Was de Kaki, eet hem als een appel of halveer de vrucht en lepel hem uit. Kaki kan dus prima met schil gegeten worden, ook daarin zitten namelijk veel Vitamines.
Die weer goed zijn voor de vermindering van ontstekingen en je gezichtsvermogen. Ook zijn deze vitaminen en mineralen cholesterol en bloeddruk -verlagend. De Kaki bevat zoveel vitamine A dat je met het eten van 1 tot 2 stuks per dag al aan je aanbevolen dagelijkse hoeveelheid zit.
Hoe kun je kaki fruit eten? Je kunt kaki fruit met schil en al eten, maar, omdat de schil wat stevig kan aanvoelen, vinden sommige mensen het prettig om de vrucht uit te lepelen. Kaki is heerlijk op zichzelf, maar ook in een dessert, salade, met wat yoghurt bij het ontbijt of in deze makkelijke en snelle kakitaartjes.
Naast het feit dat de Kaki vrucht veel smaak kan geven aan gerechten, is het ook nog eens erg goed voor je gezondheid. Denk hierbij aan het verlagen van je cholesterol en bloeddruk. En dan natuurlijk de indrukwekkende hoeveelheid belangrijke voedingsstoffen zoals vitamine A, vitamine C, en mangaan.
Sharonfruit (kaki) bereiden & bewaren
Je kunt rijp sharonfruit tot 3 dagen in de koelkast bewaren. Onrijpe vruchten rijpen goed na bij kamertemperatuur.
Kaki fruit is rijp wanneer deze oranjerood, glazig en overrijp ziet. De vrucht voelt dan zacht en is sappig en zeer zoet van smaak. Sharon kan ook worden gegeten wanneer deze nog wat steviger is. In tegenstellig tot andere kakisoorten bevat deze soort geen looizuur wanneer deze niet rijp is.
Sharon is een merknaam en kaki de vruchtensoort waartoe hij behoort. Kaki is dus net zo'n verzamelnaam als appel of peer. De smaak is erg zoet en heeft iets weg van abrikozen. Je eet de sharonfruit gewoon zo uit het vuistje, met of zonder schil.
Er zitten 96 kilocalorieën in 1 stuk (125 gram) kaki. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'kaki'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
De kaki's rijpen sneller als je ze op de verwarming legt. Ik draai de verwarming in de winter meestal naar een temperatuur tussen de 20-22 graden. Dat is de perfecte temperatuur om het fruit rijp te krijgen. Leg ze een dagje op de verwarming en daarna weer terug in de fruitschaal.
Een kaki eet je uit de hand, zoals een appel, maar zonder schil. Kaki's bevatten veel vitamine A en vitamine C: meer dan 20% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid! Daarnaast zitten er in kaki's ook vitamine B1, B2, B3, B6, B11, E & K, en belangrijke mineralen zoals kalium en magnesium.
De vrucht kan in zijn geheel gegeten worden, ook de schil. In de supermarkt kun je kaki het hele jaar tegenkomen, maar het officiële kaki fruit seizoen is van december tot en met februari.
Kaki. En wederom: wij weten ook wel dat kaaki een kleur is en ka-kí (klemtoon op de laatste klank) de correcte uitspraak van dit exotische fruit is, maar dat doen ze alleen in Japan.
Kaki zonder schil kun je maximaal 2 dagen in de koelkast bewaren, doe deze het beste in een afsluitbaar bakje. Als je de kaki invriest dan kun je deze maximaal 12 maanden in de vriezer bewaren.
Ze bevatten een harde, houtachtige pit, net als de abrikoos en de pruim. Daarom is het een steenfruit.
Algemeen geldt, zowel voor de Fuyu als de Hachiya, dat je ze rauw kan opeten en mét schil op voorwaarde dat je ze vooraf goed afspoelt. Wil je ze liever zonder de schil dan kan je hiervoor best de dunschiller gebruiken. Kaki's met bruine vlekjes zijn geen teken van verderf en zijn nog perfect eetbaar.
Met deze tips weet jij voortaan precies wanneer je fruit rijp en op z'n allerlekkerst is. Rijp: wanneer ze slechts een paar bruine vlekjes hebben, net zoals bananen. Ook moeten ze een zachte en zoete geur hebben. Rijp: wanneer de huid zachtjes terugveert, maar ze mogen niet te zacht aanvoelen.
De gedroogde kaki's zijn minimaal 6 tot 9 maanden houdbaar in gesloten verpakking buiten de koeling. Zie ook de THT op de verpakking.
De vrucht is eetbaar met of zonder schil. Je kunt het eten als een appel door te happen, in stukjes door de salade of lepelen zoals een kiwi. Kaki fruit alleen eten als deze rijp of over rijp is. Onrijp kaki fruit is giftig.
Het keukenpapier zorgt ervoor dat je fruit niet vochtig wordt, waardoor je het tot wel drie dagen goed kunt houden. Ook kiwi's, druiven en voorgesneden fruit bewaar je het best in de koelkast.