Als Nederlander ben je in principe vrij om in Duitsland te gaan wonen.
Wonen in Duitsland, betekent emigreren naar Duitsland. U blijft Nederlands staatsburger, maar bent in Duitsland belastingplichtig. Een belangrijke uitzondering hierop wordt gevormd door de inkomstenbelasting, althans als u in Nederland blijft werken. Verhuizen naar Duitsland biedt veelal economische voordelen.
U moet zich, net als in Nederland, bij uw nieuwe gemeente in Duitsland aanmelden. Dat doet u dat bij het Einwohnermeldeamt. Hiervoor heeft u een bewijs van uitschrijving uit uw oude gemeente en uw paspoort of identiteitsbewijs nodig. Een uittreksel van het geboorteregister is vaak niet nodig.
1. Huizen zijn goedkoper dan in Nederland. Een van de belangrijkste redenen waarom wij in 2004 besloten om in Duitsland te gaan wonen was omdat de huizen niet alleen goedkoper zijn dan in Nederland maar je ook meer waar voor je geld krijgt. Dat is anno 2021 nog steeds zo.
Nadelen wonen in Duitsland
zijn in Duitsland echt lager dan in Nederland. Daarnaast is het kopen van een huis en het verkrijgen van een hypotheek een vak apart en een stuk lastiger dan in Nederland. In Nederland verdienen makelaars goed aan de verkoop van een woning, in Duitsland grenst dit haast aan legaal gappen.
In Nederland verdien je in de provincies die grenzen aan Duitsland gemiddeld 31,10 euro per uur. Dat is ietsje lager dan in Noordrijn-Westfalen, waar je nog wel 31,60 euro verdient, maar hoger dan in Nedersaksen - in het noordwesten van Duitsland - waar het gemiddelde uurloon op 28,50 blijft steken.
Woningen in Duitsland zijn aanzienlijk goedkoper dan in Nederland, maar ook de kosten rondom de aankoop van een woning zoals kosten koper, gemeentebelastingen en de hypotheeklasten zijn beduidend lager.
Een huurwoning in Duitsland kunt u op verschillende manieren zoeken. Natuurlijk staan er ontzettend veel huurwoningen op het internet aangeboden. Een mogelijkheid voor het huren van een huis in Duitsland, is het verblijven op een vakantiepark in Duitsland.
Misschien wel de vaakst gehoorde reden voor emigratie: huizen zijn in Duitsland aanzienlijk goedkoper dan in Nederland. Voor wie droomt van een leuke groene tuin en een vrijstaand huis maar dat niet kan betalen is Duitsland een prima optie. Komt nog eens bij dat de kwaliteit vaak ook hoger ligt!
Wanneer u in het buitenland werkt, bijvoorbeeld doordat u emigreert, bent u niet meer verzekerd voor de AOW. Voor ieder jaar dat u niet verzekerd bent, wordt uw AOW met 2% gekort.
Nederlandse banken zijn heel voorzichtig met het verstrekken van een hypotheek voor een huis in het buitenland. Omdat het onderpand in het buitenland staat en zij er geen zicht op hebben, lopen ze een groot risico.
De inkomstenbelasting (Einkommenssteuer) in Duitsland is lager dan in Nederland, het maximale tarief bedraagt 42%. Bij een inkomen boven de € 250.000 heeft men nog een tarief voor de rijken van 45%.
In Duitsland is het leven goedkoper dan in Nederland. De prijsverschillen met buurlanden als Zwitserland, Denemarken en Luxemburg zijn zelfs nog groter. Opvallend is wel dat Duitsland het prijsniveau stabiel wist te houden, en dat in Nederland de prijzen wel stegen ten opzichte van het Europees gemiddelde.
Het leven in Duitsland is een stuk goedkoper dan in Nederland. Volgens de laatste cijfers van Eurostat betalen Nederlanders 10,1% meer voor hun dagelijkse boodschappen dan het gemiddelde van de EU-lidstaten.
De kosten van het publiek ziekenfonds zijn een vast percentage van het jaarlijks inkomen van een inwoner van Duitsland. Dit percentage is 15.5 procent, maar hiervan wordt 7.3 procent betaald door de werkgever. Dat betekent dat je totaal 8.2 procent van je jaarlijkse inkomen moet afstaan aan het ziekenfonds.
Woont u buiten Nederland, eventueel met uw toeslagpartner of gezin? Dan kunt u ook zorgtoeslag, kindgebonden budget of kinderopvangtoeslag krijgen als u aan de voorwaarden voldoet. U kunt geen huurtoeslag krijgen als u in het buitenland woont.
Tussen oktober 2020 en april 2021 steeg de gemiddelde prijs per vierkante meter met 5 tot 7 procent. In de zeven grote steden; Berlijn, Düsseldorf, Frankfurt am Main, Hamburg, Keulen, München en Stuttgart, betaalde je in april van dit jaar gemiddeld 5.685,63 euro per vierkante meter.
Jullie hebben het vast al wel een keer gehoord: Duitsers hebben geen humor, zijn gierig, arrogant, willen nooit Engels praten wanneer ze in Nederland zijn, zijn erg van de regeltjes en hiërarchie en tegelijkertijd zijn ze ook enorm beleefd. Daarnaast heb je natuurlijk ook bratwurst, bier, lederhose, auto's.
Duitsland is in vergelijking met Nederland veiliger. Autorijden is goedkoper in Duitsland. Dit geldt zowel voor de wegenbelasting als voor de benzineprijzen. Winkelen en boodschappen doen kan in Duitsland tot 30% goedkoper zijn.
De Bondsdag heeft een flinke verhoging van het wettelijk minimumloon besloten. Van 9,82 euro per uur op dit moment, stijgt het naar 12 euro per uur vanaf 1 oktober. Daarmee is het brutobedrag hoger dan in Nederland.
Het land met het hoogste salaris? Dat is Zwitserland. Daar verdienen de inwoners gemiddeld tussen de 2.885 en de 9.770 euro.
U betaalt belasting in het land waar u werkt
U betaalt dus óf in Duitsland óf in Nederland belasting over uw inkomen. De hoofdregel is dat u over uw looninkomsten belasting betaalt in het land waar u werkt (uw werkland).