Gewrichten kunnen helaas uit de kom raken, zo ook het teen gewricht. Als dit gebeurd spreken we van een (sub)luxatie, de kop en de kom zitten (gedeeltelijk) niet meer tegen elkaar aan. Omdat het gewricht niet meer op de plek zit waar hij hoort kan dit pijn veroorzaken.
Een enkelontwrichting of enkelluxatie is een ernstig letsel van het enkelgewricht. Er is schade aan het enkelgewricht en vaak zijn de enkelbanden en omliggende structuren (zoals zenuwen en bloedvaten) aangedaan. Er kunnen botbreuken aanwezig zijn.
Wanneer de enkel weer in de juiste positie staat en er geen sprake was van fracturen, is het belangrijk om de enkel de eerste tijd te blijven bewegen, maar niet zwaar te belasten. Men kan daarvoor krukken gebruiken. Ook kan de fysiotherapeut de enkel tapen om de stabiliteit te waarborgen en de enkel wat te ontlasten.
In sommige gevallen komt dat doordat er een teengewricht uit de kom schiet of dreigt te schieten. Je ervaart klachten zoals: Pijn aan de gewrichten van de tenen en onder de bal van de voet. De pijn wordt erger bij staan en lopen.
Een kneuzing van de voet is een beschadiging van het weefsel. Vanaf de buitenkant is er niet veel te zien, maar in een later stadium kan er wel een bloeduitstorting ontstaan. Een beschadiging van het weefsel kan bijvoorbeeld zijn aan spieren, pezen of onderhuids bindweefsel.
In de meeste gevallen is de kneuzing binnen 6 weken weer genezen en de bloeduitstorting verdwenen. Voor het herstel van het gekneusde lichaamsdeel is de mate van beweging erg belangrijk. Wanneer er complete rust gehouden wordt zal dit het herstel van het gekneusde lichaamsdeel niet bevorderen.
Gebroken voet herkennen
Een gebroken voet is pijnlijk, met name als er gewicht op komt te staan. De symptomen van een gebroken voet zijn onder andere pijn, zwelling, mank lopen, gevoeligheid op de plek van de breuk en mank lopen. In sommige gevallen kan lopen zelfs te pijnlijk zijn, waardoor het niet mogelijk is.
Een klapvoet is het gevolg van een verlamming die de voet en tenen heffen, waardoor bij het lopen de voet niet goed afwikkelt of naar beneden valt. Meestal is er ook een andere groep spieren verzwakt, namelijk de spieren die de enkel stabiliseren bij het lopen en staan.
In tegenstelling tot de meeste enkelbandletsels, kan een patiënt met een gebroken enkel meestal er niet meer op staan of lopen. Tevens is er vaak sprake van een forse bloeduitstorting en veel pijn bij het bewegen van de enkel. Daarnaast is er sprake van drukpijn op het gebroken bot.
Een klapvoet is het gevolg van een verlamming die de voet en tenen heffen, waardoor bij het lopen de voet niet goed afwikkelt of naar beneden valt. Meestal is er ook een andere groep spieren verzwakt, namelijk de spieren die de enkel stabiliseren bij het lopen en staan.
Het doet pijn als je het lichaamsdeel stilhoudt, en vaak nog meer pijn bij bewegen. Het slachtoffer kan het lichaamsdeel niet normaal bewegen of erop steunen. Soms kan het lichaamsdeel op een gekke manier bewogen worden of is er een krakend geluid bij bewegen. De plek is verkleurd en/of gezwollen.
Symptomen gescheurde enkelband
De klachten bestaan uit pijnklachten tijdens het belasten van de enkel. Ook ontstaat er meestal vocht in de enkel. Dit is een beschermingsreactie van uw lichaam om meer schade te voorkomen. Soms treedt er een instabiel gevoel in de enkel op.
Voorzichtig opstaan
Dan is een veelgehoorde bewering over dit onderwerp dat u uw been gemakkelijker kunt breken wanneer deze (deels) slaapt. Dit is echter een fabeltje. Wat wel zo is, is dat u minder stabiel bent wanneer uw benen of voeten slapen. Hierdoor kunt u uw evenwicht sneller verliezen en vallen.
Het duurt minstens 2 tot 4 weken voordat u weer kunt lopen en fietsen. U kunt dan met krukken lopen. Het kan een aantal maanden duren voordat u weer kunt sporten. Bij een (in)gescheurde enkelband kan een behandeling met een enkelbrace helpen bij het herstel.
Hoe minder u loopt hoe beter het is. Ga zoveel mogelijk zitten met het aangedane been omhoog. Dit is om de pijn en zwelling te verminderen. De enkel moet hoger liggen dan uw knie en de knie hoger dan de billen.
Niet kunnen lopen op de hakken. Verlies van gevoel op bepaalde plekken in het been: zijkant bovenbeen, zijkant onderbeen, bovenop de voet, binnenkant van de voet, tussen eerste en tweede teen.
Meestal herstelt de klapvoet binnen twee à drie maanden, maar in sommige gevallen zal de klapvoet nooit meer verdwijnen. Bij ernstige zwakte of complete verlamming biedt een combinatie van fysiotherapie met gerichte training in combinatie met een brace / bandage dé uitkomst.
Een klapvoet (voetheffersparese) is een vervelende aandoening die direct problemen geeft bij het lopen en een valgevaar oplevert. Een klapvoet heeft vele oorzaken, maar meestal gaat het om verminderd functioneren van de kuitbeenzenuw (nervus peroneus neuropathie).
Als de pijn het toelaat, is het belangrijk om te oefenen met het been waarvan de middenvoetsbeentjes zijn gebroken. Goed lopen begint met goed op één been kunnen staan. Probeer de enkel weer zo normaal mogelijk te gebruiken.
De klachten bij pijn aan de zijkant van uw voet zijn op korte termijn te verhelpen door uw schoenen niet te strak te doen en uw voeten zo min mogelijk te belasten. Houd uw voet wel enigszins in beweging. Een eventuele pijnstiller of verkoeling op de pijnlijke plek kunnen de pijnklachten tijdelijk verminderen.
De breuk geneest meestal binnen enkele weken volledig. Het kan tot 8 weken duren voordat de voet weer volledig belastbaar is. Fysiotherapie is meestal niet nodig. Als u na 6 weken ontevreden bent over de functie van uw voet, dan kunt u een fysiotherapeut inschakelen.
De eerste dagen kan de enkel veel pijn doen en erg dik zijn. Lopen gaat dan moeilijk. Na een paar dagen tot een week wordt de pijn minder en kunt u weer iets beter staan en lopen.
De termen kneuzing en verstuiking worden ten onrechte nogal eens door elkaar gebruikt. Een kneuzing is een beschadiging van het onderhuids weefsel door een val, slag of stoot (bijvoorbeeld van een hamer op de duim).
U voelt pijn op de plaats van de breuk, simpele bewegingen worden opeens moeilijk uitvoerbaar en er ontwikkelt zich een zwelling. Deze zwelling is het gevolg van een bloeduitstorting, die ontstaat bij een breuk. Soms kunt u een fractuur herkennen aan een krakend geluid, net nadat het bot gebroken is.