Het jachtluipaard, ook wel cheeta genoemd, is met 105 km/u met afstand het snelste landdier op aarde. Hij gebruikt zijn snelheid om onder andere gazelles te vangen.
De jachtluipaard of de cheeta is het snelste dier op het land. In een sprint kan hij een snelheid tot ongeveer 110 km per uur halen. Met zijn slanke, gespierde lichaam met lange poten heeft daarvoor het perfecte lichaam.
De snelste dieren zijn goudmantelgrondeekhoorns, spreeuwen en duiven. Het onderzoeksteam baseerde hun bevindingen op eerdere onderzoeken waarin de reactiesnelheid van dieren op knipperlichtjes werd gemeten. Die resultaten brachten ze in verband met de grootte van het dier.
De slechtvalk is het snelste dier ter wereld en komt gewoon in Nederland voor. In een duikvlucht kan de vogel wel 350 kilometer per uur halen.
Kleine beestjes zoals mijten en mieren hebben dus relatief meer spiermassa dan grote dieren. Als we kijken naar kracht in absolute zin, komt de Afrikaanse bosolifant als sterkste landdier uit de bus. Maar de machtigste van alle dieren is toch de blauwe vinvis.
De luiaard het traagste dier ter wereld? Think again. Er is een amfibie die nog veel beter doet. In een grot in Bosnië-Herzegovina hebben wetenschappers het uitzonderlijke geval gedocumenteerd van een salamander die zeven jaar, ofwel 2.569 dagen, niet van zijn plaats kwam.
De op-en-neer-beweging van de staart is synchroon met de achterpoten waardoor de staart de afzetkracht van de achterpoten versterkt. Bij lage snelheid steunen kangoeroes op hun voorpoten en staart, terwijl ze hun achterpoten naar voren zwaaien. Vreemd genoeg kunnen ze niet achteruit lopen.
Chimpansees staan met stip op nummer 1 in de lijst van de slimste dieren. Ze weten hun omgeving namelijk te manipuleren in hun eigen voordeel.
Het gaat om een buiskwal. De kwal ziet eruit als een soort lange sliert. Wetenschappers denken dat de kwal minstens 45 meter is. Daarmee is de kwal het langste dier op aarde.
Jachtluipaard
Het jachtluipaard, ook wel cheeta genoemd, is met 105 km/u met afstand het snelste landdier op aarde. Hij gebruikt zijn snelheid om onder andere gazelles te vangen. De topsnelheid van deze grote katachtige houdt hij maar 60 seconde achter elkaar vol.
Dit is de snelste hond ter wereld en een van de oudste rassen. De Greyhound gaat 4000 jaar terug en komt al voor in de hyroglyfen van de oude pyramides. De gemummificeerde resten van veel Greyhounds zijn gevonden naast hun meesters in verscheidene graftombes in heel Egypte.
Sneeuwluipaard springt het verst
De mooie sneeuwluipaard kan waarschijnlijk in één sprong een rots op 15 meter afstand bereiken in de bergen waar hij leeft.
Dit komt doordat hij zich bijna nooit laat zien. Echt? Sneeuwluipaarden met gemak 15 meter ver kunnen springen. Dat zijn wel 4 auto's achter elkaar!
Ook kunnen struisvogels heel hard rennen. Ze zijn het snelste landdier op twee poten en kunnen snelheden tot wel 75 km per uur behalen! Deze hoge snelheid houden ze maar een korte afstand vol. Met een snelheid van 45 km per uur kunnen ze lange afstanden rennen.
De Aye Aye word ook wel het vingerdier genoemd. Dit vreemde diertje heeft zijn naam te danken aan zijn opvallende middelvingers. Met de lange middelvinger worden, door middel van tikjes op de bast van de boom, larven gelokaliseerd om op te eten. De Aye Aye komt voor in Madagaskar.
Katten en honden zijn de meest populaire huisdieren
Katten blijken het populairst te zijn onder huisdieren in Nederland, met bijna een kwart van de huishoudens (23%) die een of meerdere katten bezitten. Op de tweede plaats staan honden, waar 18 procent van de huishoudens een blaffende viervoeter in huis heeft.
Olifanten vergeten nooit iets, luidt het gezegde.
Gewervelde dieren zoals honden, katten, vissen en vogels hebben bijvoorbeeld hersenen, maar ook krabben, insecten en inktvissen. Dieren zoals ringwormen, slakken, sponzen, anemonen en kwallen hebben geen hersenen.
Deze dieren hebben écht geen hart
O.a. zeesterren, kwallen en zeekomkommers hebben helemaal geen gespierde pomp nodig om hun lichaam van zuurstof te voorzien.
De papegaai-soort uit Nieuw-Zeeland is door wetenschappers gekozen als het meest domste dier op aarde.
In een grot in Bosnië-Herzegovina hebben wetenschappers het uitzonderlijke geval gedocumenteerd van een salamander die zeven jaar, ofwel 2.569 dagen, niet van zijn plaats kwam. Dat de olm (Proteus anguinus), een grotsalamander, niet uitblinkt in hyperactiviteit, was al bekend.
Wat wel bekend is, is dat de Groenlandse haai het oudste gewervelde dier ter wereld is! Schattingen tonen aan dat de haai soms wel 500 jaar oud kan worden. De leeftijd van de Groenlandse haai wordt bepaald door zijn ogen.