Door de honing te roeren breek je de kristallisatiekernen in stukjes en dit vertraagt het uithardingsproces. Ik roer een keer per dag een minuutje met de boormachine en dit zolang tot er witte strepen verschijnen bovenaan de honing. Dit is voor mij het teken om de honing op potten te doen.
Dit vanwege de lucht die in de honing kan komen. Wacht dan ongeveer 8 uur met afvullen. Als je met de roerstaaf geulen door de honing trekt die langzaam dichtslibben, is het tijd om de potten af te vullen. Dit is na ± 3 tot 8 dagen.
ze trekt vocht uit de lucht aan. De honing zal in de rijper meer vocht aantrekken dan in een pot en het water gehalte loopt dan IETS op. Vroeger dacht men dat je met rijpen het vocht gehalte omlaag bracht bij onrijpe honing. onrijpe honing schift niet maar gaat gisten (smerig gezicht, alcohol lucht).
Verschil vloeibare honing en crème honing
Het verschil zit het niet alleen in de uitstraling, waarbij de vloeibare honing doorzichtig is en de crème honing niet doorzichtig. De crème honing heeft een veel zachtere smaak in vergelijking met de vloeibare variant.
Bij het verwerken van de honing worden zeven gebruikt om de honing te filteren. Deze zeven zijn er in verschillende modellen. De meest gebruikte is de RVS zeef met bolle onderkant. Deze is er ook met een vlakke onderkant zodat hij minder diep in de emmer hangt er er dus meer honing in de emmer past.
In elke natuurlijke niet verwarmde honing treft men gisten aan. Gewoonlijk ontwikkelen de gisten zich niet.
Wat is het witte laagje schuim bovenin de pot met vloeibare honing? Dit zijn luchtbelletjes. Honing bevat hele kleine luchtmoleculen, deze zitten normaal opgesloten in de honing en komen na enige tijd bovendrijven. Even goed roeren en de honing is weer glad!
Zoals eerder genoemd worden vooral tijm-, heide- en manukahoning als gezondere opties gezien. Deze soorten zijn donker van kleur en onderzoek van een Sloveense universiteit wijst uit dat donkere honingsoorten meer voedingsstoffen en antioxidanten bevatten dan lichte honing.
Honing met een hoog glucose gehalte zal sneller kristalliseren, denk aan zonnebloemhoning. Honing met een hoog fructosegehalte, zoals acaciahoning, zal niet zo snel kristalliseren.
De bloemenhoning van Imkerij de Werkbij bestaat, net als alle andere honingsoorten, uit gezonde vitamines, mineralen en enzymen. Omdat er verschillende nectar is verwerkt in de bloemenhoning, bevat de honing ook verschillende pollen. Bloemenhoning heeft daarom een positief effect op bijvoorbeeld hooikoorts klachten.
De kristallisatie van honing is daarom een natuurlijk proces, maar voor velen toch een reden om de honing weg te doen. Dat is jammer, want gekristalliseerde honing is hartstikke lekker en bovendien veel beter smeerbaar! En als je het in de thee doet lost het gewoon op, net als vloeibare honing.
Alle echte goede, onvervalste, rauwe honing gaat op den duur kristalliseren. Dit natuurlijke proces wordt ook wel 'versuikeren' genoemd. Kristallisatie betekent de eindfase van de ontwikkeling in de honing. Hoe snel de honing kristalliseert wordt beïnvloed door de hoeveelheid glucose en fructose.
De raten worden in een honingslinger geplaatst. Deze centrifuge zorgt ervoor dat de honing uit de cellen geslingerd worden. De honing loopt via de wanden van de honingslinger naar beneden. Daar wordt de honing tot twee keer aan toe gezeefd.
De rest van de schone maar nog natte ramen gaat terug in de bakken en worden vervolgens gestapeld in een koude schuur. Plaats ze niet in een verwarmde berging of een verwarmde garage. Sluit van boven en beneden de stapel hermetisch af. Gebruik indien gewenst ijsazijn in een lege HK bovenop de stapel.
Wil je cremehoning maken, dan moet je na 3 dagen het schuim van de honing afnemen en daarna dagelijks 2 keer roeren tot er na 1 of 2 weken een marmerachtige verkleuring optreedt. De honing wordt dan dikker en de potten kunnen afgevuld worden.
Afschuimen doe je met een zuivere doek die weinig (!) bevochtigd is zodat de onzuiverheden eraan blijven plakken. Zie dat de doek niet te nat is, want honing is hygroscopisch en onttrekt vocht uit de lucht.
Pure honing mag niet oplossen in water
Doe dan een lepeltje met wat honing in een glas warm water. Lost het direct op dan heb je te maken met honing die is vermengd met suikerstroop. Blijft het aan de lepel hangen en moet je er je best voor doen om het op te lossen, dan is het hoogstwaarschijnlijk honing.
Kinderen jonger dan 1 jaar kun je beter geen honing geven. Zij kunnen namelijk ziek worden van de sporen van de schadelijke bacterie clostridium botulinum, die soms in honing voorkomt.
Gemiddeld genomen kun je honing 2 jaar bewaren. Hierna nemen de enzymen in honing af en wordt de honing donkerder en stroperiger. Op het moment dat bijen nectar uit bloemen halen en dit in de honingraten stoppen, bevat de nectar 80% water. Bijen dikken de honing middels ventilatie terug tot 20%.
Rauwe honing is ook heel erg gezond voor huid, haar en nagels. Honing hydrateert de huid, helpt veroudering van de cellen tegen te houden en misschien nog beter: honing bestrijd bacteriën. Tevens zit rauwe honing vol antioxidanten en bestaat het uit helende enzymen.
In principe is elke soort honing onbeperkt houdbaar. Je kunt er dus gerust een paar jaar mee doen. Toch staat er wel een houdbaarheidsdatum op het etiket omdat de wet dat voorschrijft. Na verloop van tijd zal de honing gaan kristaliseren, maar dat betekent niet dat de honing niet meer goed is.
Gistende honing is niet meer geschikt voor consumptie. Ook niet om er mede van te bereiden. Hij kan hooguit nog aangewend worden als voedsel voor de bijen. Maar dan moeten we de gistende honing 2 tot 3 minuten opwarmen tot 70°C om alle gistcellen te doden.
Wettelijk gezien mag honing maximaal 20% water bevatten. Hoe lager het watergehalte, des te langer is de honing houdbaar. In honing met een waterpercentage dat lager is dan 17% kunnen gisten niet groeien (Cursusboek honingkunde, 2003).