Voor extra warmte of verkoeling koop je een baselayer (zweetshirt) dat je onder je fietsshirt draagt. De langere achterkant beschermt je tegen opspattend water van de wielen en de kortere voorkant zit niet in de weg tijdens het fietsen. Door de zakjes achterop kun je makkelijk reserve materiaal of voeding meenemen.
Hoe draag je de fietsonderbroek met zeem? Je draagt de onderbroek met zeem gewoon zonder je reguliere ondergoed. Je gaat dus gewoon met je blote bips op de zeem zitten. Er overheen kun je alles dragen wat je zelf maar fijn vindt zitten.
Als je goed en stevig zit, dan fiets je veel makkelijker en gaat er minder energie verloren.De fietsbroeken gaan nare geurtjes tegen en zijn allemaal sneldrogend en zweet afvoerend. Er zijn dames en heren fietsonderbroeken en deze zijn geschikt voor zowel de beginnende als de gevordere fietsers.
Tussen de 8 en de 12 graden
Verder een shirt met lange mouwen (of mouwstukken), ondershirt en windstopper. Het wordt nu tijd voor lange mouwen en een iets dikker fietsshirt met bijvoorbeeld een lichte fleece binnenkant. Eventueel kun je hierover een mouwloze windbreaker.
Een korte broek en kort wielershirt is voldoende. Je kunt er nog voor kiezen om er een dun zweetshirt onder te doen wat voor verkoeling zorgt maar dit is niet persé nodig. Verder trek je korte fietssokken aan, handschoentjes met korte vingers voor grip met zweethanden en natuurlijk je helm.
Ik adviseer om altijd twee verschillende fietsbroeken van twee merken mee te nemen. Als je billen geïrriteerd zijn door een naadje, dan trek je de volgende een fietsbroek van een ander merk aan. Dan kan het geïrriteerde plekje bijkomen.
Wanneer het kwik boven de 30 graden stijgt dan is het gewoon onverstandig om te gaan fietsen. Het beste is dan een koel plekje opzoeken, boekje en koud water erbij en zo weinig mogelijk bewegen.
» 5 tot 12 graden
Kies het beste voor een lange hardloopbroek die goed aansluit en de bewegingen van je lichaam volgt. Als bovenlaag is een ondershirt met lange mouwen en een comfortabel hardloopshirt met lange mouwen een prima keuze.
< 5 graden
Een lange tight (eventueel thermo) en lange mouwen met daaronder een thermoshirt houden je warm. Vergeet ook niet een muts, handschoenen en warme hardloopsokken aan te trekken. Zo blijf je van top tot teen warm! Experimenteer vooral, want ieder lichaam is anders en niet iedere loper vindt hetzelfde fijn.
Fietsbroeken met goede zemen zijn fietsbroeken van de merken Assos, Castelli en FUTURUM. Uiteraard speelt ook de tijd die je op het zadel spendeert een grote rol. Fiets je vaak hele lange tochten dan zijn de FUTURUM JONA II, de Assos RSR S9 Targa en de Castelli Premio fietsbroeken het beste om zadelpijn te voorkomen.
De fietsbroek moet overal goed aansluiten, maar niet knellen. Wanneer de fietsbroek te ruim is kan de zeem gaan schuiven en de stof gaan schuren. De bretels mogen een klein beetje te strak zitten als je rechtop staat, maar als je in de fietshouding staat of zit moeten ze strak maar comfortabel aansluiten.
Zeem. Je fietszadel is zo gemaakt dat je het prettigst rijdt als je een zeem draagt. De zeem ondersteunt je bottenstructuur, geeft verzachting op gevoelige plekken en voorkomt wrijving die kan leiden tot schaafwonden en zadelpijn.
Een broekzalf beschermt het zitvlak tegen irritatie door het transpireren, de wrijving en door bacteriën. Zo'n broekzalf werkt ook uitstekend tegen doorzitten. Je moet ze aanbrengen voor het fietsen en je kunt ze op de zeem van je fietsbroek wrijven.
Dat is vaak de vraag. Over het algemeen kun je boven de 10°C prima met een korte fietsbroek fietsen.
0 tot 5 graden
Zorg nu voor een goede fietsjas met een ondershirt met lange mouwen eventueel kun je een bandana om je nek dragen. Met deze tempraturen zijn winter handschoenen ook een aanrader even als dikke overschoenen en een muts.
Temperaturen rond de 15 graden lijken koud, maar zijn eigenlijk best comfortabel. Maar wat trek je aan? In te dikke kleding heb je het al snel te warm, in te dunne stoffen te koud. Om deze temperaturen goed door te komen, zetten we onze favoriete najaarsitems op een rij.
Laat je kleding ademen
Om niet te transpireren tijdens het fietsen is het belangrijk om ademende kleding te dragen. Die voert de transpiratie af. En vermijdt ook dat je kou krijgt dankzij het 'ventilerend' effect: gedaan met de bezwete rug die zo vaak een verkoudheid veroorzaakt! Je kleedt je dus best niet te warm aan.
Fietsen in de kou betekent dus dat ook de beenspieren aanmerkelijk minder bloed en dus ook minder brandstof en zuurstof krijgen aangevoerd, maar ook het afvoeren van afvalstoffen behoorlijk wordt verminderd. Daarom zal je bij temperaturen rond het vriespunt nooit zo goed kunnen presteren als bij warmer weer.
Insmeren tegen de kou
Het insmeren van je handen met een goede handcrème of vaseline, vlak voordat je je handschoenen aantrekt, brengt de bloedsomloop nog even goed op gang, waardoor je handen beter warm blijven. En het voorkomt ook dat je huid uitdroogt, wat ook weer fijn is.
Elke dag minstens 30 minuten fietsen is gezond, je werkt daarmee aan je cardiovasculaire en spieruithoudingsvermogen. Door je consequent in te spannen, merk je een verbetering van je aërobe capaciteit, waardoor je langer kunt fietsen of intensievere tochten kunt maken.