kan concentreren, impulsief is en slecht luistert. Erg druk doen, niet stil kunnen zitten, rondrennen en friemelen. Dit zijn wat kenmerken van een hyperactief kind.
Wat je het beste kunt doen in zo'n geval is samen met je baby op bed gaan liggen. Liefst in een donkere kamer zonder verdere prikkels. Dit ontspant jou en daarmee ook je baby. Als jullie dat een paar keer gedaan hebben, zal het steeds makkelijker gaan om de emoties van je baby te reguleren.
De schokjes kunnen soms opgewekt worden door het maken van onverwachte geluiden, lichtveranderingen of door aanraken. Dit wordt stimulus sensitief genoemd. Benigne slaap myoclonieën zijn onschuldig en zijn niet schadelijke voor de hersenen. Kinderen met benigne slaap myoclonieën ontwikkelen zich normaal.
Shaken Baby Syndroom betekent letterlijk 'syndroom van de geschudde baby'. Bij deze vorm van kindermishandeling heeft een baby of jong kind ernstig letsel als gevolg van heftig schudden of het hardhandig wegleggen van de baby door een volwassene. Het komt meestal voor bij baby's jonger dan één jaar.
Probeer uw kindje niet met twee handen onder de oksels op te pakken, hierbij kan het kindje gemakkelijk overstrekken. U kunt het kindje beter oppakken door één hand op de buik van de baby te leggen en het kindje op die hand te draaien. Doe dit niet te snel, zodat uw baby niet wordt overvallen.
Uw kind heeft een (lichte) hersenschudding opgelopen na een val of een stoot tegen het hoofd. Omdat er een kleine kans bestaat op het ontstaan van complicaties krijgt u een wekadvies mee. Dit houdt in dat u, in de 24 uur na het ongeval, regelmatig controleert of uw kind bij bewustzijn is.
Mogelijke oorzaken
Het aanspannen van de rugspieren gebeurt onwillekeurig. Je baby kan er dus zelf niets aan doen. Meestal kunnen we niet goed aangeven wat precies de oorzaak is van het overstrekken. Over het algemeen is het zo dat een baby zich overstrekt als reactie op negatieve prikkels, zoals pijn en stress.
Bijvoorbeeld met een bevalling via de vacuümpomp of via een keizersnee. Kenmerken van body stress bij baby's zijn: Regelmatig / voortdurend huilen zonder aanwijsbare reden.Krom trekken van het ruggetje bij het optillen of het verschonen van de luier.
Wanneer er traumatische gebeurtenissen plaatsvinden tijdens de kinderjaren of voor de geboorte noemen we dit vroegkinderlijk trauma. Wanneer zoiets plaatsvindt, kan dit veel invloed hebben op de rest van je (volwassen) leven. Hierbij kun je denken aan psychische, somatische en maatschappelijke problemen.
'Zo'n snelle bevalling noemen we wel een stortbevalling', vertelt verloskundige en Ouders van Nu expert Karlijn Janssen. 'Er bestaat geen harde definitie voor, maar ik zou spreken van een stortbevalling als de bevallingsduur bij een eerste kind minder is dan zo'n drie tot vier uur', zegt ze.
Een baby kan redelijk scherp zien op een afstand van 20 cm. Dit betekent dat de baby jullie gezichten kan zien als je hem dicht bij je hebt. Als de baby aan de borst ligt kan hij mama's gezicht prima zien. Mensen en dingen die verder zijn dan 20 cm kan hij niet goed zien omdat hij nog niet goed kan scherp stellen.
Baby's huilen gemiddeld ongeveer 2 à 2½ uur verspreid over 24 uur. Ze huilen het meest in de avond. Na ongeveer 12 weken neemt het huilen weer af tot 1 à 1½ uur per 24 uur. Dan kan jouw baby ook steeds beter 'praten' met jou door zijn gedrag, geluiden en lachen.
Pasgeboren baby's slapen gemiddeld 14-18 uur per 24 uur. 's Nachts slaapt een baby meestal 2,5 tot 4 uur achter elkaar.