Kalkhoudend natuursteen, zoals marmer, kan niet tegen zuren. Gebruik in ieder geval geen azijn. Azijn is een schoonmaakmiddel met een te hoge pH waarde voor natuursteen. Azijn kan het natuursteen dus beschadigen.
Schud de natuursteen polish goed voor gebruik. Breng vervolgens HG natuursteen glans polish dun aan met een zachte, niet pluizende doek. Laat de polish drogen en wrijf het oppervlak op met een droge, niet pluizende doek door middel van draaiende bewegingen. Doe dit totdat er een mooie glans ontstaat.
Bestaande natuursteen vloer of gevel
Het beste kunt u een kleur verdieper aanbrengen als de temperatuur tussen de 12 en 25 graden is. Verwijder eventueel residu met een tissue of een droge pluisvrije doek. Herhaal dit desgewenst nog een keer voor een nog donkerdere uitstraling.
Citroen- of azijnvlekken
Zuurhoudende vloeistoffen zoals citroen en azijn kunnen vlekken achterlaten op jouw natuursteen. Bevochtig daarna met water. Gebruik een stukje schuurpapier met een zo fijn mogelijke (!) korrel om de verkleuring zachtjes, met cirkelvormige bewegingen, weg te schuren.
Vlekken uit de vloer verwijderen
Het eerste wat u doet is een sopje maken van lauw water en zeepsop. Om verdere vlekken te voorkomen moet u kiezen voor een zeep met een lage pH-waarde. Hiermee kuist u de natuurstenen tegels zo snel mogelijk af.
Dat je natuursteen moet schoonmaken met groene zeep is een fabeltje. Groene zeep geeft namelijk een vettig laagje op de vloer en op lange termijn kan dit zorgen voor strepen en vlekken. Je kunt beter kiezen voor natuursteen 'goudzeep', dit geeft de vloer, bij regelmatig gebruik, ook nog eens een supermooie glans!
Wat moet je niet doen als je natuursteen wilt schoonmaken? Schoonmaakmiddelen die je beter niet kan gebruiken zijn azijn, groene zeep en glansmiddelen. Gebruik ook geen bleek of kalkreiniger, omdat deze schoonmaakmiddelen te agressief zijn en het natuursteen kunnen aantasten.
Gebruik geen sodakristallen, dit zorgt voor een soort film op het marmer. Gebruik geen producten met een te hoge pH-waarde zoals azijn, dit kan de vloer onherstelbaar beschadigen. Ga niet schrobben. Gebruik een allesreiniger die niet te zuur is, elke dag marmer schoonmaken met een allesreiniger is niet gezond.
Natuursteen schoonmaken met soda
Het antwoord is nee ! Baking soda kan de natuursteen beschadigen. Sommige soorten natuursteen kunt u met soda schoonmaken, andere soorten weer niet. Om dus een heel veilig antwoord te geven is het beter om geen soda te gebruiken als u natuursteen gaat schoonmaken.
Een sopje van warm water en een natuurlijke zeep gebruik je om je terras zuiver te maken. Is de vlek toch iets hardnekkiger, dan stap je over naar een gespecialiseerde milde terrasreiniger. Spoel altijd na met zuiver water.
Natuursteen schoonmaken met schoonmaakazijn of baking soda
Kalkhoudend natuursteen, zoals marmer, kan niet tegen zuren. Gebruik in ieder geval geen azijn. Azijn is een schoonmaakmiddel met een te hoge pH waarde voor natuursteen. Azijn kan het natuursteen dus beschadigen.
De beste schoonmaakproducten voor natuursteen die bijna overal te koop zijn, zijn dus dreft, groene zeep en voor de hardere steensoorten allesreiniger. Om je natuursteen weer te laten glanzen kun je het product gebruiken dat je van je leverancier krijgt.
Natuursteen aanrechtblad schoonmaken met groene zeep
Meng warm water met een scheutje groene zeep. Gebruik een schone, zachte doek en neem het oppervlak af. Droog het blad goed af om de laatste resten zeep te verwijderen. Vlekken kunt u proberen te verwijderen met oud frituurvet of bijenwas.
Wekelijkse reiniging
Na deze eenmalige reinigingsbeurt, volstaat het wekelijks stofzuigen en dweilen met een daarvoor geschikt middel om je natuursteen vloer zijn optimale uitstraling te laten behouden. Het is afhankelijk van de natuursteensoort en het gewenste effect welk product je daarvoor het beste kunt gebruiken.
Houd er rekening mee dat materialen verkleuren: zelfs natuursteen. Natuurlijk verkleurt de ene soort meer en sneller dan de andere soort. Vaak is dit door de verkoopprijs te onderscheiden. De duurdere soorten natuursteen zijn ook vaak de hardere soorten die ook minder tot nauwelijks verkleuren bij normaal gebruik.
Natuursteen reinigen met water
Natuusteen is erg duurzaam en kan zeker tegen een stootje, maar de steen is wel gevoelig voor schoonmaakmiddelen en vocht. Vocht trekt namelijk in het gesteente, en kan voor lelijke vlekken zorgen.
De meeste granieten zijn bij huishoudelijk gebruik bestand tegen de meeste zuren en logen. Ook al is graniet goed bestand tegen de meeste zuren wij adviseren niet het gebruik van producten zoals chloor, schoonmaakazijn, anti-kal(k), allesreinigers en vergelijkbare producten.
Je natuursteen schoonmaken, doe je het best met lauwwarm water en een zachte, natuurlijke zeep. Gebruik bij voorkeur producten met een lage pH-waarde, zoals Floor Cleaner. Extra tip: gebruik nooit antikalkproducten voor het reinigen van je natuurstenen badkamer.
Als je 100% zeker bent dat het een keramische vloer is, gebruik je water met azijn om de vloer schoon te maken. Azijn zal de film die op je tegels ligt, wegnemen. Ben je niet zeker of je een keramische vloer hebt? Test dan eerst in een hoekje dat niet zichtbaar is, azijn mag je namelijk niet gebruiken op natuursteen.
Het beschadigde gedeelte van het natuursteen wordt eerst goed ontvet en gereinigd. Dit zorgt voor een optimale hechting. Hierna wordt de steenlijm of reparatie kit ter plaatse aangemaakt met de juiste kleurstof. Vervolgens wordt er een 2e component met verharder toegevoegd aan dekunststof hars.
Neem een neutrale reiniger speciaal voor marmer of natuursteen, met fijn staalwol. Door het licht schurende effect van het staalwol zullen de doffe vlekken op het marmer veel minder zichtbaar worden. De doffe plekken zullen voor 80 tot 90% verdwijnen na de behandeling.
Reinig uw tegels met neutrale zeep op basis van lijnolie of marseillezeep, opgelost in lauw water. Het zeepwater zal uw steen voeden en eventuele kleine krasjes verdoezelen. Spoelen is niet nodig. Droog de vloer gewoon af met een in lauw water gespoelde dweil en de klus is geklaard!