Waarom hoofdbonken? Gelukkig is het in de meeste gevallen helemaal niet gevaarlijk voor je baby en is de reden ervoor simpel. Het kan namelijk een ritueel zijn voor je baby om in slaap te vallen, net als dat zo kan zijn voor duimen of wiegen.
Dit gedrag wordt meestal gezien bij kinderen rond slaapjes en bij bedtijd en komt ook voor gedurende de nacht. De meeste kinderen bonken met hun hoofd om tot rust te komen bij het in slaap vallen. Soms zie ik ook dat baby's dit in hun slaap doen. Vanuit de wetenschap wordt gezegd dat dit geen kwaad kan.
Soms gaan baby's of peuters met hun hoofd bonken als ze in bed liggen. Dit doen ze onbewust om zichzelf tot rust of in slaap te brengen. Soms maken ze er ook een geluid bij. Het is te vergelijken met andere dingen die kinderen helpen om rustig te worden, zoals wiegen, duimzuigen of met een plukje haar spelen.
Is er sprake van het verliezen van bewustzijn, herhaaldelijk braken, zich niets meer herinneren van het voorval, forse hoofdpijn, vreemd gedrag of een misvorming van de schedel na het stoten van het hoofd, dan ga je uiteraard gelijk naar het ziekenhuis met je baby. Er kan dan namelijk sprake zijn van een bloeding.
Het ziet er wat gek uit als een baby met zijn hoofd heen en weer beweegt. Schudt jouw baby met het hoofd in bed? Dit is vaak een teken dat je baby zichzelf probeert te kalmeren en zoekt naar de juiste slaaphouding. Het bewegen van het hoofd is in principe onschuldig en gaat vanzelf over.
De meest opvallende symptomen van het KISS-syndroom bij baby's zijn duidelijke voorkeurshoudingen en een scheve stand van het hoofd. Andere symptomen zijn: Scheef ruggetje. Asymmetrisch bewegen van armen en benen.
Mogelijke gevolgen
Kinderen kunnen allerlei symptomen krijgen als gevolg van het hersenletsel, bijvoorbeeld verminderde eetlust, overgeven, moeite met ademhalen of slikken, verminderd bewustzijn of zelfs een coma, epileptische aanvallen, verlaagde spierspanning of slapheid.
Bel de huisarts na een heftige val of klap op het hoofd. Zorg dat er iemand bij u is die direct de huisarts kan bellen: als u bewusteloos wordt. als u suf wordt of in de war.
Een val op het hoofd is bij kinderen vaak onschuldig en zorgt meestal niet voor blijvende schade. Wanneer er wel letsel ontstaat gaat het regelmatig om een (lichte) hersenschudding, ook wel licht traumatisch hoofd-/hersenletsel (LTH) genoemd.
Wees altijd voorzichtig met de fontanel
Het stevige vlies dat tussen de schedelplaten zit, is sterk genoeg om kleine stootjes op te vangen. Maar als je te hard drukt of wrijft op de fontanel, kan het de hersenen beschadigen. Blijf dus voorzichtig met deze broze plekjes. Was het hoofdje van je kindje voorzichtig.
Neem in geval van zorgen over het hoofdbonken van je kind altijd even contact op met de huisarts of het consultatiebureau. In het geval dat het er echt heel hard aan toe gaat met het hoofdbonken in bed en je kindje zich ermee bezeert, kun je zelf maatregelen treffen om de kans op wondjes en ergere schade te voorkomen.
Hoe groter de baby wordt, des te meer kunnen de handjes u iets vertellen. Armbewegingen zijn ook heel belangrijk. Heftig op en neer gaande armen bijvoorbeeld geven een bepaalde opwinding weer. Prettige opwinding is een aanwijzing dat de baby een spelletje wil beginnen.
Het slaan met het hoofd gaat door in een constant ritme, elke één tot twee seconden. Het kan lang aanhouden, maar meestal duurt het 15 minuten of minder. In veel gevallen gaat het gepaard met vocalisaties, zoals een gestaag zoemend geluid.
Vanaf de geboorte probeert een baby dingen te vertellen: met blikken, geluiden en allerlei gebaren. Stap voor stap verfijnt hij zijn "taal"' om jullie te laten weten wat hij wil of wat hij voelt. Dan ontdekken jullie als ouders met verbazing dat jullie pasgeboren baby heel vaardig is in het communiceren.
Geen manipulatie totdat je baby minstens 18 maanden oud is!
Laat het voor eens en voor altijd worden gezegd: de hersenen van peuters zijn niet genoeg ontwikkeld om te manipuleren, tenminste voor de eerste 18 maanden. Als een baby huilt en zoekt naar de borst van zijn moeder, wilt hij drinken.
hoge koorts, boven 39 graden. stijve nek. vlekjes op de huid. erge hoofdpijn.
De fontanel voelt meestal zacht, wat elastisch aan. Dat wil zeggen, dat u de fontanel met uw vingertoppen enigszins kunt indrukken en dat deze direct weer 'terugveert'. De grootte van de fontanel verschilt per kind en kan variëren van één vingertop tot de breedte van vier aaneengesloten volwassen vingers.
Klachten over duizeligheid of wazig of dubbel zien. Moeite om wakker te blijven, verwarring en onsamenhangend praten bij het ontwaken. Zweterig en bleek blijven. Onregelmatige of rare ademhaling.
Na een val of klap op het hoofd kan de huisarts een wekadvies geven. U gaat uw kind dan regelmatig wakker maken. Dit doet u in de eerste 24 uur na het ongeluk. Zo controleert u of er geen bloeding of veel vocht in het hoofd ontstaat.
Als je hoofd een klap krijgt, dan schudden je hersenen. Is die klap hard genoeg, dan raakt het hersenweefsel de binnenkant van je schedel. Soms ontstaat hierdoor schade aan de hersenen, en aan de bloedvaten die de hersenen zuurstof geven. Er kunnen zelfs bloedingen optreden.
Het Dandy-Walker syndroom is een aangeboren afwijking van de hersenen. De kleine hersenen zijn niet goed ontwikkeld en er zit vocht in de hersenen. Soms is ook de verbinding tussen beide hersenhelften niet aangelegd.
Het Joubert syndroom is een zeldzame genetische ziekte die bij ongeveer 1 op de 80.000 mensen voorkomt. De ziekte uit zich in problemen in de ontwikkeling van de hersenstam en de kleine hersenen. Hierdoor ontstaan problemen met het ademhalingssysteem, evenwicht en spiercontrole.
Als uw kind bij de geboorte zuurstofgebrek heeft gehad, is er kans op hersenschade. De kans dat uw kind ernstige hersenschade houdt, kan worden verminderd door uw kind drie dagen lang te koelen.