Continuïteit van die eeuwenoude kerkelijke tekst is tegenwoordig slechts terug te vinden bij protestanten die de (Herziene) Statenvertaling gebruiken, bij de oosters-orthodoxe kerken en bij enkele rooms-katholieke gemeenschappen.
Katholieken hebben altijd hun eigen bijbelvertaling gehad, ook al omdat de Statenvertaling werd gezien als de Bijbel van de protestanten. De katholieke Willibrordvertaling uit 1975 bevat een aantal extra boeken, die door protestanten niet als authentiek worden beschouwd.
Ondanks grote interne verschillen hadden de protestanten hun afkeer van het katholicisme gemeen. Ze waren het niet eens met de visie dat de kerk God vertegenwoordigt en tussen God en de gewone gelovige staat. Volgens de protestanten staat elk mens rechtstreeks in contact met God.
De meestgebruikte Bijbel in protestantse kerken, de Nieuwe Bijbelvertaling NBV, wordt op 12.000 punten herzien. Voor deze nieuwe versie, de NBV21, zijn reacties gebruikt van duizenden lezers.
De basis Bijbel is een prima Bijbel omdat hij op de Statenvertaling is gebaseerd en toch echt gemakkelijk leesbaar is.
De Bijbel is geschreven door meer dan 40 auteurs.
De boeken van de Bijbel zijn toegeschreven aan de helden van het Joodse en Christelijke geloof. Mozes kreeg de credits voor de eerste vijf boeken van de Bijbel, meest van de profeten kregen de credits voor de boeken die naar ze genoemd zijn, etc.
Evangelischen leggen meer dan traditionele protestanten de nadruk op de persoonlijke kant van het geloof. "In de evangelische manier van geloven is er volop aandacht voor persoonlijke keuze en innerlijke beleving. De herontdekking van de zintuigelijkheid van het geloof sluit nauw aan bij de huidige belevingscultuur."
Gereformeerden in Nederland zijn grofweg onder te verdelen in bevindelijken en orthodoxen, samen ongeveer 4 procent van de Nederlanders. Onder de bevindelijken vallen de zwaarste kerken van Nederland, zoals de Gereformeerde Gemeenten, de kerken waar vrouwen hoeden en rokken dragen.
Het zijn net 2 verschillende stromingen. Over het algemeen is hervormd wat zwaarder.
Van de kerkgenootschappen die de Statenbijbel zijn blijven gebruiken, is de Gereformeerde Gemeenten de grootste.
De Willibrordvertaling is een Nederlandstalige Bijbelvertaling gepubliceerd door de Katholieke Bijbelstichting (KBS) in samenwerking met de Vlaamse Bijbelstichting (VBS). Ze werd in opdracht van de Rooms-Katholieke Kerk gemaakt ter vervanging van de Petrus Canisiusvertaling.
De standaardeditie is te koop voor 38 euro. Wie een uitgave met de deuterocanonieke Bijbelboeken wil, betaalt 39,50 euro. De NBV21 verschijnt in oktober in twaalf verschillende edities bij de NBG-uitgeverij. De duurste uitvoering wordt de kanselbijbel, die voor de kerken is bestemd.
De Nederlandse Hervormde Kerk is een protestants kerkgenootschap in Nederland dat in 2004 is opgegaan in de Protestantse Kerk in Nederland.
Ze hebben een paus, leggen meer nadruk op hiërarchie - maar ook veel protestantse kerken hechten veel waarde aan een goed georganiseerde structuur. Dan zijn er natuurlijk nog inhoudelijke verschillen zoals de nadruk die de katholieke kerk legt op beelden, heiligenverering en rituelen.
Evangelisch betekent letterlijk in overeenstemming met het Evangelie. Verschillende christelijke stromingen hebben zich in de geschiedenis met de term evangelisch geassocieerd.
In de Bijbelgordel, die grofweg van Zeeland naar Overijssel loopt, wonen vooral gereformeerden.
Net als bij andere christenen is de Bijbel het heilige boek van de protestanten.
Een Protestantse kerk ziet er van binnen meestal erg sober uit. Er is geen pastoor zoals in de katholieke kerk maar een dominee of predikant. Er zijn ook geen beelden, schilderijen en ook geen altaar, in plaats daarvan hebben ze een kansel.
Een protestantse kerk heeft bijna altijd een toren. Die toren wijst naar de hemel, naar God. Ook het orgel neemt een belangrijke plaats in. Er wordt veel gezongen tijdens de diensten en het orgel begeleidt die gezangen.
Het hindoeïsme komt uit India en is de oudste godsdienst op aarde. De hindoes vereren veel goden en godinnen. Ze denken dat alle goden eigenlijk verschillende vormen van één goddelijke oerkracht zijn. De heilige boeken zijn de Veda's.
Dat Jezus Aramees sprak, is vrijwel onomstreden. De semitische taal werd in de tiende eeuw voor Christus al gesproken in steden als Damascus en groeide tussen 700 en 300 voor Christus uit tot de voertaal in de landen rond de oostkust van de Middellandse Zee.
In de Bijbel noemt God zichzelf 'Ik ben die ik ben'. De Hebreeuwse lettercombinatie daarvoor is JHVH of JHWH, wat met klinkers ertussen 'Jehova' is.
Kenmerkend voor baptisten is dat men zich laat dopen nadat men tot geloof in Jezus Christus is gekomen en door middel van een openbare belijdenis Jezus als Verlosser en Heer heeft aangenomen. De doop geschiedt door volledige onderdompeling in water.