Het lichaam slaat overtollige suiker op in de vorm van vet, wat kan leiden tot huidstriemen en een verlies van elasticiteit. Bovendien kunnen de ontstekingen die door suiker worden veroorzaakt, bijdragen aan andere huidaandoeningen zoals rosacea en eczeem.
Psychologische stress, zoals langdurig te hoge werkdruk, relatieproblemen, onrecht, eenzaamheid of financiële stress kunnen daarom belangrijke oorzaken zijn waardoor een ontsteking chronisch wordt. Hoe meer leed iemand heeft meegemaakt in zijn leven, hoe groter de kans dat dergelijke factoren meespelen.
Wat is niet gezond? Veel alcohol en sterke drank, suiker in eten en in drankjes zoals frisdrank en energydrank, fastfood zoals hamburgers met patat, mayonaise, veel dierlijke producten, en bewerkt eten zijn niet gezond en zorgen voor bacteriën die ontstekingen juist aanmoedigen.
In je bloed gaan suikers een reactie aan met eiwitten. Daardoor ontstaan AGE's, een verzamelnaam voor eiwitten die onherstelbaar beschadigd zijn en kunnen zorgen voor ontstekingen (in de aderen). Je lichaam focust op dat moment op de ontstekingen die daar zijn ontstaan.
Het meest genoemde symptoom van het minder suiker eten is: (lichte) hoofdpijn. Het is helaas een vervelende reactie van je lichaam op het minder binnen krijgen van suiker. Na een paar dagen tot een week zal je merken dat de hoofdpijn afneemt en dat je je weer beter en fitter gaat voelen.
Men streeft doorgaans naar bloedglucose waarden tussen 4 en 9 mmol/l. Klachten ontstaan meestal pas bij een glucosewaarde boven 10-15 mmol/l. We hebben al gesproken over de vroege klachten van dorst, veel drinken en plassen, moeheid of lusteloosheid, prikkelbaarheid en wazig zien.
Ontstekingen beginnen niet direct nadat er suiker is gegeten, maar kunnen ook urenlang aanhouden. Als je een zoet ontbijt eet, halverwege de ochtend en halverwege de middag suikerhoudende snacks en na het avondeten iets zoets, dan is het makkelijk te zien hoe je ontstekingsniveaus de hele dag hoog kunnen blijven.
Vooral snelle suikers zorgen voor een sterke stijging van de bloedsuikerspiegel. Suiker hecht zich gemakkelijk aan bloedeiwitten en dat zorgt voor schadelijke stoffen. Het lichaam wordt vatbaar voor ontstekingen en dus ook voor artrose.
Uit eerdere onderzoeken bleek dat atleten minder ontstekingen hadden in hun lichaam na het eten van bananen dan na het gebruik van sportdranken. De gedachte vooraf was dat fruit, naast suiker, ook andere natuurlijke stoffen bevatten die invloed hebben op de prestaties van sporters en op hun herstel.
Als u een inwendige ontsteking heeft, is het belangrijk om genoeg te drinken en om de weerstand op peil te houden. Dit kan door gezond en gevarieerd te eten, genoeg slaap te krijgen, voldoende te bewegen en te zorgen voor een goede hygiëne. U kunt ontstekingsremmers, zoals ibuprofen, naxopren of diclofenac nemen.
Je kunt het beste voorzichtig zijn met suikerhoudende producten als frisdrank, sap, snoep en gebak. een teveel aan koolhydraten is ook niet goed voor de bloedsuiker. in veel kant en klare producten zitten suiker, nitriet en ongezonde vetten. Deze kunnen de cholesterol verhogen en ontstekingen verergeren.
Wat kunt u zelf nog doen om de klacht te verminderen/verhelpen? Zelf kunt u niet veel doen tegen een ontsteking. Het is een normale en meestal gezonde reactie van het menselijk lichaam op beschadiging van weefsel of schadelijke prikkels van buitenaf.
Verder blijken zuivelproducten als karnemelk en yoghurt en peulvruchten verband te houden met ontstekingsremmende bacteriën.
Wees wel voorzichtig met de inname van suiker, die zich van nature in fruit bevindt. Suiker werkt namelijk ontstekingsbevorderend als het overmatig wordt geconsumeerd”, benadrukt Janvier.
Veel voedingsmiddelen bestrijden ontstekingen in uw lichaam. Deze omvatten vette vis (zoals zalm), vers fruit en bladgroenten, om er maar een paar te noemen. U kunt ook kruiden met ontstekingsremmende eigenschappen gebruiken, zoals kurkuma, gember of knoflook. Het volgen van een ontstekingsremmend dieet kan helpen ontstekingen in uw lichaam te verminderen en te voorkomen .
Groene thee werkt ontstekingsremmend door de hoge concentratie plantenstof EGCG. Bedenk wel dat groene thee ook theïne bevat, dat vergelijkbaar is met cafeïne. Drink het dus vooral in de ochtend en niet voor het slapen gaan. Ben je gevoelig voor theïne, kies dan liever voor een kruidenthee of rooibosthee.
Voor suiker is er geen bewijs dat een kleine hoeveelheid klachten kan geven. Ook ontbreekt het bewijs dat suiker gedragsklachten, hyperactiviteit, maag-darmklachten en extreme moeheid veroorzaakt. Als je gezond eet volgens de Schijf van Vijf, krijg je weinig toegevoegd suiker binnen.
Bij alle acute gebeurtenissen in het lichaam kunnen de glucosewaarden door activering van stresshormonen (zoals cortisol) snel oplopen. Denk daarbij aan een ontsteking van blindedarm of galblaas, aan infecties zoals longontsteking of nierbekkenontsteking, maar ook aan een hartinfarct of een ernstig ongeval.
Stoppen met suiker: welke gevolgen heeft het op het lichaam? Net zoals bij drugs, moet je van suiker afkicken. De ontwenningsperiode duurt tussen 5 en 20 dagen en de meest voorkomende klachten van ontwenning zijn hoofdpijn of migraine, daling van de bloeddruk en sterke prikkelbaarheid.
Het drinken van zwarte of groene thee kan het risico op diabetes type 2 verlagen. Thee zonder suiker is ook goed voor mensen met diabetes en mensen die willen afvallen, omdat er geen koolhydraten en calorieën in zitten. Het beste is zwarte of groene thee, want die verlagen de bloeddruk en de kans op een beroerte.