Verder raden we je aan een zonnebril te dragen die je beschermt tegen de UV-straling die wordt weerkaatst door de sneeuw. Ook kun je kiezen voor een skibril. Deze beschermt niet alleen tegen UV-licht, maar biedt ook goed zicht bij schemering en mist, plus deze beschermt extra goed tegen kou.
De kleding voor aan boord van het vliegtuig is heel persoonlijk, maar je normale, casual kleding volstaat. Houd er echter rekening mee dat je na aankomst te maken krijgt met koude temperaturen. Een handige tip daarom is om je winterjas, handschoenen en muts in je handbagage mee te nemen.
Goede snowboots hebben een goede grip in de sneeuw, zijn vaak wat hoger zodat het sneeuw niet naar binnen kan vallen en zijn van binnen gemaakt van warm, synthetisch bont. Check ook goed of je schoenen waterdicht zijn, in Lapland kun je plots diep in de sneeuw zakken en dan wil je niet dat je schoenen water door laten.
We raden je aan om stevige sneeuwschoenen of laarzen mee te nemen die waterdicht zijn en een goed zoolprofiel hebben. Ook voor schoenen geldt dat zij niet te strak moeten zitten. Verder kun je het beste skisokken dragen. Deze voeren vocht af en houden je voeten lekker warm.
Sokken met een hoog percentage (merino) wol. Voor koukleumen zijn ook liner sokken essentieel. Deze draag je onder je dikke sokken. We raden aan om een paar stevige, waterdichte schoenen of wandelschoenen mee te nemen.
Wanneer je het te warm krijgt, kan je makkelijk een laagje uittrekken. Als je te veel zweet, koel je sneller af. Zorg voor kwalitatief thermisch ondergoed voor boven- en onderlichaam als basislaag en een fleece of wollen trui als tweede laag. Katoen en jeans zijn uit den boze.
Werk met laagjes kleding als je naar Lapland gaat
Wij dragen elke dag drie lagen kleding en doen een laag uit als het warm wordt. Bij sommige activiteiten krijg je een vierde laag van de organisatie in de vorm van een overall, die hoef je zelf dus niet mee te nemen.
Hoe koud is het in Lapland in de winter? In de wintermaanden, tussen december en april, zakken de temperaturen naar ongeveer -5ºC tot -15ºC. Soms schommelt het kwik rond het vriespunt, maar er wordt ook wel eens -20ºC tot -30°C op de thermometer aangetikt. De gevoelstemperatuur is anders dan in Nederland en België.
Meenemen naar Noorwegen: een veelzijdige waterdichte jas
Ben van plan om korte uitstapjes te maken dan is een goede softshell jas vaak voldoende. Persoonlijk heb ik goede ervaringen met buitensportwinkel Bever en daar vind je dan ook een uitstekend aanbod van softshell jassen.
Aangezien het in juni en juli niet donker wordt in Lapland (in deze periode schijnt de middernachtzon 24 uur per dag), is het daardoor in de zomer niet mogelijk om het noorderlicht waar te nemen. De periode dat het noorderlicht dus daadwerkelijk zichtbaar is strekt zich uit van augustus tot en met mei.
De beste periode om het noorderlicht te zien? De maanden december tot en met februari heb je de beste kansen om het noorderlicht te zien. Vanaf eind augustus is het trouwens al mogelijk om het poollicht te zien in het noorden van Scandinavië.
In de wintermaanden is het juist andersom: eind december is de zon vrijwel niet zichtbaar en is het zo'n 21 uur per dag donker. December en januari zijn dan dus de donkere maanden, waarbij het kort daglicht is in Lapland (van 09.30 uur tot 15.00 uur).
In zomerse en hete omstandigheden is dat ideaal en biedt het verkoeling. Maar in het noorden van Scandinavië ligt de temperatuur niet zo hoog en is afkoeling door vocht eerder een gevaar. Neem dus niet alleen een regenjas en regenbroek mee, maar denk ook aan waterdichte schoenen en thermo handschoenen.
De materialen zijn zo samengesteld dat de warmte maximaal vastgehouden wordt en het vocht snel wordt afgevoerd. Vaak wordt gedacht aan thermo ondergoed, een thermo broek, een shirt of een vest maar ook thermische sokken en thermische handschoenen zijn kledingstukken die onder de term thermokleding vallen.
De eerste stof die het warmst is, is wol. Deze stof isoleert beter dan anderen, waardoor hij warmer is. Veel mensen associëren wol met kriebel. Dit hoeft niet altijd, als het een goede trui is hoeft hij niet te kriebelen.
Thermo ondergoed is beschikbaar in zuivere wol, synthetische vezels of een mengsel van beide, te vinden in het Decathlon assortiment.
Daar heb je gemiddeld 300 dagen per jaar goed zicht op het Noorderlicht, of ga met een hondenslee-expeditie mee waarbij je genoeg kans hebt op de Aurora. Wanneer je de meeste kans hebt om de aurora in Groenland te aanschouwen hangt af van je locatie.
De middernachtzon is een natuurfenomeen dat in de zomer voorkomt op plaatsen ten zuiden van de zuidpoolcirkel en ten noorden van de noordpoolcirkel, dus ook in Noord-Noorwegen. De aarde draait met een gekantelde as ten opzichte van de zon, en in de zomermaanden is de Noordpool naar de zon gericht.
Sneeuw- en ijstijd
In het hoge noorden van Lapland vallen de eerste sneeuwvlokken vaak al in september. Vanaf november is het land bedekt onder een dikke laag sneeuw. De meeste sneeuw valt in december en januari.
Zodra in het Pure Noorden de duisternis invalt, kan het noorderlicht zich laten zien. In Lapland kan dat dus in de wintermaanden al om 14.00 uur zijn. In Lapland maakt het niet uit hoe noordelijk je bent. In Noord-Zweden en -Finland is de kans op het noorderlicht net zo groot als in Zuid-Lapland.
Voor noorderlicht opteren we vaak voor 800 of 1600 ISO, bij een full frame camera kies je voor 3200 ISO. Liever een hogere ISOwaarde en iets meer ruis, en een kortere opnametijd. Een lange opname zorgt voor een slechte (of onscherpe) aflijning van het noorderlicht.
Dit betekent dat het op 23 december de zon in Rovaniemi om 11:08 uur opkomt en om 13:23 uur ondergaat. Vanaf 6 juni is het tot en met halverwege juli 24 uur licht. Het is dus nooit 24 uur donker in Lapland maar wel 24 uur lang licht.