Bij het eten in Japan kiest men vaak voor water, groene thee, saké of bier. Het drinken van frisdranken zoals cola bij het eten is lang niet zo gebruikelijk als hier.
Drinken in Japan: Kraanwater is overal goed drinkbaar hoewel het wat naar chloor kan smaken. Verder wordt er in Japan veel thee gedronken en dan met name in de variant 'groene thee'. Sake is wellicht de meest bekende drank van Japan, maar er wordt toch vooral veel bier gedronken.
Naast rijst houden de Japanners van brood en noedels en een rijke variatie van vlees, vis, groenten en fruit. Bij het traditionele Japanse koken worden verse ingrediënten met grote zorg bereid. Een typisch Japanse maaltijd bestaat uit rijst, groenten, miso-soep, pickles en vis of vlees.
Het Japanse woord voor eten is "gohan" [goo-han]. Het woord verwijst letterlijk naar gestoomde rijst, maar rijst is in Japan zo belangrijk dat gohan nu ook naar alle soorten maaltijden verwijst. Voor het eten zegt een Japanner "Itadakimasu" [ie-taa-dah-kie-mas], wat zoiets betekent als "ik ontvang dit voedsel".
Het bekendste Japanse gerecht is sushi, maar het land heeft veel meer heerlijke gerechten te bieden. De keuken is bovendien divers en niet pittig, waardoor het voor iedereen goed toegankelijk is. Daarnaast zijn er erg veel restaurants te vinden in Japan, waardoor je altijd genoeg keuze hebt.
In Japan is het heel gebruikelijk om een lekker biertje te bestellen bij je sushigerecht. Bekende Japanse biertjes zijn Sapporo, Krin, Asahi en Iki. Natuurlijk kun je ook een koud Nederlands pilsje bij je sushi drinken maar echt Japans bier maakt je sushigerecht natuurlijk wel helemaal af.
Meer smaak. Volgens Aziaten smaakt eten ook nog eens lekkerder met stokjes. Als je met stokjes eet, krijg je met elke hap veel zuurstof binnen, en daardoor proef je de smaken beter. Lekker slurpen dus!
Japanners eten driemaal zo veel vis als vlees.
Itadakimasu wordt vertaald als ontvangen, maar eigenlijk betekent het ontvangen van een hogere. Je kunt het daarom uitsluitend en alleen voor jezelf gebruiken.
Eten en drinken
Maar globaal gezien is Japan goedkoop tot spotgoedkoop om te eten. Ontbijten kan voor 5 euro en minder, een middagmaal kost je gemiddeld 8 euro en een avondmaal 12.
De wettelijke leeftijdsgrens voor het kopen en nuttigen van alcohol ligt in Japan op 20 jaar. Onder de 20 mag je niet drinken in Tokyo.
De knikker
Glazen kogelflesjes werden vroeger (her)gebruikt voor koolzuurhoudende dranken: de apart gevormde hals bevatte een knikker die door de druk van binnenuit op z'n plaats bleef. Door de knikker door te duwen kon er gedronken worden.
Traditioneel wordt sushi gegeten met de handen, dat is dus de manier die de etiquette in Japan voorschrijft. In restaurants waar een handdoekje op tafel ligt wordt dat zelfs van je verwacht. Is sushi met stokjes eten dan verkeerd? Nee hoor, dat wordt in de meeste restaurants gewoon gedaan.
Sushi is een veelgegeten gerecht in Japan. Een stuk sushi bestaat uit rijst met daarop of -in verschillende ingrediënten. Vaak bevat sushi (rauwe) vis, maar er zijn ook varianten met vlees of vegetarisch. Meestal wordt er ook zeewier gebruikt, dit zie je vooral bij de rolletjes die maki worden genoemd.
Met de hoogste levensverwachting ter wereld, dankzij hun gezonde dieet, kan je gerust stellen dat Japans eten gezond is. Er wordt veel vis, zeewier en rijst gegeten en dat doet een lijf goed. Ook staan er regelmatig soja en gefermenteerde sojaproducten zoals miso en natto op het menu.
Traditionele Japanse maaltijden
Hoe gezond zo'n traditionele maaltijd is, hangt af van de rijst die je kiest en van de bijgerechten. Zilvervliesrijst of meergranenrijst zijn de gezondste opties. Witte rijstsoorten zoals pandanrijst, instant rijst en kleefrijst zijn minder gezond, want daar zitten minder vezels in.
De twee belangrijkste godsdiensten in Japan zijn Shinto en Boeddhisme. Shinto is Japan's inheemse godsdienst en is ontstaan in het verre verleden.
Al heel lang eten mensen in China en Japan (en andere Aziatische landen) met stokjes. Vroeger werd er in grote potten gekookt. Die potten hielden hitte voor een lange tijd vast.
Met je vingertoppen je eten vastpakken, betekent dat je je tastzin gebruikt. Dat zorgt voor een compleet andere ervaring dan wanneer je eet met bestek. Je bent je dan namelijk bewust van het eten, de textuur en het gewicht- je voelt letterlijk je eten voordat het in je mond gaat.
Chopsticks koop je online bij Blokker.
Mirin is als het ware de zoete tegenhanger van Sake. Daar waar Sake een meer drogere smaak heeft, is Mirin een zoete rijstwijn. Deze drank bestaat ook tussen de 40 en 50% uit suiker. Mirin is te verkrijgen in 3 varianten: Hon Mirin, Shio Mirin en Shin Mirin.
Anders, maar ook heerlijk bij sashimi zijn niet al te uitbundige, maar wel geurige wijnen als Sauvignon Blanc, Chenin Blanc, droge Pinot Gris/Pinot Grigio, Furmint, droge Riesling en witte Rhône. Een klassieke, en dus niet te frivool fruitige, rosé uit de Provence is ook beslist een aanrader.
SushiPoint adviseert lichte, toegankelijke wijnen bij sushi
Dus geen volle Chardonnay. Kies liever voor een opwekkende wijnsoort, zoals een knisperend frisse Sauvignon Blanc, Pinot Grigio of een Riesling. Deze combineert perfect bij het zilte van zeewier en de hartige smaak van sojasaus.