Veranderende hormonen rondom je menstruatie maken je gevoeliger voor prikkels en spanning. Hormonen blijken je gemoedstoestand te kunnen beïnvloeden. Onderzoek heeft aangetoond dat vooral het hormoon oestrogeen direct invloed heeft op je serotoninegehalte, ook wel je geluk hormoon genoemd.
Stemmingswisselingen als je ongesteld bent
Doordat de hormonen schommelen in het lichaam tijdens de cyclus kun je stemmingswisselingen ervaren. Helemaal omdat het hormoon oestrogeen twee weken voor de menstruatie daalt en het hormoon progesteron toeneemt. Vaak zorgen de hormonen als je ongesteld bent ook voor eetbuien.
De mineurstemming slaat doorgaans zo'n vier dagen voor de eigenlijke ongesteldheid toe. Bij sommige vrouwen gebeurt dat zelfs twee weken van tevoren. Maar is de bloeding eenmaal begonnen, dan neemt het mentale leed bij de meeste vrouwen snel af.
Wees (extra) lief voor je geliefde als ze last heeft van haar hormonen. Of misschien heeft ze zelfs wel pijn. Je vrouw kiest er echt niet zelf voor om ongesteld te zijn! Maak het haar gemakkelijk: Kook een keer (extra) voor haar, of bestel eten online, en maak het jullie zelf een dag per maand gemakkelijk.
Ze zijn heel actief en hebben vlak voor hun maandstonden zin om allerlei klusjes op te knappen. Andere willen net alleen maar rust en voelen zich moe, prikkelbaar, een beetje neerslachtig of huilerig. Sommige meisjes krijgen wat meer last van. Sommige vrouwen zijn verlegen als anderen ontdekken dat ze menstrueren.
Het bloeden kan tussen de twee en zeven dagen per cyclus aanhouden. Aan het begin van je ongesteldheid ben je vaak nog licht ongesteld. De tweede en derde dag zijn meestal het meest hevig. Doe het vooral rustig aan als je last hebt van hevige menstruaties.
Hormonen. Als je ongesteld bent, heb je dus een laag gehalte van de hormonen progesteron en oestrogeen in je lichaam. En laat het hormoon progesteron nou net óók zorgen voor een goede nachtrust. Voilà, de oorzaak van je vermoeidheid!
De derde vraag was: Waar verlang je als vrouw naar wanneer je begint met menstrueren tijdens jouw menstruatiecyclus (behalve naar chocolade)? 90% van de ondervraagde vrouwen gaf aan naar rust, liefde, aandacht en warmte te verlangen, 10% van de vrouwen naar seks of eten.
Hoe zit dit met de menstruatiecup? De meeste menstruatiecups kun je niet gebruiken tijdens seks en je partner kan deze voelen. Als je een cup gebruikt, zul je dus een alternatief moeten gebruiken als je tijdens de menstruatie seks wilt hebben.
'Je hebt gelijk, schat' is het enige goede antwoord.
Oestrogeen zorgt voor je energielevel; oestrogeen maakt je doorgaans energiek. Progesteron kan je nachtrust verstoren en nervositeit veroorzaken. Ongeveer 2 weken voor de menstruatie daalt het oestrogeengehalte en stijgt het progesteronniveau. Deze hormoonschommelingen kunnen voor stemmingswisselingen zorgen.
Samenvatting. Saskia van Ommen schreef op veler verzoek het eindelijk normale boek over de menstruatiecyclus: Hoe overleef ik mijn menstruatie? . In dit boek vertelt ze vanuit zowel persoonlijke ervaringen, research en interviews over hoe vrouwen met hun lichaam kunnen omgaan tijdens hun cyclus.
Er zijn ook lichamelijke aandoeningen die kunnen verergeren voorafgaand aan de menstruatie, zoals epilepsie, migraine, diabetes, astma en allergieën. Het hormoon progesteron kan ook invloed hebben op deze aandoeningen. Ernstige pijn voorafgaand aan de menstruatie en tijdens de menstruatie is geen kenmerk van PMS.
Zeventig procent van de Nederlandse vrouwen heeft er wel eens last van: een opgeblazen gevoel tijdens haar menstruatie. Je hormonen zijn flink aan het schommelen deze week en er verandert een hoop in je lichaam. Je darmen gaan trager werken en doordat je lichaam vocht vasthoudt, onttrekt het vocht uit je darmen.
Bij het premenstrueel syndroom (PMS) krijgt u elke keer lichamelijke en psychische klachten voordat u ongesteld wordt (menstruatie). U krijgt bijvoorbeeld depressieve klachten en een opgeblazen gevoel. De klachten zijn zo erg dat u niet uw gewone dagelijkse dingen kunt doen.
Broccoli, bloemkool, rode kool en witte kool bevatten alle het stofje DIIM wat je lever ondersteunt bij de hormoonomzetting en het afbreken van overtollige oestrogenen. Zet deze groenten in de twee weken voor je menstruatie regelmatig op het menu om zo je PMS klachten te verlichten.
De Beppy Cup is de meest innovatieve menstruatiecup en ontwikkeld voor diverse gelegenheden en een perfect alternatief voor traditionele menstruatiecups. Door het soepele materiaal en de platte onderkant van de Beppy Cup is vrijen tijdens je menstruatie mogelijk.
Beppy is een soepele tampon, die zich compleet naar jouw lichaam vormt. Past dus altijd, is ademend en bevat géén giftige (chloride) stoffen. Beppy zonder touwtje zie je en voel je niet.
Vouw de cup in het midden samen en houdt vast aan de bovenkant. Breng de cup zo ver mogelijk in. De cup vouwt automatisch uit, waarna de onderkant vlak is. Gebruik bij het uitnemen het uitneemlusje.
Een kwart (24 procent) vindt het wel oké om seks te hebben als ze menstrueren. Veel van hen schrijven over een handdoek onder hun billen of douchen tijdens of na de seks. Vaak hebben ze wel een voorkeur voor de minder bloederige dagen van hun cyclus.
“Bij mij in de klas is het geen taboe. Je kan rustig door de klas roepen: “WIE HEEFT ER EEN TAMPON?” “Ik zeg gewoon dat ik ongesteld ben, tis toch normaal?”
Nacht maandverband
Deze nachtmaandverbanden zijn doorgaans de dikste van alle soorten; ze beschermen dan ook het meest van alle andere types. Vrouwen staan namelijk tijdens de nacht niet vaak op om het maandverband te verwisselen.
De eerste keer inbrengen, kan een beetje eng zijn. Je kunt niet zien als je aan verschoning toe bent. Een tampon kan gaan doorlekken als hij te lang blijft zitten. Tijdens het slapen is het niet aan te raden tampons te gebruiken.
Ze gebruiken kranten of vodden en bezuinigen tijdens hun menstruatie vaak op eten." Tampons kun je vaak al vanaf een euro krijgen, ziet ook De Boer. Ondanks dat relatief lage bedrag kan het nog ingewikkeld zijn om elke maand genoeg sanitaire producten te kopen.
Bij de meeste meisjes komt de eerste menstruatie tussen hun 11e en 16e jaar. Van de meisjes die 13 zijn is de helft al eens ongesteld geweest, bij de andere helft begint het pas later. Als je nog niet menstrueert, merk je misschien wel al dat je lichaam verandert.