Geen enkele spin kroop zijn mond in. Diana legt in de video uit dat je adem al voldoende is om je mond the mijden. Ook onze hartslag, de trillingen in onze ademhaling, het snurken en eventuele praten wat we doen in onze slaap houden spinnen niet van.
Goed nieuws: volgens een onderzoek dat is gepubliceerd in het wetenschappelijke magazine Scientific American, eten we er geen één. Nul spinnen per jaar. En deze onderzoekers kunnen het weten, want ze deden er namelijk meerdere jaren over om erachter te komen.
Gemiddeld eet een mens jaarlijks 8 spinnen in zijn slaap.
Althans, dat dachten we tot nu toe, want er blijkt helemaal niets van waar. Spinnen doorslikken in je slaap gebeurt eigenlijk niet.
Hoeveel spinnen er in een gemiddeld huis zitten, weten we niet. Hier is voor zover we weten in Nederland nog nooit onderzoek naar gedaan. Maar het is wel waarschijnlijk dat er in ieder huis een paar honderd spinnen zitten. En als er een spinnennest in je huis uitkomt, heb je er zomaar een paar honderd bij.
En wat dacht je van al dat gesnurk en draaien in je slaap? Spinnen houden daar niet van, dus je mond tijdens het slapen zoeken ze al helemaal niet op. Behalve als je jouw bed nooit verschoont en er dode insecten in je bed hebt liggen, is er geen reden om je zorgen te maken. Een echte fabel dus!
Spinnen zijn dus solisten. Alleen wanneer het paartijd is zijn ze even samen. Mannetjes zoeken de vrouwtjes en zodra de paring is geweest, trekt iedereen zich weer terug in zijn eigen web.
Toen de spin eenmaal uit het oor kwam, bleek hij zo groot als een muntstuk. De Chinese heeft geen oorschade opgelopen. Het komt vaker voor dat diertjes in een menselijk oor kruipen.
Het blijkt dat ze vaste slaappatronen hebben, net als mensen. De jonge springspinnen in het lab hebben vier paar ogen die ze bewegen tijdens het jagen op hun prooi. En ze vertonen dus ook oogbewegingen tijdens hun slaap. De beestjes zijn ook doorzichtig wat handig is voor het onderzoek.
Spinnen, zijn ze te eten? Ja, spinnen zijn te eten. Wie over zijn angst voor de harige achtpoters heen kan stappen, kan genieten van een maaltje. In Azië, Midden- en Zuid-Amerika en Afrika staan veelvuldig diertjes met veel pootjes op het menu.
Besluit: je eet tijdens jouw slaap geen insecten of spinnen op, nul per jaar. Mocht er, in het allerslechtste geval, per uitzondering, toch een insect of een spin tijdens je slaap in jouw mond terecht komen dan is dit, zeker in onze streek, ongevaarlijk.
Spinnen hebben een enorme hekel aan azijn. Azijn bevat azijnzuur, waardoor spinnen direct gedood worden als ze met azijn in aanraking komen. Als je witte azijn en water mengt, kan je dat als bestrijdingsmiddel gebruiken. Doe dit in een schaaltje en zet dit in je huis om spinnen af te schrikken.
De gemiddelde leeftijd van spinnen ligt tussen 1 en 5 jaar, behalve bij tarantula's. Die kunnen wel 20 jaar worden. In iedere woning leven ongeveer 1.000 spinnen. Spinnen hebben geen oren, maar horen bij de haartjes op hun poten.
Is de grote huisspin in Nederland gevaarlijk? Hoewel de spin er wellicht gevaarlijk uit ziet, is deze niet gevaarlijk. Enkel wanneer de spin zich in het nauw gedreven voelt zal de spin bijten. Deze spinnenbeet is voor mensen gelukkig niet gevaarlijk.
Een vies huis is aantrekkelijk voor allerlei insecten en insecten lokken weer spinnen! Houd de begroeiing in je tuin kort of verwijder deze zelfs helemaal. Felle lampen in de buitenverlichting trekken insecten aan, dus ook spinnen. Gebruik liever zachtgeel licht voor de lampen.
Babyspinnen
Spinnen leggen eitjes, als ze dat dan gaan doen, doen ze dat in een extra dik spinnenweb. Ze leggen tussen de 100 en 200 eitjes per keer. Die leggen ze allemaal op het web daar maken ze een grote bol van, dat noemen we een eipakket. Het duurt ongeveer twee maanden voor dat het eipakket opengaat.
Kikkers, padden, muizen, mieren en zelfs apen lusten wel eens een spinnetje. De mens. -Sommige gifstoffen die landbouwers en tuinders gebruiken veroorzaken ook regelmatig de dood van insecten en spinnen.
Wat eten spinnen? Het zijn roofdieren, dus ze eten voornamelijk insecten. Gelukkig zijn dat meestal insecten die ons overlast kunnen bezorgen, zoals mieren, muggen, vliegen, wespen en kakkerlakken. Ook larven van insecten kunnen ten prooi vallen aan spinnen.
Insecten als motten, kakkerlakken, lieveheersbeestjes en kevers kunnen in je oren kruipen wanneer je slaapt of buiten iets aan het doen bent. Entomologen vermoeden dat insecten in de gehoorgang kruipen om warm of veilig te blijven.
Verwijderen van oorsmeer
Het wattenstaafje mag niet dieper dan dit in het oor! Alleen oorsmeer dat zichtbaar is in de opening van de gehoorgang mag worden verwijderd. U kunt dat het beste doen met een wattenstokje. Als leidraad kan gelden dat het wattenpluimpje (zie foto) altijd in zijn geheel zichtbaar moet blijven.
Toch kan ook een beestje in je oor niet zoveel kwaad. "Behalve als het prikt of bijt." Als een insect in je oor vliegt, kun je volgens hem het beste met je pink erin pulken om het beestje eruit te krijgen. "Als het er dan nog niet uit is, kun je het proberen met water.
Huisspinnen bijten over het algemeen niet, ze rennen liever naar een rustig hoekje waar ze niet gestoord worden. Hun gifkaken zijn niet gebouwd om mensen te bijten. Mochten ze toch bijten, dan is de beet niet heel erg pijnlijk, de bult wordt binnen enkele dagen minder.
Volgens Mark Alderweireldt van de Belgische spinnenvereniging Arabel gaat het om een slimme overlevingsstrategie: door enkele lichaamsfuncties uit te schakelen kunnen spinnen, zo blijkt nu, zichzelf in een coma doen belanden. Tijdens die periode bewegen ze niet en hoeven ze geen zuurstof in te ademen.
Spinnen kunnen bijten, maar over het algemeen heb je daar geen last van. Spinnen gebruiken het bijten namelijk vooral voor een prooi. De huid van een mens is bovendien de stug voor een spin om goed te bijten.