Een platenwals is een apparaat waarbij een stalen plaat of andere type materiaal plaat door 2 of meerdere rollen tot cilindrische of conische vormen wordt gewalst. Het walsen met een plaatwals kan mechanisch, elektrisch of hydraulisch gebeuren.
Walsen is een vormingstechniek die gebruikt wordt om vlakke platen van metaal om een radius aan te brengen in plaat. Om een blijvende vervorming in de plaat tot stand te brengen, moet het materiaal tot voorbij de vloeigrens worden geforceerd.
Het is ook erg handig als u gras in stukken koopt. Rollen zal het veel sneller laten wortelen. De wals helpt ook om de grond te egaliseren alvorens gras te zaaien. En na het zaaien kunt u het opnieuw gebruiken om de zaden beter in de grond te verdelen en de ontkieming en beworteling te versnellen.
Een profielwals stelt u in staat om patronen aan te brengen in metaal. Dit doet u door het metaal tussen twee walsen door te leiden. Profielwalsen zijn veelzijdige machines die in verschillende modellen op de markt zijn.
Walsen met quarto-walstuigen
Het gebruik van quarto-walstuigen komt veel voor in de walstechniek. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een machine die twee strekwalsen bevat. Tussen deze strekwalsen wordt de plaat gewalst. Daarnaast zijn er twee grotere steunwalsen aangebracht.
Warm walsen vraagt minder energie omdat de vloeigrens lager is, koud walsen zorgt voor een textuurontwikkeling die meestal gewenst is. Koudwalsen kan interessant zijn voor verschillende sectoren, zoals automobiel, constructie, industrie en landbouw.
Tijdens het walsen rekt het metaal uit, en krijgt het een vezelachtige structuur. Deze rek gebeurt altijd in de richting waarin de walsen rollen: de walsrichting. Door het walsen ontstaan de dunne parallelle lijntjes op de metalen plaat.
Buigen van koudgetrokken stafstaal wordt in het algemeen ontraden." Koudgewalste profielen of platen worden in de gewenste vorm gewalst; het staal wordt in verschillende stappen tussen rollers geperst met een steeds kleinere tussenopening, tot de gewenste dikte van het staal is bereikt.
twee soorten walsen; de Weense wals en de Engelse wals. De Engelse wals is wat rustiger dan de Weense wals.
Omdat het asfalt al voorverdicht wordt, zorgt het walsen voor een (nog) betere verdichting. Een goede verdichting is namelijk in hoge mate bepalend voor de uiteindelijke kwaliteit van het asfalt. Asfalt bestaat uit een mineraal korrelskelet van grind of steenslag, zand en vulstof.
Staal kanten is het buigen van staalplaten in een vorm. Dit wordt gedaan met de kantbank. Dit is een pers met een bovenmatrijs en ondermatrijs. Om het staal te laten buigen wordt de stalen plaat ertussen gelegd waardoor de plaat wordt vervormd.
Warmgewalst staal is buigzamer en taaier dan koudgewalst staal. De hardheid wordt geproduceerd onder druk van persen en walsen, en kost relatief veel energie om het gewenste profiel in de juiste vorm te krijgen zonder dat er een naad aanwezig is. Dit is één van de verschillen tussen koud- en warmgewalst staal.
Hoe werkt het plooien of zetten van metalen? Plooien (of zetten) is het plastisch vervormen van een plaat door middel van een stempel die past in een matrijs. Door een grote perskracht uit te oefenen op de stempel buigt het plaatwerk in de matrijs tot de gewenste vorm.
Een ander veel voorkomend aantal tellen in één maat is 3 tellen per maat. Een voorbeeld hiervan is een wals.
De wals (Frans: valse, Duits: Walzer, Engels: waltz) is een danssoort die oorspronkelijk vanuit de volksmuziek uit Zuid-Duitsland en Oostenrijk rond 1770 is ontstaan. Kenmerkend is de 3/4-maat, al komen in Latijns-Amerika ook walsen in 6/8-maat voor.
Roestvrij staal wordt net zoals gewoon staal gemaakt. Maar er is een verschil: er wordt chroom en nikkel aan toegevoegd. Hoezo is het dan roestvrij? Het toegevoegde chroom maakt het staal roestbestendig.
De basisprijs voor warmgewalste rollen lag in die periode rond €440 per ton. Begin 2020 lukte het de fabrieken, mede als gevolg van hogere importprijzen, de staalprijzen enigszins naar boven te corrigeren. Zo werden er in januari 2020 voor warmgewalste coils prijzen genoteerd tussen de €460-490 per ton.
Warmgewalst is een maalproces, waarbij een stalen knuppel wordt gewalst bij een hoge temperatuur (meestal bij een temperatuur van meer dan 926 ° C of 1700 ° F), die boven de herkristallisatietemperatuur ligt.
Tijdens het vervaardigingsproces van staal kan er walshuid ontstaan. Dit is een laag met verontreiniging die optreedt bij het verhitten en walsen van het materiaal. Voordat u het staal verder kunt bewerken, moet u deze vetlaag verwijderen. Ook kunt u niet schuren voordat deze vetlaag verwijderd is.
Wat is walshuid? Walshuid is ijzeroxide die ontstaat op een oppervlak tijdens het warm walsen van staal. Tijdens dit walsen ontstaan er, door de hoge temperatuur die hierbij komt kijken, over het gehele oppervlak oxide, die naarmate het walsproces vordert alleen maar in hoeveelheid toeneemt.
Warmgewalst en koudgewalst staal zijn het meeste vatbaar voor corrosie en zijn bijgevolg de goedkoopste van de drie meest geperforeerde metalen. De meeste kwaliteiten kunnen beschermd worden tegen corrosie door nadien te galvaniseren (warmbad verzinken) of door uiteenlopende behandelingen met verf.
Warmgewalst (op 4 mm massief): het blad wordt warmgewalst waardoor het matter is én de structuur is uniek. Het geeft een rauwe uitstraling en is iets minder gevoelig voor krassen.
Gebeitst en geolied staal:
Een voorbeeld van een bewerking om het staalproduct zijn uiteindelijke beschermingslaag te geven is beitsen en oliën, door het beitsen wordt alle roest en vervuiling van de walshuid ontdaan en vervolgens kan de beschermende olie erop.